Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μεταβολικό Σύνδρομο και σπλαχνικό λίπος : Πόσο επικίνδυνο είναι;

ImageΟ καθένας μας χρειάζεται λίπος για να είναι υγιής. Το σωματικό λίπος είναι ζωτικής σημασίας για βασικές σωματικές λειτουργίες όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η αποθήκευση βιταμινών, η προστασία των αρθρώσεων, η προστασία από εξωτερικούς κραδασμούς, η διάθεση υγρασίας στο δέρμα και  η διασφάλιση ομαλής λειτουργίας των ορμονών.  Όμως το αυξημένο σωματικό λίπος μπορεί να βλάψει την υγεία.


 

Υπάρχουν δύο είδη λίπους που συσσωρεύονται στην περιοχή γύρω από τη μέση, το υποδόριο λίπος,   που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και είναι μαλακό, και το σπλαχνικό λίπος, που βρίσκεται μεταξύ μυών και οργάνων και είναι σκληρότερο. Ακόμη και αν το σωματικό βάρος και λίπος παραμένουν σταθερά καθώς αυξάνει η ηλικία, είναι πιο πιθανό το λίπος να συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς.
Λίγα μόλις χρόνια πριν, το λίπος γύρω από τη μέση ενοχοποιείται για διαταραχές στην παραγωγή ινσουλίνης και από απλός αποθηκευτικός ιστός ενέργειας μετονομάζεται σε βασικό κριτήριο του μεταβολικού συνδρόμου. Σε αντίθεση με το λίπος που βρίσκεται σε άλλα σημεία του σώματος, το σπλαχνικό λίπος είναι περισσότερο ευαίσθητο στα ερεθίσματα του οργανισμού με αποτέλεσμα το ενδοκυττάριο λίπος  να διασπάται, προκαλώντας ανάπτυξη αντίστασης ινσουλίνης στο ήπαρ και τους μυς. Παράλληλα, εκκρίνει πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην ινσουλινοαντίσταση και το μεταβολικό σύνδρομο. Για το λόγο αυτό, άτομα με αυξημένο σπλαχνικό λίπος, ακόμα και χωρίς συμπτώματα υπέρτασης, υπεργλυκαιμίας και αυξημένων συγκεντρώσεων LDL χοληστερόλης στο αίμα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.  
Η μέτρηση των επίπεδων σπλαχνικού λίπους στοχεύει στον εντοπισμό αλλαγών που συμβαίνουν μακροπρόθεσμα στην υγεία, αντικατοπτρίζοντας κυτταρικές μεταβολές στην κοιλιακή χώρα. Είναι πιθανό, άνθρωποι με χαμηλό ποσοστό λίπους κορμού, να έχουν υψηλό ποσοστό σπλαχνικού λίπους. Η ανάλυση γίνεται μέσω Βιοηλεκτρικής Αγωγιμότητας απευθείας στην κοιλιακή χώρα του εξεταζόμενου, σε οριζόντια θέση, μη επεμβατικά.
Τι πρέπει να ξέρετε πριν από τη μέτρηση
Για ακριβή αποτελέσματα:
  • Δεν πρέπει να έχετε καταναλώσει φαγητό για τουλάχιστον 3 ώρες
  • Δεν πρέπει να έχετε ασκηθεί για τουλάχιστον 4 ώρες
  • Δεν πρέπει να έχετε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες υγρών  αλλά  και να μην είστε σε κατάσταση σοβαρής αφυδάτωσης.
www.kosteletou.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλ...

Μαλακά μπισκότα βρώμης με μήλο χωρίς ζάχαρη & γλουτένη

  Υλικά  23 μπισκότα 3 κούπες  βρώμη 1 μεγάλο  ή 2 μικρά μήλα 3 κ.σ.  μέλι 1 κ.σ.  κανέλα 2 κ.σ.  λιναρόσπορο σπασμένο 1 κ.σ.  σπόροι chia 2 κ.σ.  σταφίδες μαύρες 6-7 κ.σ.  ελαιόλαδο 1/2 κούπα  περίπου νερό ή χυμό πορτοκαλιού Εκτέλεση Βάζουμε στο multi την βρώμη μέχρι να γίνει σκόνη. Μεταφέρουμε σε ένα βαθύ σκεύος και λιώνουμε στο multi τα μήλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, τον χυμό ή νερό το αφήνουμε στο τέλος και το ρίχνουμε σταδιακά μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που κολλάει μεν αλλά πλάθεται σε μπαλάκια. Πλάθουμε μπαλάκια και πιέζουμε ελαφρά με βρεγμένο ελαφρά χέρι να γίνουν πλατιά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, σε μεσαία σχάρα για 10-12 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν. Καλή επιτυχία https://cookpad.com/gr/sintages/14556088-malaka-mpiskota-bromis-me-milo-xoris-zaxari-glouteni Η μαγεία της μαγειρικής είναι το βλέμμα και το χαμόγελο των ανθρώπων που γεύο...

Πίτσα στο φεγγάρι

Σίγουρα, πρόκειται για μια πιτσαρία που θέτει ψηλά τον πήχη. Ο λόγος για την εταιρία Domino's Pizza η οποία ανοίγει υποκατάστημα στη... Σελήνη |  Ήταν το 2001 όταν η Pizza Hut έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και κέρασε τους αστροναύτες ένα  κομμάτι από την αφράτη πίτσα της. Ο ανταγωνισμός με την Domino's για το πια αλυσίδα θα κατακτήσει την πρωτιά είχε φέρει τους διαφημιστές των δύο εταιριών στο να σχεδιάζουν απίθανα πράγματα.