Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

8 αιτίες που δεν τρως κι όμως παχαίνεις!

Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορούν να προσθέσουν κιλά: κακή διατροφή, έλλειψη κίνησης και άσκησης, παθολογικά αίτια. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που δεν τους βάζει ο νους μας. Η παχυσαρκία θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας νόσος πια και θα αποτελέσει τη μάστιγα του 21ου αιώνα. Στην καθημερινή πράξη λίγοι συνειδητοποιούν ότι τα παραπάνω κιλά επιβαρύνουν παθολογικά τον οργανισμό. Οι περισσότεροι κάνουν δίαιτα για λόγους κυρίως αισθητικούς. Και είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι άνθρωποι σήμερα να παραπονιούνται ότι παχαίνουν χωρίς να τρώνε πολύ, ότι κάνουν δίαιτα και δεν χάνουν βάρος, ότι
τρώνε από βουλιμία και όχι από πείνα, ότι κάνουν δίαιτα όλη την εβδομάδα, αλλά όταν βγαίνουν κοινωνικά παρασύρονται», επισημαίνει ο ειδικός παθολόγος - διατροφολόγος κ. Δημήτρης Δελλής.
Αιτία Νο1: Tρως χωρίς ανάσα Ίσως να διατρέχεις έως και διπλάσιο κίνδυνο να γίνεις υπέρβαρη, λένε Ιάπωνες ερευνητές από το Παν/μιο της Οσάκα μετά από μελέτη που πραγματοποίησαν σε 3000 άτομα.
Οι άντρες που έτρωγαν γρήγορα είχαν 84% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν πιο αργά. Αλλά και οι γυναίκες, εμφάνιζαν διπλάσιο κίνδυνο να εξελιχθούν σε υπέρβαρες.
Αιτία Νο2: Τρως στο πι και φι:
«Η συνήθεια να τρώμε γρήγορα δεν επιτρέπει στον εγκέφαλο να αντιληφθεί το αίσθημα κορεσμού. Αυτό που έλεγαν οι γιαγιάδες μας, ότι πρέπει να μασάμε 20 φορές κάθε μπουκιά, ίσως είναι αληθές», σχολιάζει ο καθηγητής Ian McDonald.
Αιτία Νο3: Έχεις χρέη Όσο περισσότερα χρωστάς, τόσο πιο πολλές πιθανότητες -έως και διπλάσιες- έχεις να γίνεις παχύσαρκη. Κατά τους ερευνητές, οι ψυχολογικοί παράγοντες είναι αυτοί που ωθούν όσους έχουν μεγάλα χρέη να "ξεσπούν" στο φαγητό για να αντιμετωπίσουν το στρες ή την κατάθλιψη. Επίσης, τα παχυντικά φαγητά είναι συνήθως πιο φθηνά σε σχέση με τα υγιεινά.
Αιτία Νο4: Σε παχαίνει το στρες Το ψυχολογικό στρες, λέει ο δρ Τζέισον Μπλοκ, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, όχι μόνο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων υγείας -από υψηλή πίεση μέχρι καρκίνο, αλλά και να επηρεάσει το πάχος με το πέρασμα του χρόνου. Κι αυτό γιατί από τη μια το στρες αυξάνει την παραγωγή της κορτιζόλης, ορμόνης που σχετίζεται με το πάχος στην κοιλιά, και απ’ την άλλη το φαγητό απελευθερώνει στον εγκέφαλο χημικές ουσίες (ενδογενή οπιούχα), που κάνουν τον άνθρωπο να νιώθει καλύτερα, απαλύνοντας έτσι την πίεση του άγχους.
Αιτία Νο5: Το πρωί δεν βάζετε τίποτα στο στόμα σου Η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί να προσθέσει κιλά. Μελέτη του Imperial College London έδειξε ότι, όταν δεν τρώμε πρωινό, τελικά καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ερευνητές εξέτασαν την εγκεφαλική λειτουργία είκοσι υγιών ενηλίκων που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα παχυσαρκίας μέσω λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI).
Αρχικά, υπέβαλαν τους εθελοντές σε εξέταση χωρίς να έχουν φάει πρωινό. Τους έδειξαν φωτογραφίες με τρόφιμα υψηλής και χαμηλής θερμιδικής αξίας. Όταν οι εθελοντές έβλεπαν τρόφιμα με πολλές θερμίδες, το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου τους ήταν πιο δραστήριο. Λίγο αργότερα τους έβαλαν να φάνε πρωινό και τους υπέβαλαν στην ίδια εξέταση, διαπιστώνοντας ότι σ’ αυτή την περίπτωση το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου τους δεν φάνηκε να έχει σημαντικά μεγαλύτερη δραστηριότητα όταν έβλεπαν τις φωτογραφίες με τα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα.
Αιτία Νο6: Με άδειο στομάχι οι πειρασμοί γίνονται περισσότεροι Επίσης, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να εκτιμήσουν την "έλξη" που ένιωθαν από τα τρόφιμα. Όταν είχαν παραλείψει το πρωινό, τις πρώτες θέσεις των προτιμήσεών τους κατείχαν οι τροφές με τις περισσότερες θερμίδες. Αντίθετα, όταν είχαν καταναλώσει το πρώτο γεύμα της ημέρας, δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη προτίμηση στα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα.
Αιτία Νο7: Τρως αργά και πας κατευθείαν στο κρεβάτι Τα βραδινά γεύματα παχαίνουν. Μάλιστα, όσο πιο αργά τρώτε, τόσο χειρότερα. Τελικά, όπως υποστηρίζει ο dr Fred Turek από το Κέντρο Ύπνου και Κιρκαδικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Norwestern: "ο καλύτερος προγραμματισμός των γευμάτων αποτελεί καθοριστικό στοιχείο στη μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας". Η εν λόγω μελέτη έγινε σε ποντίκια και διήρκεσε έξι μήνες. Σ’ αυτό το διάστημα, τα ζώα που έτρωγαν αργά τη νύχτα πήραν διπλάσιο σωματικό βάρος απ’ ό,τι εκείνα που έτρωγαν νωρίτερα.
Αιτία Νο8: Κάνεις παρέα με υπέρβαρους  Ακόμα κι αν ακούγεται ρατσιστικό, είναι γεγονός: αν θέλεις να διατηρείσαι πάντα σε φόρμα, καλό είναι να μείνεις μακριά από υπέρβαρους ή παχύσαρκους φίλους. Πρώτος ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Κοινωνιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, δρ Νικόλας Χρηστάκης, απέδειξε ότι η παχυσαρκία είναι "κολλητική" και έπειτα ακολούθησαν κι άλλες μελέτες. Οι τελευταίες μάλιστα αφορούν εφήβους, όπως αυτή του Παν/μίου της Χαβάης των ΗΠΑ, η οποία ανέλυσε επί διετία στοιχεία από περίπου 5.000 εφήβους.Από αυτή τη μελέτη προέκυψε ότι υπάρχει στενή συσχέτιση ανάμεσα στο βάρος των εφήβων και σε αυτό των κολλητών τους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος, δηλαδή ότι το πάχος γίνεται κολλητικό, όπως άλλες κακές συνήθειες τις οποίες κανείς μιμείται βλέποντας τους γύρω του (π.χ. κάπνισμα, ποτό, κακή διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης κ.ά.).
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΗ ΠΑΣΠΑΛΑΡΗ
womenonly.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα