Κυριακή, 24 Ιουλίου 2011

Ενθαρρύνετε τις φιλίες των παιδιών

Οι φιλίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές στη ζωή του παιδιού, γιατί το βοηθούν να αναπτυχθεί συναισθηματικά και κοινωνικά, να υιοθετήσει δεξιότητες και συμπεριφορές που θα το βοηθήσουν αργότερα στις μετέπειτα σχέσεις που θα συνάψει. Γι' αυτό και οι γονείς χρειάζεται να ενθαρρύνουν από νωρίς την κοινωνική αλληλεπίδραση και τις εκδηλώσεις φιλίας.
  • Παρέχετε στο παιδί σας ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και αλληλεπίδρασης με συνομηλίκους. Καλείτε παιδιά στο σπίτι να παίζουν μαζί με το δικό σας, πηγαίνετε συχνά στην παιδική χαρά, εγγράψτε το σε κάποια ομαδική αθλητική ή καλλιτεχνική δραστηριότητα, κ.ά.
  • Είναι σημαντικό να μη φορτώνετε τα παιδιά με καθημερινές υποχρεώσεις, αλλά να τους αφήνετε χρόνο να βρίσκονται με τους φίλους τους και να παίζουν.
  • Σεβαστείτε την ατομικότητα του παιδιού σας. Κάποια παιδιά συνάπτουν πολύ γρήγορα φιλικές σχέσεις, ενώ κάποια άλλα χρειάζονται χρόνο. Επίσης, ορισμένα παιδιά μπορούν να έχουν πολλούς φίλους, ενώ άλλα αρκούνται στο να έχουν έναν ή δυο στενούς φίλους.
  • Συζητάτε με το παιδί σας τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του σε σχέση με τις φιλίες του. Εξηγήστε του την αξία της φιλίας, βοηθήστε το να ξεπεράσει φόβους, προβληματισμούς και άγχη, κάντε το να καταλαβαίνει τις θέσεις των άλλων παιδιών και βοηθήστε το να βρει τρόπους να χειριστεί δύσκολες καταστάσεις στις σχέσεις του με άλλα παιδιά.
  • Να αποτελείτε εσείς οι ίδιοι υπόδειγμα κοινωνικής συμπεριφοράς. Αν δείχνετε ενδιαφέρον για τους φίλους σας και αντιμετωπίζετε θετικά τον περίγυρό σας, τα παιδιά θα σας μιμηθούν.
  • Γνωρίζετε τους φίλους των παιδιών σας. Όσο είναι ακόμα σε σχετικά μικρή ηλικία, δείχνετε ενδιαφέρον για την κοινωνική ζωή του παιδιού σας. Γνωρίστε τους φίλους του, συζητήστε μαζί τους, πληροφορηθείτε για τα ενδιαφέροντα τους, κ.λπ.
  • Αν το παιδί σας αντιμετωπίσει έντονο άγχος σε ότι αφορά την κοινωνικοποίησή του, αδιαφορεί για τους συνομηλίκους του ή αντιμετωπίζει δυσκολίες στη συνύπαρξη μαζί τους, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.
Πηγές:
Problems of childhood. Martin Herbert / Επόπτης ελληνικής έκδοσης: Ιωάννης Ν. Παρασκευόπουλος. Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου