Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ηλιοθεραπεία και Σολάριουμ: Παγίδες του ήλιου, φυσικού και τεχνητού


Πώς θα αποφύγετε τη δημιουργία κηλίδων στην επιδερμίδα σας
Ξεπροβάλλουν ως δυσάρεστο – αισθητικής φύσης – πρόβλημα, και εξελίσσονται σε βραχνά όταν πολλαπλασιάζονται, με το πέρασμα του χρόνου.

Οι πανάδες, αποτέλεσμα της απορύθμισης παραγωγής της μελανίνης αυξάνουν και πληθαίνουν με την έκθεση στον ήλιο_ γι΄ αυτό άλλωστε τις συναντούμε κυρίως σε περιοχές που εκτίθενται συχνότερα στην ακτινοβολία, στο πρόσωπο και τον λαιμό, το ντεκολτέ και τα χέρια.


Παράλληλα όμως, προβλήματα υγείας ενδέχεται να προκύψουν και με την έκθεσή μας στον ήλιο εάν δεν λαμβάνουμε μέτρα προστασίας.

Προστασία από τον ήλιο

Οι πανάδες ενδέχεται να έχουν προκληθεί λόγω φωτοευαισθησίας, με τη χρήση φαρμάκων ή αρωμάτων, και υπάγονται στις δερματικές υπερχρωμίες. Δεν αποτελούν παρά απτή απόδειξη των καταστροφικών συνεπειών των ακτινών UV, στο μελανοκυτταρικό σύστημα.

Και επειδή «ου γαρ έρχεται μόνον», οι πανάδες αβγατίζουν με το πέρασμα του χρόνου, πολλές φορές και εξαιτίας του.

Παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές, μπορούν – τις περισσότερες φορές – να θεραπευτούν με καλλυντικά προϊόντα, αρκεί να διαθέτει κανείς την υπομονή και τη μεθοδικότητα να τις πολεμήσει. Η θεραπεία θα πρέπει μάλιστα να συνοδεύεται από υψηλή προστασία από το ηλιακό φως.

Τον βασικότερο ρόλο παίζουν τα λευκαντικά, χρήση των οποίων επιβάλλεται να κάνετε αφού συμβουλευτείτε ιατρό – δερματολόγο. Τόσο η επιλογή των κατάλληλων για την επιδερμίδα σας προϊόντων αποχρωματισμού, όσο και ο τρόπος χρήσης τους σε μεγάλες επιφάνειες ή ακόμη και σε ερεθισμένες επιδερμίδες ενέχει σοβαρούς κινδύνους.
Αν οι πανάδες σας έχουν εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα, υπάρχουν ακόμη πιο αποτελεσματικές λύσεις : χημικό peeling ή θεραπεία με laser.

Μικρές συμβουλές

Ενδείκνυνται κρέμες και γαλακτώματα με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας (άνω του 30), ακόμη και στην πόλη.
Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο. Φορέστε πλατύγυρα καπέλα. Ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε και παρατηρείται διαταραχή των ορμονών, είναι αυξημένη η πιθανότητα εμφάνισης κηλίδων.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξετε, πάντα για ορμονικούς λόγους, και στην περίπτωση που παίρνετε αντισυλληπτικά. Οδηγούν σε υπερέκκριση μελανίνης.

Αποφεύγετε τα αρώματα και γενικότερα τα καλλυντικά που περιέχουν αλκοόλ, στην παραλία. Ήλιος και οινόπνευμα ισούνται με πανάδες.

Στην περίπτωση που οι πανάδες ατονήσουν, δεν πρέπει να εφησυχάζετε. Αν δεν προστατευθείτε από τις πρώτες καλοκαιρινές μέρες, δεν αποκλείεται να επανεμφανιστούν.

Υπέρ και κατά του τεχνητού μαυρίσματος


«Τα χλωμά πρόσωπα διστάζουν να βγουν στην παραλία», λέει σκωπτικά μία φίλη που δεν τολμά να φορέσει μαγιό τον Ιούνιο, δημοσία θέα. Μοιράζεται το ίδιο πρόβλημα με εκατομμύρια άλλους, κυρίως γυναίκες, που ανησυχούν ότι το θέαμα του λευκού σώματος, με τις ατέλειες του, δεν είναι τόσο ελκυστικό, ώστε να εκτίθεται στην παραλία.

Το σολάριουμ δεν αποτελεί ωστόσο λύση. Η Διεθνής Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο – η οποία αναφέρεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – εκτιμά ότι το τεχνητό μαύρισμα εντάσσεται στην κορυφαία κατηγορία πρόκλησης καρκίνου, με υψηλή επικινδυνότητα, ανάλογη αυτής του τσιγάρου και της ηπατίτιδας Β.

«Το σολάριουμ δεν συνιστάται σε καμία περίπτωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαγορεύεται, όπως ακριβώς συμβαίνει με το τσιγάρο και το αλκοόλ», τονίζει ο καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Κατσάμπας.

«
Πρόκειται για υπεριώδη ακτινοβολία, κυρίως Α, που λαμβάνεται συσσωρευμένα, μαζικά, και έρχεται να προστεθεί αθροιστικά σε αυτή του ήλιου.

Εμπίπτει στην ίδια κατηγορία με την ευκαιριακή ακτινοβολία που λαμβάνουν κάθε καλοκαίρι, σε μεγάλη δόση, οι άνθρωποι των γραφείων – τα «λευκά κολάρα», κατά την ιατρική ορολογία – , και η οποία ενοχοποιείται για την εκδήλωση μελανώματος : της πιο σοβαρής μορφής καρκίνου του δέρματος, που αν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο».

Η διαφορά είναι ότι στον ήλιο προφυλάσσεσαι, στο σολάριουμ όχι.

Ο καθηγητής προσθέτει ότι σχετικά πρόσφατη έρευνα (μετά ανάλυση 20 επιστημονικών ερευνών) που έχει δει το φως της δημοσιότητας, καταλήγει στο συμπέρασμα ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος αυξάνει κατά 75% στα άτομα που ξεκινούν το τεχνητό μαύρισμα σε ηλικία κάτω των 30 ετών.

Τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ. Τι είδους μηχανήματα χρησιμοποιούνται στους θαλάμους μαυρίσματος; Ποιος τα χειρίζεται; Υπάρχει δοσομέτρηση της ακτινοβολίας; Διενεργείται στοιχειώδης έλεγχος των μηχανημάτων από τεχνικούς;

Επιπτώσεις από τη χρόνια χρήση

Πρόωρη γήρανση,

ρυτίδες,

ευρυαγγείες,

χαλάρωση,

θαμπό δέρμα,

προκαρκινοματώδεις βλάβες

Τα υπέρ του σολάριουμ
Η λήψη ελεγχόμενης ακτινοβολίας – ασφαλώς υπό την επίβλεψη γιατρού – βοηθά στην καταπολέμηση δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση και η δερματίτιδα.

Υπό κανονικές συνθήκες, λίγες συνεδρίες ενεργοποιούν τη μελανίνη, που λειτουργεί σαν ασπίδα απέναντι στη βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, συνιστάται προσοχή.

Ανησυχητικός παράγοντας
Η εμφάνιση μικρού οζιδίου με μικρά τριχοειδή αγγεία, σαν μικρές κόκκινες κλωστές, θα πρέπει να μας ανησυχήσει.
talkspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα