Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΛΑΜΠΕΡΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 
Τελικά η διατροφή, πόσο επηρεάζει την επιδερμίδα μας; Χρήσιμες Διατροφικές συμβουλές για μία λαμπερή επιδερμίδα.
 
Το δέρμα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Πρόκειται για ένα αισθητήριο όργανο , το οποίο δέχεται πληθώρα ερεθισμάτων από το περιβάλλον, όπως υφή, πόνος, θερμοκρασία κλπ. 
 
Περίπου το 1/3 του αίματός μας περιέχει και παράγει βιταμίνες, ενώ παράλληλα αποτρέπει την απώλεια υγρασίας από τον οργανισμό.
 
Για τον λόγο αυτό , η φροντίδα της επιδερμίδας παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση καλής υγείας, αφού είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που προσέχουμε σε κάποιον που συναντάμε. 
 
Ποιος ο ρόλος της διατροφής; 
 
Μελέτες δείχνουν, ό,τι η μεσογειακή διατροφή έχει τις πιο ευεργετικές επιδράσεις ότι έχει να κάνει με μία υγιή εικόνα δέρματος. 
 
Ισορροπημένη διατροφή, που να περιέχει πρωτεΐνες, ψευδάργυρο, βιταμίνες A, B, C , E( που περιέχονται άφθονα σε φρούτα και λαχανικά), είναι πολύ σημαντικές για τη διατήρηση και ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος. 
 
Πιο συγκεκριμένα,  
Η βιταμίνη Α, συμβάλλει στη διατήρηση υγιών επιθηλίων. Τα καροτενοειδή λειτουργούν και ως αντιοξειδωτικά. Καλές πηγές είναι τα φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, όπως η ντομάτα, το καρότο, το κολοκύθι, το γκρέιπφρουτ, το πεπόνι κ.α.
 
Η βιταμίνη Ε και το σελήνιο, φυσικά αντιοξειδωτικά , φαίνεται να περιορίζουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Πλούσιες πηγές ξηροί καρποί , φυτικά λίπη, γλυκοπατάτα κλπ. 
 
Η βιταμίνη C, απαραίτητη και για την ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που αποτελεί δομικό συστατικό του δέρματος και άλλων ιστών. Σε μελέτη φάνηκε, πως υψηλές προσλήψεις βιταμίνης C σχετίζονται με χαμηλότερη πιθανότητα για εμφάνιση ρυτίδων. Η βιταμίνη C περιέχεται στα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά όπως πιπεριά, το λάχανο, η ντομάτα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και ο μαϊντανός, όπως επίσης οι φράουλες, τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο και το ροδάκινο.
 
Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ω-3 , ω-6 , αποτελούν βασικά δομικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών, τα οποία αδυνατεί να συνθέσει ο οργανισμός από μόνος του και τα προσλαμβάνει μέσω της τροφής. Πιο συγκεκριμένα, τα ω-3 λ. ο, φαίνεται ότι δρουν ευεργετικά προστατεύοντας το δέρμα από ξηρότητα και ατροφία που οδηγεί στη σταδιακή γήρανση του.
 
Τα αντιοξειδωτικά, μια ομάδα ετερογενών ενώσεων, με κυριότερους εκπροσώπους τις βιταμίνες Ε και C, τα καροτενοειδή, το σελήνιο, τον ψευδάργυρο και τον χαλκό. Επίσης, στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα φλαβονοειδή και τα πολυφαινολικά παράγωγα. 
 
Συστήνεται :
 
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών και η αντικατάσταση μικρών γευμάτων με ροφήματα, όπως είναι οι χυμοί φρούτων και το γάλα ή το γιαούρτι. Για την ισορροπία των υγρών στο σώμα χρειάζεται μία πρόσληψη νερού πάνω από 1.5 λίτρο την ημέρα. 
 
Τα τρόφιμα που ενδείκνυται για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, τρόφιμα εύπεπτα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Πολλά φρούτα και λαχανικά πρέπει να περιλαμβάνονται στο διαιτολόγιό μας το καλοκαίρι, μια περίοδος που παράγονται σε μεγάλη ποικιλία.
 
Ωφέλιμο θα ήταν, να αποφεύγονται καταχρήσεις και ανθυγιεινές “κακές” συνήθειες, όπως κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, καφέ, αναψυκτικά τύπου cola διότι έχουν διουρητική δράση, επιβαρύνουν σε κενές θερμίδες(ζάχαρη) τον οργανισμό και εντείνουν ιδιαίτερα την κατάσταση αφυδάτωσης του. 
 
Επίσης, η έκθεση στον ήλιο και η καθιστική ζωή επηρεάζουν αρνητικά, την ποιότητα του δέρματος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα