Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΜΕΛΑΝΩΜΑ


Νέα έρευνα συγκέντρωσε και έδωσε στη δημοσιότητα τους έξι πιο σοβαρούς παράγοντες εξαιτίας των οποίων μπορείς να εμφανίσεις μελάνωμα, την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος.
Γνώρισε ποιοι είναι, δες ποιοι αντιστοιχούν στη δική σου περίπτωση και αξιολόγησε τον κίνδυνο. Εμείς θα πρέπει να σου θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη νόσος θεραπεύεται πλήρως, με την προϋπόθεση πάντα ότι θα εντοπιστεί έγκαιρα.
Παράγοντες επικινδυνότητας

1. Έχεις εργαστεί σε εξωτερικούς χώρους για 3 ή περισσότερα χρόνια, μεταξύ 20-30 ετών.
2. Έχεις υποστεί σοβαρά εγκαύματα από τον ήλιο περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια της εφηβείας σου.
3. Έχεις κόκκινα ή ξανθά μαλλιά και ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα.
4. Έχεις πολλές φακίδες στην πλάτη.
5. Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.
6. Έχεις ιστορικό ακτινικής κεράτωσης.
Απαντήσεις
1 ναι = χαμηλός κίνδυνος

Πώς θα προφυλαχτείς: Μία φορά το χρόνο να επισκέπτεσαι έναν δερματολόγο. Φρόντισε να φοράς αντηλιακό (με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30) κάθε μέρα και καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.
2 ναι= μέτριος κίνδυνος
Πώς θα προφυλαχτείς: Φρόντισε να μένεις υπό σκιάν τις δυνατές ώρες της ηλιοφάνειας. Επιπροσθέτως στα προηγούμενα, μην αποχωρίζεσαι το καπέλο σου και να φοράς μακρυμάνικα πουκάμισα και παντελόνια, ακόμα και -κυρίως- τους καλοκαιρινούς μήνες.
3 ή περισσότερα ναι= πολύ επικίνδυνο
Πώς θα προφυλαχτείς: Γίνε άγρυπνος φρουρός του εαυτού σου. Μαζί με τα παραπάνω, φρόντισε να πηγαίνεις στο δερματολόγο 2 φορές ετησίως για συνολική εξέταση.
preventionmag.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα