Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

O "ΜΕΡΙΔΟΜΕΤΡΗΤΗΣ" ΣΑΣ


Αν θέλουμε να χάσουμε βάρος ή να διατηρήσουμε αυτό που έχουμε, πρέπει εκτός των άλλων να προσέχουμε τις μερίδες των φαγητών και των ενδιάμεσων σνακ που καταναλώνουμε καθημερινά. Μεγαλύτερες μερίδες σημαίνουν περισσότερες θερμίδες και άρα περισσότερα κιλά. Αρκούν 200 θερμίδες παραπάνω από τις καθημερινές μας ανάγκες για να αυξηθεί το βάρος μας κατά 10 κιλά σε ένα χρόνο! Ας το σκεφτούμε καλά, λοιπόν, αν τρώμε συχνά έξω ή αν αυτή την εποχή, λόγω διακοπών, έχουμε γίνει υπερβολικά... χαλαροί.


Μία μερίδα και όχι την πιατέλα
Συνήθως, όταν λέμε «κανονική μερίδα», αναφερόμαστε στην κλασική μερίδα εστιατορίου, δηλαδή μία ποσότητα φαγητού η οποία χωρά σε ένα μέτριο βαθύ πιάτο χωρίς να ξεπερνά το χείλος του, π.χ. 1 μέτριο βαθύ πιάτο μακαρόνια ή 1 μέτρια μπριζόλα με συνοδευτικό ρύζι και λαχανικά ή 1 μέτριο πιάτο όσπρια έως το χείλος του πιάτου. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή:
Οι σημερινές μερίδες εστιατορίου είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερες από τη διαιτολογικά νοούμενη «μερίδα εστιατορίου».
Η μερίδα πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το ύψος, την καθημερινή δραστηριότητα, το ιατρικό ιστορικό, την ποσότητα λίπους που χρησιμοποιείται για την παρασκευή οποιουδήποτε γεύματος, τις υπόλοιπες διατροφικές μας συνήθειες. Μία μικροκαμωμένη γυναίκα π.χ. δεν μπορεί να τρώει την ίδια μερίδα με έναν ψηλό άνδρα!

Μειώστε τις μερίδες για να χάσετε κιλά!
Το ξέρατε ότι μπορείτε όχι μόνο να διατηρήσετε το βάρος σε σταθερά επίπεδα, αλλά και να χάσετε μερικά κιλά, χωρίς να ακολουθήσετε συγκεκριμένο πρόγραμμα αδυνατίσματος, μειώνοντας απλώς τις μερίδες που τρώγατε μέχρι σήμερα; Ακολουθήστε τις συμβουλές μας:
1. Όταν τρώτε στο σπίτι
Χρησιμοποιείτε ένα μέτριο σε μέγεθος ρηχό πιάτο.
Τη μισή του χωρητικότητα πρέπει να καταλαμβάνουν τα λαχανικά.
Το 1/4 οι τροφές που έχουν βάση την πρωτεΐνη, όπως κρέας, ψάρι ή πουλερικά (στο μέγεθος της τράπουλας ή της παλάμης).
Το υπόλοιπο 1/4 τα δημητριακά, όπως ρύζι, μακαρόνια ή 1 φέτα ψωμί.
Προσοχή: Αυτοί οι «κανόνες» αφορούν μία δίαιτα περίπου 1.500 θερμίδων και δεν ισχύουν για όλους τους ανθρώπους. Ένας άνδρας μπορεί να χρειάζεται διπλάσια ποσότητα, ενώ μία μικρόσωμη γυναίκα μέσης ηλικίας, που κάνει καθιστική ζωή, ακόμη μικρότερη.
2. Όταν τρώτε έξω
Στα ιταλικά εστιατόρια, η μερίδα των ζυμαρικών είναι σχεδόν διπλάσια από τη συνιστώμενη. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να μην καταναλώνετε όλη την ποσότητα και να προσφέρετε από τη μερίδα σας και στους συνδαιτυμόνες σας.
Στις ταβέρνες, επειδή πολύ συχνά δεν παραγγέλνουμε μόνο μία μερίδα, αλλά συνήθως προηγούνται πολλά ορεκτικά, χάνουμε την αίσθηση του μέτρου της μερίδας εστιατορίου και καταναλώνουμε τελικά πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από όση πραγματικά χρειαζόμαστε. Γι’ αυτό πρέπει να βάζετε στο πιάτο σας από την αρχή όλα όσα πρόκειται να φάτε, ώστε να έχετε τον έλεγχο.
Προσοχή: Όταν τρώτε έξω, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τα φαγητά συνήθως είναι μαγειρεμένα με πολλά λιπαρά, π.χ. τηγανητά ή με βαριές σάλτσες, γι’ αυτό και πρέπει να καταφεύγετε σε πιο υγιεινές και ελαφριές επιλογές (π.χ. ψητά ψάρια, κρέατα και λαχανικά), ειδικά όταν οι έξοδοί σας είναι συχνές.

Ο «μεριδομετρητής» σας!
Θα σας βοηθήσουμε να αποκτήσετε «αίσθηση» του τι σημαίνει 1 μερίδα φρούτων, δημητριακών, γαλακτοκομικών κλπ., αλλά και να καταλαβαίνετε τη σωστή μερίδα οπτικά, όταν τρώτε έξω και δεν έχετε μαζί σας... ζυγαριές! Εκτός από τις μερίδες των κυρίως γευμάτων, θα αναφερθούμε και στις μερίδες των ενδιάμεσων γευμάτων, γιατί συνήθως μας φορτώνουν με περιττές θερμίδες, αλλά και των φρούτων. Μπορεί να είναι υγιεινά, αλλά, όταν καταναλώνονται χωρίς μέτρο, παχαίνουν! 


ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
ΤΡΟΦΙΜΟ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΡΜΙΔΕΣ
ψωμί 30-35 γρ 1 φέτα του τόστ 70-80
Δημητριακά πρωϊνού 30 γρ 1 φλιτζάνι 120
Ζυμαρικά 250 γρ 2 φλιτζάνια 350
Ρύζι 250 γρ 2 φλιτζάνια 350
Πατάτες 200 γρ 2 μικρές πατάτες 180



ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
ΤΡΟΦΙΜΟ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΡΜΙΔΕΣ
γάλα(1,5% λιπαρά) 225 γρ 1 φλιτζάνι 120
Γιαούρτι (2% λιπαρά) 200γρ 1 κεσεδάκι 140
Τυρί 30 γρ 1 σπιρτόκουτο 75



ΦΡΟΥΤΑ
ΤΡΟΦΙΜΟ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΡΜΙΔΕΣ
Πορτοκάλι 170-180 γρ 1 μέτριο 80
Μήλο 140-170 γρ 1 μέτριο 80
Μπανάνα 75 γρ 1 μικρή 70
Ακτινίδιο 140 γρ 2 μέτρια 85
Μανταρίνια 170-180 γρ 2 μεγάλα 80
Αχλάδι 150 γρ 1 μέτριο 85
Κεράσια 130 γρ 20 κεράσια 80
Πεπόνι 250 γρ 1 φέτα 80
Καρπούζι 200 γρ 1 φέτα 70
Σύκα 150 γρ 2 σύκα 100
Φράουλες 150 γρ 1 φλιτζάνι 50
Βερίκοκα 140 γρ 4 μικρά 80
Σταφύλια 80 γρ 16 ρόγες 60
Χυμός Πορτοκαλιού 200 γρ 1 φλιτζάνι 110
Ανάμεικτος χυμός φρούτων 200 γρ 1 φλιτζάνι 120


Σημ.: Ένα μέτριο φρούτο έχει μέγεθος όσο μία γροθιά ή ένα μπαλάκι του τένις.


ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΤΡΟΦΙΜΟ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΡΜΙΔΕΣ
Κολοκυθάκια 200 γρ 2 μεγάλα 30
Μαρούλι 45 γρ 2 φλιτζάνια 10
Λάχανο 100 γρ 2 φλιτζάνια 25
Ντομάτα 85 γρ 1 μέτρια 15



ΟΣΠΡΙΑ-ΛΑΔΕΡΑ
ΤΡΟΦΙΜΟ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΡΜΙΔΕΣ
Φακές 300 γρ 1 1/2 φλιτζάνι 350
Φασολάδα 300 γρ 1 1/2 φλιτζάνι 400
Ρεβίθια 300 γρ 1 1/2 φλιτζάνι 350
Αρακάς 350 γρ 2 φλιτζάνια 300
Φασολάκια 350 γρ 2 φλιτζάνια 100
Μπάμιες 350 γρ 2 φλιτζάνια 100


Σημ.: Στις θερμίδες των οσπρίων και λαδερών δεν έχει υπολογιστεί το λάδι. Για κάθε κουταλιά υπολογίστε 135 θερμίδες επιπλέον.

Το «λυσάρι» των κωδικών της δίαιτας
1 γροθιά = 1 φλιτζάνι (ρύζι/δημητριακά/λαχανικά κτλ.).
1 παλάμη χεριού = 90 γρ. περίπου (κρέας/ψάρι/κοτόπουλο).
1 σπιρτόκουτο = 30 γρ. (τυρί).
1 χούφτα = περίπου 30 γρ. (ξηροί καρποί).
1 μπαλάκι του τένις = 1 μέτριο φρούτο/1 μέτρια πατάτα. 
VITA.GR

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα