Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ

Η υγιεινή διατροφή απαιτεί να βάλουμε ως πρώτη μας προτεραιότητα τις βιολογικές ανάγκες του οργανισμού. Ο οργανισμός μας είναι ένα τέλειο και περίπλοκο σύνολο διαφορετικών, αλληλεξαρτώμενων συστημάτων που υπακούουν σε συγκεκριμένες αρχές λειτουργίας  όπως αυτές σοφά έχουν διαμορφωθεί στην διάρκεια των εκατομμυρίων ετών της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.
Εμείς υποκλινόμενοι με δέος μπροστά σ’αυτό το μεγαλείο της εξέλιξης οφείλουμε να σεβαστούμε το θαύμα που λέγεται οργανισμός φροντίζοντας τον με αδιάκοπη προσοχή και συνεχές ενδιαφέρον για να είναι πάντα σε κατάσταση μέγιστης λειτουργικότητας.
Στην προσπάθεια μας αυτή ανεκτίμητη είναι η συνεισφορά ενός προγράμματος διατροφής και η προσήλωση μας σ’αυτό με θρησκευτική ευλάβεια.


Το πρόγραμμα έχει την έννοια ότι απαντάμε σε συγκεκριμένες ανάγκες του οργανισμού με συγκεκριμένες ένεργειες και
μέτρα. Με άλλα λόγια αφοσιωνόμαστε πρωτίστως στην εξυπηρέτηση και ικανοποίηση των φυσικών αναγκών του οργανισμού την κατάλληλη στιγμή που πρέπει και με τρόπο που ανταποκρίνεται στις εξελικτικά καθορισμένες προδιαγραφές του.
Πιο συγκεκριμένα ο  οργανισμός μας έχει ανάγκη πρόσληψης ορισμένης ποσότητας τροφής και νερού κάθε ημέρα. Η πρόσληψη αυτή πρέπει να γίνεται σταδιακά ανα τακτά διαστήματα στην διάρκεια της ημέρας. Ο λόγος είναι ότι το ανθρώπινο στομάχι χωρά μια ορισμένη ποσότητα που κυμαίνεται γύρω στα 850 ml. Άρα πρέπει να τρώμε μικρές ποσότητες στη διάρκεια της ημέρας και όχι να αφήνουμε άδειο το στομάχι για μεγάλα διαστήματα και μετά να τρώμε τεράστιες ποσότητες που το διογκώνουν και το επιβαρύνουν υπέρμετρα. Αν είχαμε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 που αντιπροσωπεύει τη πλήρωση του στομάχου καλό θα ήταν να τρώμε μέχρι το 8 ή 9, ποτέ ως το 10.
Για να καταφέρουμε αυτήν την αρμονική σχέση με την διατροφή μας πρέπει να παραμερίσουμε κάθε τι που παρεμβαίνει και μας εμποδιζει στην επίτευξη του σκοπού μας όσο και αν το θεωρούμε σημαντικό. Είτε αυτό είναι η δουλειά, το σχολείο ή οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Αποφασίστε τι είναι πιο σημαντικό: να φάω το γεύμα στην ώρα του ή να το αναβάλλω γιατί πρέπει να πάω να για ψώνια ή σε ραντεβού;
Η αδιαφορία για τον οργανισμό μας πληρώνεται. Τα ακανόνιστα και βιαστικά γεύματα, η χρόνια αφυδάτωση και η κακοποίηση που υποβάλλουμε τον εαυτό μας πολύ γρήγορα οδηγούν σε αδιέξοδο τον οργανισμό μας. Βγαίνει από την κανονική, φυσική λειτουργία του και μπαίνει σε κατάσταση άμυνας και μάχης για επιβίωση. Και το αποτέλεσμα είναι επιπλοκές και δυσάρεστες καταστάσεις.
Ας προσηλωθούμε σ’ένα πρόγραμμα σωστής διαχείρισης των αναγκών του οργανισμού όσο κι’αν μας φαίνεται δύσκολο. Γίνεται αρκεί να καταλάβουμε την αξία του και την σημασία του.
Η ανταμοιβή μας θα είναι ένα σώμα γεμάτο δύναμη, ενέργεια και ζωντάνια.
* Τα φρούτα χωνεύονται σε 30 λεπτά. Προσοχή όμως : τα φρούτα δεν χωνεύονται στο στομάχι αλλά στο λεπτό έντερο. Γι’αυτό να μην τρώμε φρούτα μετά τα γεύματα γιατί δεν μπορούν να κατέβουν στο λεπτό έντερο αλλά παγιδεύονται στο στομάχι και υφίστανται ζύμωση.
nettergr.typepad.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου