Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΜΑΣ


Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να κρατήσουμε το μεταβολικό μας ρυθμό σε υψηλά επίπεδα;

  1. Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή
    Ισορροπημένη διατροφή σημαίνει ένα πράγμα: λαμβάνουμε ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους μας τις αντίστοιχες ποσότητες ΟΛΩΝ των διατροφικών στοιχείων. Εκτός από την πρωτεΐνη, τις βιταμίνες, τους ηλεκτρολύτες και τα μέταλλα υπάρχουν οι υδατάνθρακες και τα λίπη. Ισορροπία σημαίνει συνδυασμός όλων αυτών.

  2. Απαραίτητο το πρωινό!
    Έχει γίνει συνήθεια σε πολλούς να παραβλέπουν το πρωινό γεύμα λόγω του γρήγορου και άτακτου τρόπου ζωής. Η λήψη πρωινού «ξυπνά» το μεταβολισμό μετά από μια μακρά χρο­νική διάρκεια χωρίς τροφή. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι το πρωινό μειώνει κατά ένα μεγάλο ποσοστό την πιθανότητα παχυσαρκίας και στερητικού συνδρόμου ινσουλίνης. Αυτή η μεταβολική δυσλειτουργία γίνεται εμφανής από την αδυναμία του σώματος να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη αποτελεσματικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.

  3. Πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας.
    Μια από τις πιο σημαντικές παραμέ­τρους για τη σταθεροποίηση του μεταβολικού ρυθμού σε υψηλά επίπεδα. Ας το σκεφτούμε λίγο λογικά. Ο οργανισμός είναι προγραμματισμένος ώστε να μπορεί να απορροφήσει μια ορισμένη ποσότητα πρωτεΐνης και υδατάνθρακα ανά γεύμα. Το υπόλοιπο το αποβάλλει ή το αποθηκεύει ως λίπος. Για παράδειγμα ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να αφομοιώσει 20-35 γρ. πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα. Είναι προφανές λοιπόν ότι η απαιτούμενη ποσότητα πρωτεΐνης και υδατάνθρακα που πρέπει να λάβει κανείς, προκειμένου να αναπτυχθεί μυϊκά, είναι απαραίτητο να μοιραστεί σε πολλά μικρά γεύματα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Με πολύ απλά λόγια αν θέλεις να πάρεις 1.000 θερμίδες, είναι τελείως διαφορετικό να κάνεις δυο γεύματα από 500 θερμίδες το καθένα από το να κάνεις τρία γεύματα από 300 θερμίδες το καθένα, ή ακόμα καλύτερα από το να κάνεις πέντε γεύματα από 200 θερμίδες το καθένα.

  4. Ελέγχος της ποσότητας του κάθε γεύματος. Πολλοί αθλούμενοι και μη δεν έχουν καμία ιδέα σχετικά με την ποσότητα του κάθε γεύματος. Αρκετοί αθλητές για παράδειγμα χρησιμοποιούν ζυγα­ριά ακριβείας μετρώντας την ακριβή ποσότητα του κάθε γεύματος. Κάτι τέτοιο βέβαια αγγίζει τα όρια της υστερίας.
    Ένας πρακτικός και σχετικά ακριβής τρόπος να μετράμε τα γεύματα μας είναι... η γροθιά μας. Το μέγεθος μιας αντρικής γροθιάς ισοδυναμεί με την ποσότητα του κρέατος που αντιστοιχεί σε ένα γεύμα. Φρούτα, λαχανικά μπορούν να μετρηθούν με μια ανοι­χτή παλάμη (ή με μισή κούπα του καφέ). Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα ζυμαρικά.

  5. Αποφύγετε τις τυποποιημένες τροφές, τα αναψυκτικά και την πολύ ζάχαρη. Όσο η τροφή καταναλώνεται στη φυσική της μορφή, τόσο το καλύτερο. Σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός των θερμίδων έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Κι εννοούμε ότι 1.000 θερμίδες από ωμά φρούτα, λαχανικά και στεγνό κρέας δεν έχουν καμία σχέση με 1.000 θερμίδες από τηγανητά, λαδερά και κονσέρβες. Τα συντηρητικά το λιγότερο κακό που κάνουν είναι να δυσχεραίνουν τη λειτουργία του οργανισμού. Τα υπόλοιπα τα φαντάζεστε.

  6. Αποφύγετε τα βαριά γεύματα αργά το βράδυ
    Ο μεταβολισμός πέφτει κατά τη διάρκεια της αδράνειας του σώματος. Το βράδυ το σώμα αρχίζει να ρίχνει τους ρυθμούς του και ως εκ τούτου καταλαβαίνει ότι χρειάζεται λιγότερες θερμίδες. Αν εμείς του δώσουμε περισσότερες, τότε το σώμα θα αιφνιδιασθεί και πολύ απλά δεν θα τις χρησιμοποιήσει. Και βέβαια με αυτό τον τρόπο δεν θα του δώσουμε τη δυνατότητα να ξεκουραστεί. Το κάψιμο αλλά και η αποθήκευση των θερμίδων είναι δύσκολη δουλειά. Καλό είναι τις βραδινές ώρες να ξεκουράζουμε τον οργανισμό μας και να μην τον κρατάμε απασχολημένο.


  7. Αλλαγές στο πρόγραμμα γυμναστικής.
    Το σώμα ανταποκρίνεται καλύτερα στις αλλαγές. Σπάσε τη ρουτίνα του ίδιου προγράμματος και άλλαξε τις ασκήσεις, τη σειρά τους, τις επαναλήψεις, αύξησε τα βάρη, μείωσε τα διαλείμματα. Καθένα από αυτά θα δώσει μια ώθηση στο σώμα για να αντιδράσει.

  8. Συνδυάστε καρδιοαναπνευστική άσκηση και βάρη.
    Οι έρευνες δείχνουν ότι τα αποτελέσματα αυτού του συνδυασμού είναι τριπλάσια από αυτά που θα έχεις αν ακολουθείς ένα μόνο είδος άσκησης. Αν κάνεις βάρη συχνά, κατά τη διάρκεια της αερόβιας προπόνησης, καις περισσότερες θερμίδες γιατί το σώμα περιέχει περισσότερη μυϊκή μάζα.

πηγη:bodybuilding4u.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Μαλακά μπισκότα βρώμης με μήλο χωρίς ζάχαρη & γλουτένη

  Υλικά  23 μπισκότα 3 κούπες  βρώμη 1 μεγάλο  ή 2 μικρά μήλα 3 κ.σ.  μέλι 1 κ.σ.  κανέλα 2 κ.σ.  λιναρόσπορο σπασμένο 1 κ.σ.  σπόροι chia 2 κ.σ.  σταφίδες μαύρες 6-7 κ.σ.  ελαιόλαδο 1/2 κούπα  περίπου νερό ή χυμό πορτοκαλιού Εκτέλεση Βάζουμε στο multi την βρώμη μέχρι να γίνει σκόνη. Μεταφέρουμε σε ένα βαθύ σκεύος και λιώνουμε στο multi τα μήλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, τον χυμό ή νερό το αφήνουμε στο τέλος και το ρίχνουμε σταδιακά μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που κολλάει μεν αλλά πλάθεται σε μπαλάκια. Πλάθουμε μπαλάκια και πιέζουμε ελαφρά με βρεγμένο ελαφρά χέρι να γίνουν πλατιά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, σε μεσαία σχάρα για 10-12 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν. Καλή επιτυχία https://cookpad.com/gr/sintages/14556088-malaka-mpiskota-bromis-me-milo-xoris-zaxari-glouteni Η μαγεία της μαγειρικής είναι το βλέμμα και το χαμόγελο των ανθρώπων που γεύονται τα πιάτα.