Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι γεγονός πως η εμφάνιση κυτταρίτιδας ανέκαθεν αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα υγείας και αισθητικής των γυναικών, ανεξαρτήτου βάρους και ηλικίας. Αυτό διότι όπως όλα τα νοσήματα έτσι και η κυτταρίτιδα υποτροπιάζει και επανεμφανίζεται.

Επομένως, η θεραπεία της αποτελεί και τον ιδανικό τρόπο πρόληψής της, παρόλο που τα αίτια για την κυτταρίτιδα μπορεί να είναι πολλά –και συνήθως να συνυπάρχουν-, όπως η καθιστική ζωή, η μειωμένη κίνηση και φυσική δραστηριότητα, η κληρονομικότητα, η διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, ορισμένες ορμονικές διαταραχές, η ύπαρξη παχυσαρκίας και κακής διατροφής, το κάπνισμα, η συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, ακόμα και η δυσκοιλιότητα. Έτσι, η αντιμετώπισή της συνίσταται στη διαχείριση όλων αυτών των παραγόντων με τη σωστή διατροφή και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας να κατέχουν πρωταρχικό ρόλο.

Τα διατροφικά σχήματα, λοιπόν, που συστήνονται για την αντιμετώπισή της περιλαμβάνουν όχι απαραίτητα την απώλεια βάρους, αλλά πρωτίστως την αλλαγή των διαιτητικών συνηθειών, προς
υιοθέτηση νέων πιο υγιεινών τρόπων διατροφής και νέου τρόπου σκέψης και αντίληψης απέναντι στη λήψη τροφής. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών και θρεπτικών συστατικών που συστήνεται για τη συνολική υγεία του ανθρώπου, αποτελεί και την ιδανική για την κυτταρίτιδα. Το διατροφικό σχήμα που προτείνεται συμπεριλαμβάνει αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης, τόσο για τις σημαντικές τους βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όσο και για τις φυτικές ίνες αλλά και την υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι στοιχεία όπως οι βιταμίνες Α, Ε και C, καθώς και τα καροτένια, το σελήνιο και τα φλαβονοειδή, μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία της πρόωρης γήρανσης, ενώ ταυτόχρονα, έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, διαδικασία σημαντική για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Συστήνεται, επίσης, μειωμένη πρόσληψη λιπαρών, ιδιαίτερα κορεσμένων που εντοπίζονται στα ζωικά τρόφιμα, στα τηγανιτά, σε συσκευασμένα τρόφιμα και στα γλυκά, καθώς και μειωμένη πρόσληψη άλατος και νατρίου γενικότερα, καθώς το τελευταίο ευνοεί την κατακράτηση ύδατος.

Παράλληλα, -ιδίως την εποχή αυτή- θα πρέπει να προσλαμβάνουμε αρκετά υγρά προς αποφυγήν αφυδάτωσης και επιδείνωσης τόσο της κατακράτησης όσο και της συνολικής εμφάνισης του δέρματος. Το αλκοόλ με τη σειρά του, θα πρέπει να καταναλώνεται σε περιορισμένη ποσότητα. Η διατροφική αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας περιλαμβάνει, επιπλέον, λήψη 5-6 γευμάτων σε ημερήσια βάση, με κύριο γεύμα το μεσημεριανό, καθώς και προτροπή για αυξημένη φυσική δραστηριότητα, ακόμη κι αν αυτή συνίσταται σε απλές ασκήσεις όπως περπάτημα, σκάλες, οικιακές δουλειές.

Άλλωστε η άσκηση σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη λιπαρών (και την εν γένει σωστή διατροφή) είναι ο μοναδικός τρόπος κινητοποίησης αλλά και χρήσης των λιπαρών οξέων του σώματος, ώστε άμεσα να αντιμετωπιστεί η κυτταρίτιδα, τόσο σε επίπεδο κυκλοφορίας του αίματος, όσο και σε απευθείας μείωση του λιπώδους ιστού και των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό.

Απλά θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψιν πως το κλειδί της επιτυχίας είναι η αποφασιστικότητα συνοδευόμενη πάντα από την ανάλογη πειθαρχεία, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει το σωστό προγραμματισμό και τη συστηματικότητα των πράξεών μας.
.iatronet.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα