Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

ΠΑΧΥ ΣΥΚΩΤΙ

Τι σημαίνει «Παχύ συκώτι»
Η μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, αποτελεί μία όλο και αυξανόμενα εμφανιζόμενη κατάσταση, κατά την οποία εμφανίζονται μεγάλες συγκεντρώσεις λίπους στα κύτταρα του συκωτιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις το παχύ συκώτι μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και σημάδια, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε κίρρωση ή ανεπάρκεια.
Τι προκαλεί την κατάσταση;
Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα υπέρβαρα και παχύσαρκα, ενώ συνδέεται με το διαβήτη, αυξημένα τριγλυκερίδια και αντίσταση στην ινσουλίνη. Σε έρευνα, αναφέρεται ότι περίπου το 70% των ατόμων με διαβήτη τύπου-2, μπορεί να έχουν την λιπώδη νόσο, η οποία μπορεί να εξελιχθεί πιο επιθετικά σε διαβητικούς ασθενείς.
Κάνοντας τακτικές αιματολογικές εξετάσεις μπορείτε να μάθετε τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων που δείχνουν αν υπάρχει η λιπώδης νόσος.
Πως αντιμετωπίζεται
Αν και δεν υπάρχει σχετική φαρμακευτική αντιμετώπιση, η απώλεια βάρους και η μείωση των τριγλυκεριδίων βοηθούν στη διαχείριση της κατάστασης. Μιας και η λιπώδης νόσος συνδέεται και με καρδιαγγειακές παθήσεις εκτός του διαβήτη, πρέπει να εξεταζόμαστε τακτικά.
Φυσικοί τρόποι πρόληψης
Προτείνονται 4 τρόπους για να προστατευθείτε από την εμφάνιση της νόσου στο συκώτι σας:
 1. Διατηρήστε το βάρος σας
  Μία υγιεινή δίαιτα, βασισμένα στα λαχανικά και η τακτική άσκηση, μπορούν να εμποδίσουν το περιττό λίπος να συσσωρευτεί στο συκώτι σας.
 2. Αποβάλετε τις τοξίνες
  Η έκθεση στις τοξίνες (από βιομηχανικά χημικά, φάρμακα ή και τροφή) μπορεί να «αδυνατίσει» την ικανότητα του συκωτιού και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της λιπώδους νόσου του. Μία αποτοξινωτική δίαιτα μπορεί να βοηθήσει.
 3. Αντιοξειδωτικά
  Οι –αντιοξειδωτικές- βιταμίνες E και C , μπορούν να προστατεύσουν το συκώτι. Σε έρευνα, αποδείχθηκε ότι η λήψη τους μειώνει τα ηπατικά ένζυμα που είναι συνήθως «ανεβασμένα» σε άτομα με λιπώδη νόσο του ήπατος.
 4. Δοκιμάστε φυτικά φάρμακα
  Βότανα, όπως το γαϊδουράγκαθο (milk thistle), μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή ενζύμων τα οποία με τη σειρά τους ενισχύουν την αποβολή των τοξινών από το συκώτι.
Πηγή: about.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου