Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υγιή οστά: Προτεραιότητα κάθε γυναίκας


Η οστική υγεία στις γυναίκες αποτελεί προτεραιότητα από τις μικρές ηλικίες! Μια γυναίκα αποκτά το 85 με 90% της οστικής της μάζας κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Στην ηλικία των 18, η διάπλαση των οστών της έχει ολοκληρωθεί.
Αν δεν έχει εναποτεθεί αρκετό ασβέστιο στα οστά κατά την παιδική ηλικία, ενδέχεται να γίνουν αδύναμα αργότερα στην ενήλικη ζωή, οδηγώντας σε ασθένειες των οστών όπως η οστεοπόρωση.
Εύθραυστα οστά παθαίνουν εύκολα κατάγματα, ιδίως στις περιοχές της λεκάνης, της σπονδυλικής στήλης και στους καρπούς. Η γενετική προδιάθεση και ο τρόπος ζωής συμβάλλουν στην υγεία των οστών μας.
Η ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί στο 'χτίσιμο' και τη διατήρηση γερών οστών. Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά για δυνατά και υγιή οστά.
Ασβέστιο: Πολύ σημαντική είναι η καθημερινή πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων ασβεστίου. Μια γυναίκα χρειάζεται 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα για υγιή οστά. Μετά την ηλικία των 50, οι ανάγκες για ασβέστιο ανέρχονται σε 1.200 mg ασβεστίου την ημέρα.
Καλές πηγές ασβεστίου: γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυρί), γάλα σόγιας, τόφου, σαρδέλες (και γενικότερα μικρά ψάρια που μπορούν να καταναλωθούν με τα κόκαλα), εμπλουτισμένα με ασβέστιο τρόφιμα όπως εμπλουτισμένοι χυμοί.
Οι γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον 3 μερίδες την ημέρα από τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο. Μία μερίδα ισοδυναμεί με
  • 1 φλιτζάνι χαμηλό σε λιπαρά γάλα
  • 1 φλιτζάνι χαμηλό σε λιπαρά γιαούρτι
  • 1 φέτα του τοστ τυρί χαμηλό σε λιπαρά
  • 90 g σαρδέλες, με τα κόκκαλα.
Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Βιταμίνη D μπορούμε να προσλάβουμε από: τον ήλιο (10-15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα αρκούν), τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D: λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σολομός, τόνος), κρόκος αυγού, εμπλουτισμένα προϊόντα όπως 100% φυσικοί χυμοί εμπλουτισμένοι με ασβέστιο και βιταμίνη D, γάλα, γάλα σόγιας.
Tips για υγιή και δυνατά οστά
  • Επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D καθημερινά μέσω τροφίμων ή συμπληρωμάτων.
  • Τακτική συμμετοχή σε ασκήσεις ενδυνάμωσης (π.χ. με βάρη, λάστιχα).
  • Αποφυγή καπνίσματος και υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
  • Συζητήστε με το γιατρό σας για την υγεία των οστών.
  • Αν είστε πάνω από 50 ετών κάντε ένα τεστ οστικής πυκνότητας.
iatronet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα