Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΟΥΒΛΑ

Επιχείρηση σούβλα

Η επιχείρηση σούβλα ξεκινά από την προηγούμενη μέρα ίσως και από την προηγούμενη εβδομάδα, εφόσον χρειάζεται προετοιμασία. Για αυτό τη λένε και Μεγάλη Βδομάδα! Μετά το ξενύχτι της Ανάστασης είναι δύσκολα τα πράγματα, οπότε ξεκίνα το απόγευμα του Σαββάτου με τα πολλά και διαδικαστικά.

Αρχικά θα ετοιμάσεις τη σούβλα. Θα την πλύνεις, θα την σκουπίσεις με χαρτί και στην συνέχεια θα την απολυμάνεις τρίβοντάς την με κούπες από λεμόνι. Μετά θα την αλείψεις με λάδι. Το "αρνοκάτσικό" σου θα έχει στεγνώσει τώρα, οπότε ήρθε η ώρα να το αλατίσεις. Ετοίμασε σ' ένα μπολάκι ανακατεμένο αλάτι με πιπέρι και λίγη ρίγανη. Το θέλεις νόστιμο, μην κάνεις τσιγκουνιές. Σημαντικά σημεία είναι ο λαιμός, η κοιλιά και τα μπούτια. Έπειτα, περνάς τη σούβλα ανάμεσα στα μπούτια του αρνιού, παράλληλα στην σπονδυλική του στήλη και τέλος τη βγάζεις από το κεφάλι. Πρόσεξε να περισσεύει ίση σούβλα και από τις δύο πλευρές.

Είναι αρκετά δύσκολη διαδικασία, όποτε εάν είναι η πρώτη σου φορά καλύτερα να ζητήσεις ένα χέρι βοηθείας. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να το σταθεροποιήσεις πάνω στη σούβλα, διαφορετικά θα γυρνάς μόνο τη σούβλα, χωρίς το αρνί. Χρησιμοποίησε τρεις σφιγκτήρες, έναν για το λαιμό, και δύο για το κορμό. Αφού τους περάσεις, βάλε το χέρι στην κοιλιά και σφίξτους. Με μαλακό σύρμα δέσε τα πόδια και το λαιμό σφιχτά πάνω στη σούβλα.

Αφού βεβαιωθείς ότι το αρνί δεν παίζει πάνω στη σούβλα, ήρθε η ώρα να κάνεις το χειρουργό..Με σπάγκο και μια σακοράφα ράψε την κοιλιά καλά, αφού όμως πρώτα αλείψεις τα εσωτερικά της κοιλώματα με αλατοπίπερο.

Στρώσε μια εφημερίδα στο πάτωμα, στερέωσέ το όρθιο, σκέπασε το με μια πετσέτα για ασφάλεια και βουρ για την Σαββατιάτικη μαγειρίτσα! Τελείωσες για σήμερα, εκτός αν θες να μαρινάρεις και κανένα κοντοσούβλι για το "εφέ" αλλά ας μην πλατειάσομε...

Με τη ...σούβλα στο χέρι;

Ξημερώνει Κυριακή του Πάσχα και εσύ δυστυχώς πρέπει να σηκωθείς απ’ τα χαράματα. Λάθος! Χαλάρωσε, αυτά τα κάνανε οι παππούδες μας! Πιες το καφέ σου και κατά τις 10 ξεκίνα τις προετοιμασίες σου, βάζοντας πριν απ όλα μουσική.

Ετοίμασε ένα μπολάκι λάδι, και τύλιξε σ’ ένα μακρύ ξύλο ένα πινέλο για να λαδώνεις το κρέας. Ό,τι ψησταριά και αν χρησιμοποιήσεις στρώσε τον πάτο της με άμμο. Βάλε το προσάναμμα και λίγα κάρβουνα για να "κάψει" η ψησταριά σου και μετά κράτα δυνατά σταθερή φωτιά. Πρέπει πάντα να διατηρείς τη φωτιά σου σε διαφορετική εστία από αυτή που θα ψήνεις - σουβλίζεις, ώστε ο καρκινογόνος καπνός να μην κάθεται πάνω στα ψητά σου. Επίσης έτσι δεν θα σε απασχολεί το αν τα κάρβουνα βγάλουν φλόγα, καθώς η φωτιά σου είναι πλέον απόλυτα ελεγμένη.

Μόλις είναι έτοιμα τα κάρβουνα, άπλωσε τα όχι ομοιόμορφα, αλλά με το κύριο όγκο τους στο κεφάλι και την άκρη των ποδιών. Το στομάχι είναι ευαίσθητο/μαλακό και θέλει πιο χαμηλή φωτιά σε όλη τη διάρκεια του σουβλίσματος. Στη φάση αυτή έχεις πλέον βάλει το "αρνοκάτσικο" να γυρίζει και στη σχάρα τους πρώτους μεζέδες να γίνονται. Η απόστασή του από τη φωτιά πρέπει να είναι αρχικά 40-50 εκ. Επειδή η φωτιά είναι δυνατή στην αρχή, απέφυγε να το κατεβάσεις πιο χαμηλά για να μην αρπάξει. Μέτα από μια ώρα, το αρνί θ’ αρχίσει να ιδρώνει και να αλλάζει το χρώμα του. Έτσι πρέπει να το δροσίζεις με το λάδι σε τακτά χρονικά διαστήματα, ιδανικός χρόνος ψησίματος δεν υπάρχει, οπότε πρέπει να έχεις συνέχεια το νου σου!

Ο συνολικός χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το βάρος του αρνιού, την ποιότητα του κάρβουνου, τη ψησταριά κλπ. Καλό είναι να έχεις σταθερά δυνατή φωτιά στην δεύτερη εστία σου και αν μπορείς απέφυγε τα βιομηχανικά κάρβουνα, καίγοντας απλό φυσικό ξύλο. Κάποια στιγμή αρχίζουν να σπάνε οι κλειδώσεις, κρέμονται πετσούλες, και φαίνονται μερικά κόκαλα σημάδια που δείχνουν ότι είναι σχεδόν έτοιμο, αν και αυτό είναι κάτι το οποίο θα το αποφασίσεις εσύ πλέον. Μπορείς δέκα λεπτά πριν το βγάλεις να το "καπνίσεις" με διάφορες αρωματικές πρασινάδες, όπως λουίζα ώστε να πάρει και τη σχετική μυρωδιά.

Βγάλτο απ’ τη σούβλα και βάλτο στη πιατέλα ή τη λαμαρίνα. Κόψε τα σύρματα, αστό λίγο να κρυώσει και στη συνέχεια λύσε τους σφιγκτήρες. Μ’ ένα καλό μαχαίρι ή μπαλταδάκι μοίρασέ το σε μερίδες και πήγαινε το χωρίς καθυστερήσεις στο τραπέζι. Απέφυγε να ρίξεις εξτρά αλατοπίπερα, μουστάρδες ή λεμόνια και άσε να προσθέσει ο καθένας στο πιάτο του τα εξτρά υλικά της αρεσκείας του.

Ψήστης είναι ένας

Ο ψήστης είναι ΕΝΑΣ, όπως είναι ο καπετάνιος στο καράβι. Το ψήσιμο θέλει αυτοπεποίθηση, άκου τις συμβουλές των άλλων - αλλά μην ακούς τι λένε.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι θα έχουν μια γνώμη για το πώς θα μπορούσαν να κάνουν το ψήσιμο καλύτερο και στο τέλος την επιτυχία θα την μοιραστείς, ενώ την αποτυχία θα την φας μόνος.
Kαι για να γίνει καλύτερος ο οβελίας σας φέτος... απλά οραματιστείτε τον κ. Παπακωνσταντίνου στη θέση του αρνιού@@
ΜΕΝ.GR

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα