Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Φάρμακο» το γέλιο για την καρδιά


Με την οικονομική κρίση να σαρώνει τους πάντες στο πέρασμά της, το να γελάσει κανείς γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. Ωστόσο, είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να καταπραΰνουμε το στρες και να προστατεύσουμε την καρδιαγγειακή μας υγεία, αναφέρουν αμερικανοί ειδικοί.
«Το γέλιο διεγείρει την ροή του αίματος και βελτιώνει την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Αγγειοχειρουργικής των ΗΠΑ. «Επιπλέον, “διώχνει” το στρες, γεγονός ιδιαίτερα ωφέλιμο για όσους έχουν υπέρταση».
Όπως εξηγεί η δρ Βιβιέν Χάλπερν, αγγειοχειρουργός στο Ιουδαϊκό Ιατρικό Κέντρο του Λονγκ Άιλαντ, το γέλιο ελαττώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, δηλαδή της κορτιζόλης, της επινεφρίνης, της ντοπαμίνης και της αυξητικής ορμόνης.
Ταυτοχρόνως, αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών της ευεξίας, δηλαδή των ενδορφινών, αλλά και ορισμένων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι να ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώνονται οι σωματικές αντιδράσεις του.
Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνεται η αύξηση των καρδιακών παλμών (ταχυκαρδία) και της αρτηριακής πίεσης, και η αύξηση του ρυθμού της αναπνοής (ταχύπνοια), που όλοι έχουμε βιώσει όταν νιώθουμε στρες.
Το γέλιο χαλαρώνει επίσης τους μυς και δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας, προσθέτει η δρ Χάλπερν.
Η υπέρταση είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι υπερτασικοί στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 3,5 εκατομμύρια, ενώ ετησίως καταγράφονται 35.000 εγκεφαλικά επεισόδια.
tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα