Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΙ ΤΡΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ?


«Tο πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος», "φάε πρωινό μόνος, μοίρασε το μεσημεριανό με φίλους και δώσε το βραδινό στους εχθρούς σου", τόσα ρητά έχουν βγει κατά καιρούς για το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά εμείς συνεχίζουμε να το υποτιμάμε και ενίοτε να το παραλείπουμε από την διατροφή μας.
 Όσο και αν δε θέλετε να το παραδεχτείτε φαίνεται ότι η μητέρας σας είχε δίκιο: το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Για ποιους όμως ακριβώς λόγους είναι καλό να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα πλούσιο και θρεπτικό γεύμα;

Παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά


Το σώμα σας χρειάζεται 50 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά καθημερινά και το πρωινό προσφέρει ορισμένες από τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Όσοι τρώνε πρωινό είναι πιο πιθανό να προσλαμβάνουν την απαιτούμενη ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Αντίθετα όταν παραλείπετε το πρωινό μπορεί να μην μπορείτε να αναπληρώσετε τις χαμένες θρεπτικές ουσίες αργότερα μέσα στην ημέρα.

Σας βοηθάει να παραμείνετε λεπτοί

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε πρωινό έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι σε σχέση με εκείνους που δεν παίρνουν πρωινό. Το πρωινό γεύμα ενεργοποιεί τον μεταβολισμό σας. Επίσης τα άτομα που παραλείπουν το πρωινό τείνουν να τρώνε περισσότερο όλη την υπόλοιπη μέρα.

Δίνει το έναυσμα για έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Αυτοί που τρώνε πρωινό έχουν την τάση να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές στη ζωή τους γενικότερα, όπως είναι η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και η τακτική φυσική δραστηριότητα. Η κατανάλωση πρωινού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο καρκίνος.

Παρά το γεγονός ότι ένα οποιοδήποτε πρωινό είναι καλύτερο από το να μην υπάρχει καθόλου πρωινό, αξίζει να δούμε τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές, που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε τη μέρα σας με τον καλύτερο τρόπο.

Επιλέξτε 3 από τις 4 ομάδες τροφίμων

Όλα τα ισορροπημένα γεύματα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 3 από τις 4 ομάδες τροφίμων από τον Οδηγό Τροφίμων του Καναδά: λαχανικά και φρούτα, σιτηρά, γάλα και τα προϊόντα του και κρέας και τα προϊόντα του.

Ενέργεια που διαρκεί

Για να προσφέρετε στο σώμα σας ενέργεια που διαρκεί επιλέξετε ένα πλούσιο πρωινό. Το ιδανικό πρωινό θα πρέπει να καλύπτει περίπου το 25% των ημερήσιων αναγκών σας σε θερμίδες. Αυτό θα σας βοηθήσει να αντισταθείτε στον πειρασμό για παχυντικά σνακς στη διάρκεια του coffee break.

Σιγουρευτείτε ότι παίρνετε πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη, που προέρχεται είτε από το γάλα και τα προϊόντα του είτε από το κρέας και τα προϊόντα του, αποτελεί βασικό συστατικό ενός υγιεινού πρωινού.
Μην ξεχνάτε τις φυτικές ίνες:

Οι φυτικές ίνες σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν οι απλοί υδατάνθρακες αφήνουν το σώμα ‘’πεινασμένο’’ για ενέργεια, η επιλογή δημητριακών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες θα σας βοηθήσει να κρατηθείτε μέχρι το μεσημεριανό γεύμα.

Μετά από μια νύχτα ύπνου, το σώμα σας κυριολεκτικά λιμοκτονεί το πρωί. Η κατανάλωση πρωινού δίνει ώθηση στο μεταβολισμό σας και σας βοηθάει να κάψετε θερμίδες στη διάρκεια της ημέρας. Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να φάνε αμέσως μόλις ξυπνήσουν. Εφόσον φάτε μέσα σε 2 ώρες από την ώρα που θα ξυπνήσετε είναι μια χαρά. Αν δεν πάρετε πρωινό, δοκιμάστε τουλάχιστον να φάτε ένα φρούτο πριν ξεκινήσετε τη μέρα σας. Από τη στιγμή που θα ‘’εκπαιδεύσετε’’ το σώμα σας, αυτό θα ξυπνάει πεινασμένο και έτοιμο για φαγητό.
Επίσης είναι επιτακτική ανάγκη να κόψετε την κακή συνήθεια να τρώτε αργά τη νύχτα. Αν φάτε λίγο πριν πάτε στο κρεβάτι, φυσικά θα νιώθετε πλήρεις το επόμενο πρωί. Σταματήστε να τσιμπολογάτε 2-3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο.

Ξεκινήστε δυναμικά την ημέρα σας - Γρήγορο και εύκολο πρωινό και φύγαμε!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα