Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010

Πάμε κατασκήνωση;


Η πιο συναρπαστική εμπειρία για τα παιδιά ξεκινά με την άφιξη του καλοκαιριού. Η κατασκήνωση τα περιμένει να ζήσουν αξέχαστες στιγμές ξεγνοιασιάς, ψυχαγωγίας και γνώσης. Βρείτε την κατάλληλη για το δικό σας παιδάκι και αφήστε το να ζήσει αυτή τη μοναδική εμπειρία!
Σκεφτήκατε ποτέ, ότι οι διακοπές του παιδιού σας στο χωριό με τη γιαγιά και τον παππού δεν είναι η μόνη λύση; Οπωσδήποτε, περιμένει πως και πως να συναντήσει τα αγαπημένα του πρόσωπα και εσείς είστε σίγουροι ότι κοντά τους θα περάσει με ασφάλεια τις διακοπές του, όμως οι επιλογές σας δε σταματάνε εδώ. Οι παιδικές κατασκηνώσεις περιμένουν τους μικρούς τους φίλους, για να ζήσουν αξέχαστες στιγμές!
Βέβαια, η κατασκηνωτική εμπειρία δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ζορίσετε το παιδάκι σας και δεν είναι υποχρεωμένο να το κάνει αν δε θέλει. Κάποια παιδιά το ζητάνε από μόνα τους,"Μαμά, ο Μάριος θα πάει κατασκήνωση μόλις κλείσουν τα σχολεία, θέλω να πάω και εγώ!”, άλλα πάλι δεν το συζητάνε καν, γιατί φοβούνται να φύγουν τόσο νωρίς από την αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά. Στην πρώτη περίπτωση είστε τυχεροί, στη
δεύτερη πρέπει να προσπαθήσετε να τα πείσετε ότι η αυτή η εμπειρία είναι κάτι όμορφο και μοναδικό, που δεν πρέπει να τα αγχώνει ή να τα φοβίζει!
Ένα παιδί που έχει εκφράσει μόνο του την επιθυμία να πάει πρώτη φορά κατασκήνωση συνήθως έχει στο μυαλό του μόνο δυο πράγματα: φίλους και παιχνίδι. Περιμένει, δηλαδή, πως θα αποκτήσει πολλούς νέους φίλους και θα περάσει ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού. Φυσικά και συμβαίνει αυτό, όμως γνωρίζετε πολύ καλά πως η κατασκήνωση δεν είναι μόνο αυτό. Απαιτεί συμμόρφωση σε κανόνες και συμμετοχή σε δουλειές και δραστηριότητες. Καλό είναι, λοιπόν, να ενημερώσετε τα παιδιά σας για όλα όσα πρόκειται να αντιμετωπίσουν εκεί, τις δραστηριότητες, τις υποχρεώσεις και το πρόγραμμά τους, ώστε να μην υπάρχουν απογοητεύσεις και παρεξηγήσεις! Όπως και να 'χει, είναι μια εμπειρία που μπορούν να δοκιμάσουν και αν δεν τα ικανοποιήσει να επιστρέψουν κοντά σας.
Τα οφέλη της κατασκήνωσης
Η κατασκήνωση είναι ίσως η πιο κατάλληλη επιλογή για τις πρώτες διακοπές των παιδιών μακριά σας. Η ηλικία που θεωρείται ιδανική για να πάει ένα παιδί κατασκήνωση είναι μεταξύ 6 και 7 ετών. Προσφέρει όμορφες και δημιουργικές στιγμές και εμπειρίες, ενώ παράλληλα θέτει στα παιδιά όρια και υποχρεώσεις. Τα παιδιά στην κατασκήνωση:
Εξερευνούν και έρχονται σε επαφή με τη φύση, κάτι που δυστυχώς στην εποχή μας δεν επιτυγχάνεται στα όρια της πόλης. Γνωρίζουν μέρη που ενδεχομένως να μην επισκέπτονταν άλλη στιγμή.
Αποκτούν αυτονομία, αφού καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες και ευθύνες, αλλά και να πάρουν αποφάσεις. Μαθαίνουν να αυτοεξυπηρετούνται, π.χ. τι να φορέσουν, να στρώνουν το κρεβάτι τους, να ακολουθούν κανόνες υγιεινής, κ.λπ.
Κοινωνικοποιούνται εντασσόμενα στο οργανωμένο κοινωνικό σύνολο της κατασκήνωσης, μαθαίνουν να προσαρμόζονται σε καταστάσεις, να συμβιώνουν και να σέβονται τους άλλους, να ακολουθούν κοινούς κανόνες, αλλά και να συμμετέχουν και να συνεργάζονται σε δραστηριότητες.
Ακολουθούν ένα οργανωμένο πρόγραμμα, που τα βοηθά να αποκτήσουν γενικότερα οργανωτικές ικανότητες και να διαμορφώνουν σωστά την καθημερινότητά τους.
Συμμετέχουν σε δραστηριότητες, κάνουν αθλοπαιδιές, αποκτούν ενδιαφέροντα που κλίνουν στην προσωπικότητά τους.
Μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με τους συνομηλίκους τους και κάνουν νέες φιλίες που μπορούν να διατηρήσουν και εκτός της κατασκηνωτικής περιόδου.
Επιλέξτε κατασκήνωση
Κάθε κατασκήνωση έχει το δικό της χαρακτήρα και πρόγραμμα δραστηριοτήτων δίνοντας έτσι πολλές επιλογές σε κάθε παιδί που θέλει να συμμετέχει ανάλογα με την προσωπικότητά του. Σίγουρα η κατασκήνωση που θα επιλέξετε πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σας, αλλά και στις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας. Γι' αυτό καλό είναι να κάνετε πρώτα μια εκτεταμμένη έρευνα, ώστε να επιλέξετε εκείνη που θεωρείτε την πιο κατάλληλη για το παιδί σας.
Υπάρχουν κατασκηνώσεις, οι οποίες είναι είτε κρατικές -Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας, Δήμοι-, δωρεάν ή με κάποια συμμετοχή, είτε ιδιωτικές, πολλές από τις οποίες είνα ισυμβεβλημένες με ασφαλιστικά ταμεία.
Summer camp: Ημερήσια προγράμματα που πραγματοποιούνται από το πρωί μέχρι το απόγευμα, χωρίς όμως τη διανυκτέρευση των παιδιών εκεί. Προγράμματα με πλήθος καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών δραστηριοτήτων χαρίζουν δημιουργικές στιγμές στα παιδιά, ενώ είναι ένας πολύ καλός τρόπος να τα προετοιμάσει για... τον κόσμο της κατασκήνωσης μακριά από το σπίτι.
Κλασικές κατασκηνώσεις: Είναι ορεινές ή παραθαλάσσιες και το παιδιά μένουν εκεί -σε σκηνές ή σπιτάκια- για διάστημα περίπου 3 εβδομάδων. Κάνουν νέες φιλίες, ξεκουράζονται, παίζουν και ακολουθούν ένα βασικό πρόγραμμα παραμονής χωρίς κάποιες πιο εξειδικευμένες δραστηριότητες.
Εκπαιδευτικές κατασκηνώσεις: Σε όλη τη διάρκεια παραμονής τους τα παιδιά συμμετέχουν και συνεργάζονται σε προγράμματα με δραστηριότητες που σχετίζονται με την τέχνη, το θέατρο, το χορό, το τραγούδι, εικαστικά εργαστήρια ζωγραφικής, γλυπτικής, κ.λπ.
Εναλλακτικές κατασκηνώσεις: Τα προγράμματά τους κατά την παραμονή των παιδιών εκεί γίνονται με εξορμήσεις στη φύση και extreme sports, όπως πεζοπορία, αναρρίχηση, ποδηλασία, canoe - kayak, κ.λπ. τα οποία διαμορφώνονται βάσει της ηλικίας των παιδιών.
Αθλητικές κατασκηνώσεις: Τα παιδιά παραμένουν και εδώ για διάστημα 3 εβδομάδων περίπου, μένουν σε σπιτάκια ή σκηνές και συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες. Οι περισσότερες από αυτές τις κατασκηνώσεις έχουν αθλητικές εγκαταστάσεις που φιλοξενούν τα προγράμματά τους.
Προσκοπικές κατασκηνώσεις: Οργανώνονται από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και συμμετέχουν κυρίως τα μέλη των ομάδων αυτών. Εξορμήσεις στη φύση, παιχνίδια, συζητήσεις είναι μόνο κάποιες από τις καθημερινές δραστηριότητες.
Tips:
Σκεφθείτε με κριτήριο τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας, προτού καταλήξετε στην κατασκήνωση. Παρουσιάστε σε εκείνο όλες τις επιλογές και ζητήστε του να σας πει σε ποια κατασκήνωση θα ήθελε να πάει.
Συζητήστε με φίλους σας γονείς που έχουν στείλει τα παιδιά τους κατασκήνωση, για τη δική τους εμπειρία και τις εντυπώσεις τους από την επιλογή τους.
Εάν μπορείτε, επισκεφθείτε την κατασκήνωση για να ελέγξετε τους χώρους. Δώστε προσοχή στους χώρους που κοιμούνται τα παιδιά και φυσικά στους χώρους υγιεινής.
Μάθετε πληροφορίες για το ημερήσιο πρόγραμμα, τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό.
Ζητήστε πληροφορίες για το προσωπικό που απασχολείται εκεί. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε σε ποιους θα εμπιστευθείτε τα παιδιά σας.
Ζητήστε το πρόγραμμα διατροφής της κατασκήνωσης και ενημερώστε τους υπευθύνους για οποιαδήποτε σημαντική λεπτομέρεια στο διαιτολόγιο του παιδιού σας.
Πληροφορίες για κατασκηνώσεις:
Υπουργείο Παιδείας, Τμήμα Γ'. Τηλ.: 210 34.42.253-4 & 210 34.43.289
Υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας. Τηλ.: 210 52.32.821 & 210 52.49.010
Στα τηλέφωνα του Δήμου σας
www.pelk.gr

Τα απαραίτητα του κατασκηνωτή
Οι περισσότερες κατασκηνώσεις σας παρέχουν μια λίστα με όσα χρειάζεται να έχει μαζί του το παιδί, ώστε να το ετοιμάσετε κατάλληλα προτού το συνοδεύσετε την πρώτη μέρα εκεί. Γι' αυτό μην αγχώνεστε. Όσον αφορά ρούχα και απαραίτητα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, μην ξεχάσετε:
Πιτζάμα
Εσώρουχα & κάλτσες
Μπλουζάκια & παντελόνια (κοντά, μακριά)
Μπουφανάκι ή ζακέτα
Αθλητικά ρούχα
Αθλητικά παπούτσια & σαγιονάρες
Πετσέτες μπάνιου & προσώπου
Μαγιό & πετσέτα θαλάσσης
Καπέλο & γυαλιά ηλίου
Χτένα
Οδοντόβουρτσα & οδοντόκρεμα
Σαμπουάν, αφρόλουτρο & σφουγγάρι
Συμβουλές προς τους γονείς
Καταρχήν απαλλαγείτε από τις δικές σας φοβίες και αφήστε τα παιδί σας ελεύθερο να χαρεί την παραμονή του στην κατασκήνωση.
Να είστε πρόθυμοι να λύσετε όλες τις απορίες του παιδιού σας και να του δώσετε όσες συμβουλές χρειάζεται για την παραμονή του εκεί.
Συνεννοηθείτε με φίλους σας γονείς ή από το σχολείο, να στείλετε μαζί τα παιδιά σας κατασκήνωση, ώστε να έχουν ήδη κάποια γνωστή παρέα εκεί.
Πείτε στο παιδί σας ότι κατά την παραμονή του εκεί δε χρειάζεται να έχει μαζί του κανένα από τα ηλεκτρονικά του παιχνίδια. Εκεί θα απασχολείται καθημερινά με πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και γι' αυτό δε θα χρειαστεί τα δικά του παιχνίδια.
Εξηγήστε του ότι η κατασκηνωτική εμπειρία δεν είναι μόνο ένα ατέλειωτο παιχνίδι, χωρίς ευθύνες. Θα πρέπει να υπακούει σε κάποιους κανόνες και να συνεργάζεται με όλους.
Αποφύγετε να του δώσετε πολλά χρήματα, ακριβά αντικείμενα ή κινητό, γιατί μπορεί να τα χάσει.
Αν θελήσει να επικοινωνήσει μαζί σας ή εσείς με εκείνο μπορείτε να μιλήσετε μέσω του τηλεφώνου της κατασκήνωσης. Δε χρειάζεται να έχετε καθημερινή επικοινωνία μαζί του, αντιθέτως δώστε του την ευκαιρία να νιώσει ανεξάρτητο.
Ενημερώστε τους υπευθύνους και το γιατρό της κατασκήνωσης, εάν το παιδί σας ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Κάθε φορά που θα επισκέπτεστε το παιδί στην κατασκήνωση, ζητήστε του να σας πει τι καινούριο έχει μάθει ή σε τι δραστηριότητες έχει συμμετάσχει και μην εκδηλώνετε τη στεναχώρια σας κάθε φορά που το αποχαιρετάτε.
Αν το παιδί σας κάνει παράπονα ότι δεν περνάει καλά και θέλει να γυρίσει κοντά σας, συζητήστε μαζί του τις σκέψεις του και αναζητήστε αν έχει δημιουργηθεί όντως κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Στην περίπτωση αυτή συμβουλευτείτε τους υπευθύνους της κατασκήνωσης.
mammael

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου