Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017

Λίπος στη περιοχή της κοιλιάς;

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές μπορεί το βάρος μας να είναι φυσιολογικό, αλλά το τοπικό πάχος και συγκεκριμένα το κοιλιακό λίπος να υφίσταται και να μη φεύγει. Το κοιλιακό λίπος πια δεν έχει ούτε ηλικία, ούτε φύλλο. Πολλές φορές θα το παρατηρήσετε στα παιδιά μας λόγω των ανθυγιεινών επιλογών διατροφής και χαμηλής δραστηριότητας, επίσης σίγουρα στις γυναίκες κυρίως μετά την εμμηνόπαυση άσχετα με το αν έχουν αυξήσει το βάρος τους ή όχι.

Πρωταθλητές στο κοιλιακό λίπος είναι οι άντρες. Το κοιλιακό λίπος είναι αυξημένο κυρίως στους άντρες οι οποίοι απέχουν και τις περισσότερες φορές από κάποια μορφής φυσική δραστηριότητα. Πολλές φορές μπορεί και η δουλειά τους να είναι ανατρεπτικός παράγοντας αποφυγής του κοιλιακού λίπους. Έχει για παράδειγμα παρατηρηθεί ότι οι επαγγελματίες οδηγοί έχουν αυξημένο κοιλιακό λίπος το οποίο τις περισσότερες φορές τους οδηγεί σε σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις μέχρι και απώλεια της ζωής τους. Μιας που αναφέραμε τους οδηγούς πολύ σημαντικό είναι ότι λόγω της φύσης της δουλειάς τους, αποφεύγουν την κατανάλωση υγρών για ευνόητους λόγους ενώ αντίθετα οι κακές συνήθειες διατροφής (γρήγορο φαγητό από έξω) συνηγορούν στην επιδείνωση της φυσικής τους κατάστασης.
Ο κυριότερος λόγος του κοιλιακού λίπους είναι οι συνήθειες κακής διατροφής, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, η αλόγιστη κατανάλωση παυσίπονων και φαρμάκων.
Παρατηρώ πολλούς ανθρώπους που πρώτα στρίβει η κοιλιά και μετά αυτοί. Ανησυχώ και στεναχωριέμαι για την άγνοια που έχουν της επικινδυνότητας για την υγεία τους.
Ένας απλός ψηλαφισμός της κοιλιακής χώρας αρκεί να καταλάβει κάποιος έμπειρος αν ο άνθρωπος έχει φτάσει στα όρια του. Η μεζούρα επίσης δεν λέει ποτέ ψέματα. Γιατί πάντα υπάρχουν όρια. Είναι θέμα χρόνου όσο και αν κάποιος δεν έχει την αντίληψη ή τη διάθεση να το κατανοήσει.

Αλλά τι είναι το κοιλιακό λίπος ή σπλαχνικό όπως αλλιώς ονομάζεται. Το λίπος αυτό βρίσκεται ανάμεσα στα εσωτερικά όργανα μας και αποτελεί μεγάλη απειλή για την υγεία. Ένα χαρακτηριστικό του σπλαχνικού λίπους είναι ότι απελευθερώνει μεταβολικά προϊόντα απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος τα οποία στη συνέχεια συσσωρεύονται στο συκώτι αλλά και σε άλλα εσωτερικά όργανα. Σε αυτήν την περίπτωση εμφανίζεται λιπώδης διήθηση του ήπατος ή πιο απλά λιπώδες συκώτι, μια κατάσταση που αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του ήπατος. Επιπλέον η συσσώρευση σπλαχνικού λίπους επηρεάζει αρνητικά την ρύθμιση της ινσουλίνης άρα και του σακχάρου του αίματος όπως επίσης και της χοληστερίνης με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε καρδιακά προβλήματα και διαβήτη τύπου δύο.

Μπορεί να «μπαίνει» δύσκολα και καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας, όμως «βγαίνει» και δύσκολα. Το καλά νέα όμως είναι ότι βγαίνει. Αν αλλάξουμε τρόπο διατροφής, και βήμα βήμα υιοθετήσουμε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τα αποτελέσματα θα φανούν σίγουρα στην εμφάνιση, την ευεξία μας και κυρίως στην υγεία μας.


Ας δούμε τι πρέπει να προσέχουμε διατροφικά αλλά ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι η άσκηση πρέπει να είναι ενταγμένη στην καθημερινότητά μας.
Κάποιες συμβουλές για τη μείωση του κοιλιακού λίπους είναι οι παρακάτω:
Δεν παραλείπουμε ένα σωστό πρωϊνό.
Αποφεύγουμε να μένουμε νηστικοί πολλές ώρες και φροντίζουμε να έχουμε πολλά και μικρά υγιεινά σνακ.
Πίνουμε καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι το οποίο είναι πλούσιο σε κατεχίνες: οι κατεχίνες είναι φυσικά αντιοξειδωτικά του τσαγιού, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλλουν στη μείωση του κοιλιακού λίπους.
Προτιμούμε τρόφιμα ολικής αλέσεως γιατί έχουν υποστεί λιγότερη επεξεργασία και είναι υγιεινότερα και θρεπτικότερα.
Καταναλώνουμε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια: η υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς. Αν δεν μπορούμε να έχουμε στη διατροφή μας τα ψάρια, δεν ξεχνάμε ποτέ να παίρνουμε ένα καλό συμπλήρωμα Ω-3.
Καταναλώνουμε τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια που είναι πηγές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεϊνη.
Νερό, νερό, νερό. Και επιτέλους ο καφές δεν είναι νερό. Ο καφές είναι διουρητικός και διώχνει το νερό.
Προσπαθούμε να έχουμε κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας. Παρκάρουμε ένα τετράγωνο πιο μακριά από τη δουλειά μας, η ανεβαίνουμε με τις σκάλες στο σπίτι ή στο γραφείο μας. Δίνουμε το παράδειγμα με τις συνήθειες μας και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειά μας.
Φροντίζουμε να έχουμε ποιότητα ζωής καθώς μεγαλώνουμε, και αυτό θα εξαρτηθεί κατά μεγάλο ποσοστό από τις επιλογές που κάνουμε κάθε μέρα.
Μικρά μικρά βήματα που οδηγούν σε μεγάλες και όμορφες αλλαγές.
Αν δεν γνωρίζετε ποιος είναι ο δείκτης σπλαχνικού λίπους σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου και να προγραμματίσετε ένα ραντεβού χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στο τηλ. 6908700115 κα Χαιρετάκη. Και αν αποφασίσετε ότι θέλετε να αλλάξετε τη φυσική σας κατάσταση τότε θα είμαι δίπλα σας σε κάθε βήμα σας προκειμένου να πετύχουμε το στόχο σας. Δεν μπορώ να το κάνω για σας, αλλά μπορώ να είμαι εκεί για εσάς.

Τζένη Χαιρετάκη
Ανεξάρτητη Σύμβουλος Herbalife NutritionΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου