Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ακόμα και η ήπια αφυδάτωση αυξάνει τα λάθη των οδηγών

Γράφει η Δάφνη Μπαλαφούτη, ΜSc, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζουμε τόσο καλά είναι ότι επιπτώσεις στην υγεία μας που δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας, όπως πονοκέφαλοι, κόπωση, μειωμένα αντανακλαστικά, έλλειψη συγκέντρωσης, μπορεί να οφείλονται επίσης στην ήπια αφυδάτωση. Νέα μελέτη, δε, έρχεται να προσθέσει και το ότι οι οδηγοί, που διανύουν πολύωρες αποστάσεις, χωρίς να έχουν ενυδατωθεί σωστά, κάνουν τον ίδιο αριθμό σφαλμάτων με κάποιον που οδηγεί υπό την επήρεια μέθης ή ναρκωτικών!

Ενυδάτωση για ασφαλείς καλοκαιρινές εκδρομές χωρίς λάθη στην οδήγηση…
Η οδήγηση σ’ ένα αυτοκίνητο κάτω από το ζεστό ήλιο είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες υγρών του οδηγού κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης διαδρομής, ακόμη κι αν υπάρχει air-condition. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τρoφίμων (EFSA) για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη νερού από όλες τις πηγές, θα πρέπει οι γυναίκες να προσλαμβάνουν περίπου 2 λίτρα και οι άνδρες 2,5 λίτρα, ποσότητα που αυξάνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κατά περίπου 1 λίτρο, ιδίως σε ζεστές χώρες όπως η Ελλάδα. Εκτός από το νερό που αποτελεί την πρώτη επιλογή, όλα τα ροφήματα, καφεϊνούχα και μη, μπορούν να συμπεριληφθούν στις πηγές ενυδάτωσης, όπως το γάλα, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, το κρύο ή ζεστό τσάι, ο καφές, κτλ. Όλα τα μη-αλκοολούχα ροφήματα περιέχουν από 85% έως και 99% νερό, γεγονός που τα καθιστά εναλλακτικές πηγές νερού, συμβάλλοντας έτσι αποτελεσματικά στην ενυδάτωσή μας!

Τι έδειξε η νέα μελέτη;
Σύμφωνα με τη μελέτη, η ήπια αφυδάτωση αποτελεί ένα σημαντικό εχθρό των οδηγών, εξίσου σοβαρό με την κατανάλωση αλκοόλ! Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, παρακολούθησαν για δύο ημέρες άνδρες οδηγούς σε συνθήκες δίωρης, μονότονης οδήγησης με αργοκίνητα οχήματα και με τη βοήθεια ενός προσομοιωτή οδήγησης. Οι εθελοντές οδηγοί κατά τη διάρκεια του «πειράματος» χρησιμοποιούσαν τον προσομοιωτή σε 2 φάσεις, ενώ ενυδατώνονταν με 200mL υγρών/ώρα και 25mL υγρών/ώρα, αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι οδηγοί που ήταν επαρκώς ενυδατωμένοι υπέπεσαν, κατά μέσο όρο, σε 47 σφάλματα κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Όταν οι οδηγοί βρέθηκαν σε κατάσταση ήπιας αφυδάτωσης, τα λάθη υπερδιπλασιάστηκαν, φθάνοντας τα 101! Τα συνήθη σφάλματα, περιελάμβαναν την απότομη αλλαγή λωρίδων ή την καθυστέρηση στη χρήση των συστημάτων πέδησης, όπως το γκάζι και το φρένο. Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Physiology and Behaviour” και πραγματοποιήθηκε από το Loughborough University, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ενυδάτωσης.

Ήπια αφυδάτωση: ένας νέος μη αναγνωρισμένος κίνδυνος στην οδήγηση
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων και ότι τα λάθη των οδηγών ευθύνονται για περίπου 7 στα 10 τροχαία που συμβαίνουν. Ωστόσο, «ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί τη σημασία της ενυδάτωσης, κατά τη διάρκεια της οδήγησης», εξηγεί ο Καθηγητής Άσκησης και Διατροφής του Πανεπιστημίου Loughborough, Ron Maughan. Για να αντιληφθούμε τη σημασία των 101 σφαλμάτων που καταγράφηκαν στη συγκεκριμένη μελέτη, πρόκειται για αριθμό αντίστοιχο με αυτόν στον οποίο υποπίπτουν οι οδηγοί που έχουν καταναλώσει αλκοόλ και μάλιστα πολύ πάνω από το επιτρεπτό όριο ή έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών.

Πηγές:

  • Watson P, Whale A, Mears SA, Reyner LA, Maughan RJ . Mild hypohydration increases the frequency of driver errors during a prolonged, monotonous driving task. Physiology & Behavior, 2015
  • Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης (European Hydration Institute): www.europeanhydrationinstitute.org
 http://www.vita.gr/agora/article/33956/akoma-kai-h-hpia-afydatwsh-ayksanei-ta-lathh-twn-odhgwn/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα