Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μη στεναχωριέστε: έρχεται νωρίτερα το γήρας!



Η κατάθλιψη «επιταχύνει τη διαδικασίας γήρανσης».
Σύμφωνα με μια μελέτη που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, η κατάθλιψη μπορεί να μας κάνει σωματικά γηραιότερους επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης στα κύτταρα μας.
Του Αθανάσιου Μπούκαλη Νευροχειρουργού

Εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι τα κύτταρα φαινόταν βιολογικά γηραιότερα σε άτομα που έχουν ή που είχαν σοβαρή κατάθλιψη στο παρελθόν .
Αυτές οι ορατές διαφορές που παρατηρήθηκαν στο μήκος των ολομερών - έναν από τους κυτταρικούς δείκτες γήρανσης - δεν θα μπορούσε να εξηγηθεί από άλλους παράγοντες , όπως το αν ένα άτομο κάπνιζε .
Τα ευρήματα, σε περισσότερα από 2.000 άτομα, δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry.
Ήδη γνωρίζουμε ήδη ότι τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από ασθένειες που σχετίζονται με την αύξηση της ηλικίας όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι καρδιοπάθειες.

Αυτό μπορεί να είναι εν μέρει λόγω ανθυγιεινών συμπεριφορών στον τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Αλλά οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι κατάθλιψη αλλάζει τα κύτταρά μας προς το χειρότερο..

Η βράχυνση των τελομερών.

Για να διερευνήσουν τις κυτταρικές αλλαγές από την κατάθλιψη , η Josine Verhoeven από το VU University Medical Centre στην Ολλανδία, μαζί με συναδέλφους της από τις ΗΠΑ, έκαναν μια μελέτη με 2.407 άτομα.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των εθελοντών είχαν κατάθλιψη την στιγμή της μελέτης , το ένα τρίτο είχαν βιώσει μείζονα κατάθλιψη στο παρελθόν και το υπόλοιπο δε είχε ποτέ κατάθλιψη.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να δώσουν δείγμα αίματος για ανάλυση από τους ερευνητές για τα σημάδια της κυτταρικής γήρανσης.
Οι ερευνητές έψαχναν για αλλαγές στις δομές βαθιά στο εσωτερικό των κυττάρων που ονομάζονται τελομερή.

Τα τελομερή καλύπτουν το τέλος των χρωμοσωμάτων μας, τα οποία φέρουν το DNA μας . Η δουλειά τους είναι να σταματήσει κάθε ακούσια απώλεια αυτού του ζωτικής σημασίας γενετικού κώδικα. Καθώς τα κύτταρα διαιρούνται, τα τελομερή γίνονται μικρότερα και μικρότερα. Μέτρησης του μήκους τους είναι ένας τρόπος αξιολόγησης κυτταρικής γήρανσης.

Οι άνθρωποι που είχαν κατάθλιψη είχαν πολύ μικρότερα τελομερή από εκείνους που ποτέ δεν είχαν βιώσει κατάθλιψη. Αυτή η διαφορά ήταν εμφανής ακόμη και μετά από τη διόρθωση της ανάλυσης όσο αφορά στις διαφορές στον τρόπο ζωής, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Επιπλέον , οι πιο σοβαρά ασθενείς καθώς και οι ασθενείς με χρόνια κατάθλιψη είχαν τα μικρότερα τελομερή .
Ο Δρ Verhoeven και οι συνεργάτες του σκέπτονται ότι η βράχυνση των τελομερών είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης του σώματος στο στρες προκαλεί η κατάθλιψη.

«Αυτή η μεγάλης κλίμακας μελέτη παρέχει πειστικές αποδείξεις ότι η κατάθλιψη συνδέεται με πολλά χρόνια βιολογικής γήρανσης, ειδικά εκείνων των ασθενών με τις πιο σοβαρά και χρόνια συμπτώματα».
Αλλά δεν είναι σαφές αν αυτή η διαδικασία γήρανσης είναι επιβλαβής και αν μπορεί να αντιστραφεί. Η Dr Anna Phillips, του Πανεπιστημίου του Birmingham , έχει ερευνήσει τις επιπτώσεις του στρες στο μήκος των τελομερών . Αναφέρει ότι το μήκος των τελομερών δεν προβλέπει σταθερά άλλες βασικές εκβάσεις, όπως τον κίνδυνο θανάτου.
«Επιπλέον , είναι πιθανό ότι μόνο μια μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, σχετίζεται με το βράχυνση στο μήκος των τελομερών»

Αθανάσιος Μπούκαλης Νευροχειρουργός

Ιδρυτής του International Medical Rights

https://www.facebook.com/Athanasis.Boukalis.IMR
email: dr_athanasis@hol.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα