Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πόσα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι η τροφή μας;


Οι κακές διατροφικές επιλογές των τελευταίων δεκαετιών, δηλαδή η μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η προτίμηση γευμάτων και σνακ πλούσιων σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι, αλλά φτωχών σε θρεπτικά συστατικά, έχουν σαν αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι του ενήλικου πληθυσμού να παρουσιάζει στις μέρες μας σοβαρές διατροφικές ελλείψεις.

Ωστόσο, ακόμη και εκείνοι που «θεωρητικά» ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, συχνά παρουσιάζουν ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως π.χ. μέταλλα και βιταμίνες. Αυτό, σύμφωνα με μελέτες των τελευταίων ετών, οφείλεται στο ότι η διατροφική αξία των τροφίμων έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 70 χρόνια, γεγονός που αποδίδεται στην εξάντληση των ορυκτών των εδαφών, την απώλεια των μικροοργανισμών του εδάφους και τις αλλαγές των φυτικών ποικιλιών.

Τις παραπάνω παρατηρήσεις επιβεβαιώνει και το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA), κατά το οποίο η έλλειψη των σημερινών τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά, έχει σαν αποτέλεσμα την ανεπαρκή πρόσληψη ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και βιταμινών Α, C, D και Ε, που απαιτούνται για τη διατήρηση της καλής υγείας. Για παράδειγμα, το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της λειτουργίας του νευρικού και μυϊκού συστήματος, τη διατήρηση γερών οστών και δοντιών, την πήξη του αίματος, τη ρύθμιση της πίεσης και τη λειτουργία των ενζύμων. Η ήπια έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει αίσθημα αύξησης των παλμών της καρδιάς, αϋπνία, ευερεθιστότητα, ευαισθησία των νεύρων, σύσπαση των μυών, διανοητική σύγχυση και αίσθημα κατάθλιψης, ενώ σοβαρές ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια οστικής μάζας.

Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι οι ελλείψεις σε βασικά μέταλλα μπορούν να οδηγήσουν σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, καθώς και στην εμφάνιση χρόνιων παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, όλο και περισσότερες μελέτες συνδέουν πολλές από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες, όπως π.χ. το διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο, την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, την απώλεια οστικής μάζας και την άνοια με διατροφικές ελλείψεις.

Για τη διατήρηση, λοιπόν, ενός υγιούς οργανισμού, ο άνθρωπος θα πρέπει να καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά, καθώς αυτά είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της άμυνας και τη διατήρηση της ζωής. Η σωστή και υγιεινή διατροφή, σε συνδυασμό με διάφορα συμπληρώματα διατροφής, ειδικά σε καταστάσεις ανεπάρκειας μετάλλων και βιταμινών, μπορεί να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
http://health.in.gr/nutrition/news/article/?aid=1231254000
Posted by : Panagiotis Koursaris Σάββατο, 6 Απριλίου 2013
Διατροφή
Μια σωστή διατροφή για μια γυναίκα δεν έχει καμιά διαφορά τουλάχιστο στις τροφές που θα περιέχει
από μια διατροφή που κάνει ένας άντρας. Η μόνη διαφορά είναι κυρίως στις ποσότητες των γευμάτων ανάλογα και με το σωματικό βάρος του κάθε ανθρώπου.

Να θυμάστε: εφοδιάζοντας το σώμα μας καλύτερη ποιότητα τροφής θα έχουμε καλύτερες επιδώσεις και καλύτερα αποτελέσματα.
Αναφερόμαστε στη λέξη «διατροφή» και όχι «δίαιτα» γιατί η διατροφή μας δεν θα έχει ημερομηνία λήξης αλλά θα είναι τρόπος ζωής.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τις σωστές τροφές που πρέπει να περιέχει το καθημερινό μας διατροφολόγιο.

Πρωτεΐνες

Πρέπει να λαμβάνουμε περίπου 2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σώματος.
Πηγές πρωτεϊνών που μπορούμε να τρώμε: στήθος κοτόπουλου, γαλοπούλα, άπαχο κόκκινο κρέας, σολομός, μπακαλιάρος, τόνος, ασπράδια αβγών, τυρί cottage.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητη για μια υγιεινή διατροφή.
Πηγές υδατανθράκων που πρέπει να τρώμε: λαχανικά, μπρόκολο, όσπρια, νιφάδες βρώμης, γλυκοπατάτες, καστανό ρύζι, ψωμί πολύσπορο ολικής, φρούτα.

Λίπη

Τα λίπη είναι επίσης σημαντικά και πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν στην διατροφή μας.
Λίπη τα οποία πρέπει να έχουμε στο διατροφολόγιο μας: ελαιόλαδο, λινέλαιο, ιχθυέλαιο, αμύγδαλα, καρύδια, πηγές που περιέχουν Ω3/Ω6 λιπαρά είναι επίσης πολύ καλά για την υγεία και φυσική μας κατάσταση.
Με όλες αυτές τις τροφές που σας έχω δώσει δεν πιστεύω να έχετε παράπονο και να πείτε ότι θα
διατροφή γυναικών
τρώτε συνέχεια το ίδιο φαγητό και χωρίς ποικιλία στη διατροφή σας. Επιλέξτε τις τροφές που σας αρέσουν περισσότερο και συνδυάστε τις στην καθημερινή σας διατροφή.
Συμβουλές
  • Να κάνετε 5 με 6 ισοθερμιδικά γεύματα την ημέρα
  • Το κάθε σας γεύμα πρέπει να περιέχει και από τις 3 πιο πάνω κατηγορίες (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη)
  • Μετά τις 7 το απόγευμα μειώστε τους υδατάνθρακες και προτιμήστε πράσινη σαλάτα
  • Να πίνετε πολύ νερό
  • Να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων για να υπολογίζετε με ακρίβεια τις θερμίδες και τις ποσότητες πρωτεΐνης, υδατάνθρακα και λίπους.
  • Δίνεται περισσότερη έμφαση στο πρωινό
- See more at: http://www.totalfitness.gr/2013/04/diatrofi-gia-ginekes.html#sthash.wQEcvX9E.dpuf
Posted by : Panagiotis Koursaris Σάββατο, 6 Απριλίου 2013
Διατροφή
Μια σωστή διατροφή για μια γυναίκα δεν έχει καμιά διαφορά τουλάχιστο στις τροφές που θα περιέχει
από μια διατροφή που κάνει ένας άντρας. Η μόνη διαφορά είναι κυρίως στις ποσότητες των γευμάτων ανάλογα και με το σωματικό βάρος του κάθε ανθρώπου.

Να θυμάστε: εφοδιάζοντας το σώμα μας καλύτερη ποιότητα τροφής θα έχουμε καλύτερες επιδώσεις και καλύτερα αποτελέσματα.
Αναφερόμαστε στη λέξη «διατροφή» και όχι «δίαιτα» γιατί η διατροφή μας δεν θα έχει ημερομηνία λήξης αλλά θα είναι τρόπος ζωής.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τις σωστές τροφές που πρέπει να περιέχει το καθημερινό μας διατροφολόγιο.

Πρωτεΐνες

Πρέπει να λαμβάνουμε περίπου 2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σώματος.
Πηγές πρωτεϊνών που μπορούμε να τρώμε: στήθος κοτόπουλου, γαλοπούλα, άπαχο κόκκινο κρέας, σολομός, μπακαλιάρος, τόνος, ασπράδια αβγών, τυρί cottage.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητη για μια υγιεινή διατροφή.
Πηγές υδατανθράκων που πρέπει να τρώμε: λαχανικά, μπρόκολο, όσπρια, νιφάδες βρώμης, γλυκοπατάτες, καστανό ρύζι, ψωμί πολύσπορο ολικής, φρούτα.

Λίπη

Τα λίπη είναι επίσης σημαντικά και πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν στην διατροφή μας.
Λίπη τα οποία πρέπει να έχουμε στο διατροφολόγιο μας: ελαιόλαδο, λινέλαιο, ιχθυέλαιο, αμύγδαλα, καρύδια, πηγές που περιέχουν Ω3/Ω6 λιπαρά είναι επίσης πολύ καλά για την υγεία και φυσική μας κατάσταση.
Με όλες αυτές τις τροφές που σας έχω δώσει δεν πιστεύω να έχετε παράπονο και να πείτε ότι θα
διατροφή γυναικών
τρώτε συνέχεια το ίδιο φαγητό και χωρίς ποικιλία στη διατροφή σας. Επιλέξτε τις τροφές που σας αρέσουν περισσότερο και συνδυάστε τις στην καθημερινή σας διατροφή.
Συμβουλές
  • Να κάνετε 5 με 6 ισοθερμιδικά γεύματα την ημέρα
  • Το κάθε σας γεύμα πρέπει να περιέχει και από τις 3 πιο πάνω κατηγορίες (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη)
  • Μετά τις 7 το απόγευμα μειώστε τους υδατάνθρακες και προτιμήστε πράσινη σαλάτα
  • Να πίνετε πολύ νερό
  • Να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων για να υπολογίζετε με ακρίβεια τις θερμίδες και τις ποσότητες πρωτεΐνης, υδατάνθρακα και λίπους.
  • Δίνεται περισσότερη έμφαση στο πρωινό
- See more at: http://www.totalfitness.gr/2013/04/diatrofi-gia-ginekes.html#sthash.wQEcvX9E.dpuf

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα