Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θερμίδες και προϊόντα light : μήπως τα χρησιμοποιώ λάθος


Την προηγούμενη δεκαετία η τεχνολογία για την παραγωγή προϊόντων light εξελίχθηκε ραγδαία, το ίδιο και το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών  που συνεχίζει ακόμα να τα αγοράζει και τα προτιμά. Ένας από τους ποιο σημαντικούς λόγους για την στροφή του καταναλωτικού κοινού προς τα προϊόντα light , είναι η παραδοχή πως τα προϊόντα αυτά μπορούν να οδηγήσουν στην εκτεταμένη απώλεια βάρους , επειδή έχουν λιγότερες θερμίδες.
Σήμερα πιστεύεται ότι περίπου το 66 % των Ελλήνων αγοράζουν  προϊόντα light , εκ των οποίων χαρακτηριστικότερο  παράδειγμα αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα : το 56 % των καταναλωτών αγοράζει γάλα με χαμηλά λιπαρά και το 70 % γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και άρα φροντίζει να προσλαμβάνει λιγότερες θερμίδες.
Παρόλα αυτά το σωματικό βάρος των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητικές τάσεις , τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη , σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , ενώ η Μεσογειακή διατροφή συνεχίζει να είναι προνόμιο καθαρά Ελληνικό.
Η εξήγηση του παράδοξου φαινομένου της αύξησης του σωματικού βάρους ταυτόχρονα με την μεγάλη κατανάλωση προϊόντων light και συνεπώς λιγότερων θερμίδων είναι τελικά απλή : Τα προϊόντα light καταναλώνονται συνήθως με λανθασμένο τρόπο και γι αυτό δεν καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν τον τελικό σκοπό τους που είναι η μείωση του σωματικού βάρους-λίπους. Τα πιο συνηθισμένα σφάλματα στην κατανάλωση τέτοιων προϊόντων είναι :
  • Καταναλώνουμε προϊόντα light σε μεγάλες ποσότητες. Αν θέλουμε να έχουμε κέρδος σε θερμίδες-λίπος πρέπει να τα καταναλώσουμε σε ίσες ή μικρότερες ποσότητες από τα αντίστοιχα πλήρη προϊόντα.

  • Καταναλώνουμε προϊόντα light σε λίπος που όμως έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή άλλες θερμίδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παγωτό 0%.Το 0% αναφέρεται μόνο στο λίπος . Η ζάχαρη και άρα οι ολικές θερμίδες στο παγωτό αυτό είναι πολύ αυξημένη! Συνεπώς πρέπει να επιλέγονται προϊόντα που εκτός από χαμηλά λιπαρά έχουν και μειωμένη ζάχαρη αλλά και λίγες ολικές θερμίδες .

  • Καταναλώνουμε προϊόντα light αλλά αυξάνουμε άλλα συνοδευτικά τρόφιμα ως αποτέλεσμα της χρήσης των προϊόντων light κυρίως για να δώσουμε γεύση ή «σώμα» στα φαγητά που μαγειρεύουμε. Εάν θέλουμε να έχουμε οφέλη από τα προϊόντα light θα πρέπει να μην αυξάνουμε κατά πολύ τις υπόλοιπες τροφές και άρα τις θερμίδες  που καταναλώνουμε ταυτόχρονα με τα προϊόντα light.

  • Καταναλώνουμε προϊόντα light , αλλά ξεχνάμε ότι αν θέλουμε να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το χαμένο βάρος , πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε τα προϊόντα αυτά σε μια διατροφή με λιγότερες θερμίδες γενικότερα , θρεπτικά πλήρη και αλλά και ισοζυγισμένη , ισορροπημένη , κάτι που τελικά δεν κάνουμε…
  •   http://www.diaitologia.gr/thermides-proionta-light/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα