Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θερμίδες και προϊόντα light : μήπως τα χρησιμοποιώ λάθος


Την προηγούμενη δεκαετία η τεχνολογία για την παραγωγή προϊόντων light εξελίχθηκε ραγδαία, το ίδιο και το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών  που συνεχίζει ακόμα να τα αγοράζει και τα προτιμά. Ένας από τους ποιο σημαντικούς λόγους για την στροφή του καταναλωτικού κοινού προς τα προϊόντα light , είναι η παραδοχή πως τα προϊόντα αυτά μπορούν να οδηγήσουν στην εκτεταμένη απώλεια βάρους , επειδή έχουν λιγότερες θερμίδες.
Σήμερα πιστεύεται ότι περίπου το 66 % των Ελλήνων αγοράζουν  προϊόντα light , εκ των οποίων χαρακτηριστικότερο  παράδειγμα αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα : το 56 % των καταναλωτών αγοράζει γάλα με χαμηλά λιπαρά και το 70 % γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και άρα φροντίζει να προσλαμβάνει λιγότερες θερμίδες.
Παρόλα αυτά το σωματικό βάρος των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητικές τάσεις , τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη , σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , ενώ η Μεσογειακή διατροφή συνεχίζει να είναι προνόμιο καθαρά Ελληνικό.
Η εξήγηση του παράδοξου φαινομένου της αύξησης του σωματικού βάρους ταυτόχρονα με την μεγάλη κατανάλωση προϊόντων light και συνεπώς λιγότερων θερμίδων είναι τελικά απλή : Τα προϊόντα light καταναλώνονται συνήθως με λανθασμένο τρόπο και γι αυτό δεν καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν τον τελικό σκοπό τους που είναι η μείωση του σωματικού βάρους-λίπους. Τα πιο συνηθισμένα σφάλματα στην κατανάλωση τέτοιων προϊόντων είναι :
  • Καταναλώνουμε προϊόντα light σε μεγάλες ποσότητες. Αν θέλουμε να έχουμε κέρδος σε θερμίδες-λίπος πρέπει να τα καταναλώσουμε σε ίσες ή μικρότερες ποσότητες από τα αντίστοιχα πλήρη προϊόντα.

  • Καταναλώνουμε προϊόντα light σε λίπος που όμως έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή άλλες θερμίδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παγωτό 0%.Το 0% αναφέρεται μόνο στο λίπος . Η ζάχαρη και άρα οι ολικές θερμίδες στο παγωτό αυτό είναι πολύ αυξημένη! Συνεπώς πρέπει να επιλέγονται προϊόντα που εκτός από χαμηλά λιπαρά έχουν και μειωμένη ζάχαρη αλλά και λίγες ολικές θερμίδες .

  • Καταναλώνουμε προϊόντα light αλλά αυξάνουμε άλλα συνοδευτικά τρόφιμα ως αποτέλεσμα της χρήσης των προϊόντων light κυρίως για να δώσουμε γεύση ή «σώμα» στα φαγητά που μαγειρεύουμε. Εάν θέλουμε να έχουμε οφέλη από τα προϊόντα light θα πρέπει να μην αυξάνουμε κατά πολύ τις υπόλοιπες τροφές και άρα τις θερμίδες  που καταναλώνουμε ταυτόχρονα με τα προϊόντα light.

  • Καταναλώνουμε προϊόντα light , αλλά ξεχνάμε ότι αν θέλουμε να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το χαμένο βάρος , πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε τα προϊόντα αυτά σε μια διατροφή με λιγότερες θερμίδες γενικότερα , θρεπτικά πλήρη και αλλά και ισοζυγισμένη , ισορροπημένη , κάτι που τελικά δεν κάνουμε…
  •   http://www.diaitologia.gr/thermides-proionta-light/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλ...

Λάιμ Λεμονένιο Νεράκι

Η ζάχαρη είναι ένας εχθρός για την υγεία μας. Ας αντικαταστήσουμε όλα τα αναψυκτικά με νεράκι. Και επειδή δεν είναι εύκολο για κάποιον που δεν πίνει νερό, να ξεκινήσει. Να μια ωραία πρόταση! Λάιμ Λεμονένιο Νεράκι 1. Δίνει γεύση. 2. Κάνει την αναπνοή σου πιο δροσερή.  3. Ρυθμίζει το pH στο σώμα σου (κανένας ιός δεν μπορεί να επιβιώσει σε ένα pH περιβάλλον). 4. Βοηθά στην καλύτερη υγεία του συκωτιού σου και δίνει οξυγόνο στο σώμα σου. 5. Περιέχει τόσα αντιοξειδωτικά που σε κρατά υγιή! Και το κυριότερο, είναι τόσο εύκολο! Το μόνο που χρειάζεσαι είναι νεράκι (αν έχεις και φιλτραρισμένο καλύτερα) 2λεμόνια, 2 λαιμ και έτοιμο το φρεσκολαιμολεμονένιο νεράκι σου! Χαιρετάκη Τζένη Ανεξάρτητη Σύμβουλος Ηerbalife Nutrition

Πως θα βράσουμε εξαιρετικά τα πασχαλινά μας αυγά!

 Φέτος εστιάστηκα όχι στην εξωτερική εμφάνιση όσο στο πόσο σωστά θα βράσουν τα αυγουλάκια μας και πόσο νόστιμα θα γίνουν! Παρακολούθησα το παρακάτω βίντεο! Και πράγματι ότι και να σας πω είναι λίγο! Τα αυγουλάκια τέλεια βρασμένα, χωρίς τον σκούρο πράσινο δακτύλιο και το πιο σημαντικό ξεφλουδίζονται με μιας! Και έχουν και υπέροχη γεύση! Το μοιράζομαι λοιπόν γιατί το καλό πρέπει να λέγεται! Κ αι δεν έσπασε και κανένα! Νομίζω ότι ο @TheChefSyndicate θα γίνει η αγαπημένη μου συνήθεια!