Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διατροφή μετά την άσκηση: πόσο σημαντική είναι;

Είναι απαραίτητο να προσλαμβάνεται ενέργεια και μετά την άσκηση? Τί ρόλο παίζει η σωστή διατροφή μετά την άσκηση και σε τι χρησιμεύει στον οργανισμό? A colorful display of fresh fruits
Είναι πολύ σημαντικό να προσλαμβάνεται ενέργεια μέσω της διατροφής ακόμα και μετά την άσκηση και μάλιστα αμέσως μετά από αυτήν , για όλους τους ασκούμενους-αθλητές και ιδιαίτερα για αυτούς που κάνουν επαναλαμβανόμενη συχνή και επίπονη άσκηση.
Η διατροφή μετά την άσκηση είναι το «κλειδί»  για να επιτυγχάνεται γρήγορη αναπλήρωση του μυϊκού ιστού ο οποίος έχει καταπονηθεί από την προπόνηση-άσκηση αλλά και για την εξίσου πολύ σημαντική φόρτιση του ηπατικού γλυκογόνου. Το ηπατικό γλυκογόνο είναι μια μορφή αποθηκευμένης ενέργειας συσσωρευμένη στο ήπαρ και αποτελεί μια από τις κύριες πηγές καύσιμης ύλης για την άσκηση. Γι αυτόν τον λόγο πρέπει να «επαναφορτίζεται» μετά από κάθε έντονη άσκηση-άθληση –προπόνηση. Έτσι για την σωστή διατροφή μετά την άσκηση συνιστάται :

  • Το μεταγωνιστικό γεύμα πρέπει να είναι το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας δηλαδή: για την πρωινή άσκηση θα είναι το μεσημεριανό , ενώ για απογευματινή-βραδινή άσκηση , το βραδινό.

  • Συνιστάται πρόσληψη τροφίμων πάλι πλούσιων σε υδατάνθρακες και ιδιαίτερα αμύλου-ζάχαρης , με αρκετή πρωτεΐνη για την αποκατάσταση των τραυμάτων των μυϊκών ινών, λίγα καλά λίπη (ελαιόλαδο) , άφθονους ηλεκτρολύτες (Νάτριο-Κάλιο) , ασβέστιο, μαγνήσιο και υγρά.

  • Έτσι μετά την άσκηση μπορούν να καταναλώνονται: μακαρόνια με σάλτσα-κιμά, πατάτες βραστές – φούρνου , ρύζι με λαχανικά , 2 φέτες ψωμί μαζί με το φαγητό , κρέας κόκκινο ή κοτόπουλο μαζί με πατάτα-ρύζι-κριθαράκι , σούπες με λαχανικά και κρέας ή ψάρι, άφθονες συνοδευτικές σαλάτες , αυγά , τυρί και γαλακτοκομικά προϊόντα που να συνοδεύουν το κυρίως γεύμα , ώριμα φρούτα χωρίς φλούδα , αλλά και μικρή ποσότητα αλατιού.

  • Το μεταγωνιστικό γεύμα πρέπει να περιέχει ζάχαρη-μέλι-γλυκόζη ώστε να επιτύχει την ταχύτερη και πληρέστερη φόρτιση των αποθηκών γλυκογόνου των μυών και του ήπατος. Έτσι σοκολατούχα ροφήματα, μέλι , μαρμελάδα , ώριμα φρούτα, μπάρες δημητριακών , τα δημητριακά πρωινού , τα αθλητικά ροφήματα αλλά και οι φυσικοί χυμοί φρούτων , πρέπει να συνοδεύουν το κυρίως μεταγωνιστικό γεύμα.

  • Το έτοιμο φαγητό που είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη, αλάτι και περιέχει κακής ποιότητας υλικά πρέπει να αποφεύγεται, όπως και το αλκοόλ , η καφεΐνη και η μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών που περιέχονται σε ξηρούς καρπούς , αλεύρι ολικής άλεσης , σικάλεως, βρώμη, και στην φλούδα των φρούτων.
  •  
  •  
  •  http://www.diaitologia.gr/diatrofi-askisi/

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα