Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ζωή… χωρίς γλουτένη

Ένας στους εκατό περίπου ανθρώπους νοσεί από κοιλιοκάκη. Το ξέρουμε, μόλις σας αναφέραμε μια άγνωστη, σπάνια λέξη. Η ασθένεια, ωστόσο, στην οποία αναφέρεται δεν είναι τόσο σπάνια. Από αυτήν πιθανότατα υπέφερε χωρίς να το γνωρίζει το ένα εκατοστό της ανθρωπότητας από την αρχαιότητα ακόμα – τα συμπτώματά της περιγράφηκαν για πρώτη φορά τον 1ο αιώνα μ.Χ.- αλλά έπρεπε να έρθει ένας… Παγκόσμιος Πόλεμος για να αντιληφθεί η ιατρική κοινότητα την πηγή της. Κατά την διάρκεια της Κατοχής, και ενώ εξαφανίστηκαν από αρκετές χώρες υπό τον γερμανικό ζυγό τα δημητριακά και τρόφιμα όπως το ψωμί από αλεύρι σιταριού, το κριθάρι, η βρώμη και η σίκαλη, ορισμένα παιδιά έδειξαν να αποκτούν… περισσότερη ευεξία. Με την λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου και την είσοδο και πάλι αυτών των τροφίμων στο καθημερινό «μενού», ένας Ολλανδός επιστήμονας παρατήρησε ότι περιπτώσεις παιδιών σαν τις παραπάνω, επιδεινώθηκαν.

Και κάπως έτσι, οι επιστήμονες έπιασαν την άκρη του κουβαριού που λέγεται κοιλιοκάκη: Την γλουτένη, στην οποία ένα μικρό (αλλά όχι αμελητέο) ποσοστό του πληθυσμού είναι αλλεργικό.

*Τι ακριβώς είναι η κοιλιοκάκη; Σύμφωνα με την Εταιρεία Νόσου Κοιλιοκάκης, πρόκειται για μία από τις συνηθέστερες, συνδεδεμένες γενετικά, ασθένειες στην Ευρώπη, η οποία προκαλείται από δυνανεξία στην γλουτένη. Η τελευταία είναι μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη – για μερικούς συμπεριλαμβάνεται επίσης και το δημητριακό της βρώμης.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Εταιρεία για τη Νόσο, η κοιλιοκάκη είναι εφ’ όρου ζωής πάθηση, με πιθανές επιδράσεις σε ολόκληρο το σώμα: «Η γλουτένη προκαλεί αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, προκαλώντας μεταξύ άλλων και μερική ή ολική ατροφία των λαχνών, εμποδίζοντας τη φυσιολογική πέψη και απορρόφηση του φαγητού. Σε περίπτωση που καθυστερήσει η διάγνωσή της, επειδή το σώμα δεν απορροφά σωστά τα θρεπτικά στοιχεία των τροφών (ή τις τροφές) μπορεί να οδηγήσει, μεταξύ άλλων σε αναιμία, οστικά προβλήματα και απώλεια βάρους». Δυστυχώς, ενώ ένας άνθρωπος έχει τα γονίδια της νόσου εκ γενετής, τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του- για παράδειγμα στη γέννησή του, κατά τη διάρκεια μία ασθένειας, σε περίοδο άγχους ή μετά από ένα ατύχημα. Για την πλειονότητα όμως των ανθρώπων, η διάγνωση γίνεται στη μέση ηλικία.

*Συμπτώματα και σημάδια της ασθένειας Εδώ έγκειται το «ύπουλο» της συγκεκριμένης νόσου: Τα συμπτώματα είτε είναι «κοινά», είτε δεν υπάρχουν καθόλου. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του στο iatronet.gr ο διευθυντής της Α’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, Γεράσιμος Μάντζαρης, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν «φουσκώματα στην κοιλιά και δυσπεψία, άφθες στο στόμα, καταθλιπτικές αντιδράσεις, ανεξήγητη ευερεθιστότητα, αδικαιολόγητη σιδηροπενική αναιμία που δεν διορθώνεται με χορήγηση σιδήρου, αύξηση των τρανσαμινασών (ηπατικά ένζυμα, που ανιχνεύονται σε τυχαία και συνήθως για άλλο λόγο εξέταση), λιπώδη διήθηση στο συκώτι σε ασθενή που δεν πίνει και δεν είναι υπέρβαρος», ενώ η Εταιρεία Νόσου Κοιλιοκάκη προσθέτει τον εμετό, το μούδιασμα στα πόδια, την καθυστερημένη εφηβεία (στην κοιλιοκάκη θεωρείται πως οφείλεται το χαμηλό ύψος όσων πάσχουν από αυτή) και τις ψυχιατρικές διαταραχές όπως άγχος ή κατάθλιψη. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η ασθένεια εκδηλώνεται και επηρεάζει διαφορετικά κάθε άτομο – έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα περί τα τριακόσια διαφορετικά συμπτώματα- και εναπόκειται στην «διορατικότητα» και την προσοχή του γιατρού σας να υποπτευθεί πως ίσως πάσχετε από την ασθένεια.

*Πώς γίνεται η διάγνωση; Αν ο ασθενής ή ο γιατρός του υποπτευθεί ότι ορισμένα συμπτώματα προδίδουν κοιλιοκάκη, τότε ακολουθούν αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες καλούνται να εντοπίσουν κατά πόσο υπάρχουν στον οργανισμό συγκεκριμένα αντισώματα που συνδέονται με την ασθένεια.

Εφόσον οι αιματολογικές εξετάσεις είναι θετικές, ακολουθεί βιοψία στο έντερο, η οποία θα επιβεβαιώσει το εύρημα. Ωστόσο, σίγουρος κανείς ότι πάσχει από κοιλιοκάκη μπορεί να είναι μόνο αφού στην συνέχεια ακολουθήσει συγκεκριμένη διατροφή και δει σημάδια βελτίωσης.

*Η θεραπεία Όπως είπαμε, η κοιλιοκάκη ακολουθεί εφ’ όρου ζωής όσους πάσχουν από αυτή, και επομένως δεν «θεραπεύεται» ολοκληρωτικά, αλλά μπορεί με την κατάλληλη προσαρμογή του διαιτολογίου να περιοριστεί η δράση της.

Συγκεκριμένα, αφού όπως είπαμε η ασθένεια συνίσταται στην αλλεργία στην γλουτένη, αν διαγνωστείτε με κοιλιοκάκη θα πρέπει με την βοήθεια ενός διαιτολόγου να βγάλετε την γλουτένη από την ζωή σας – υιοθετώντας την “Gluten Free” δίαιτα. Με αυτή τη διατροφή, αφενός θα «επουλωθεί» σταδιακά η ζημιά που έχει καταφέρει η ασθένεια στο έντερο μέχρι την στιγμή της θεραπείας, και στην συνέχεια θα φροντίσει να μην προκληθεί περαιτέρω ζημιά. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά με χαμηλό ανάστημα που ακολουθούν την θεραπεία, αποκτούν γρήγορα ύψος και αναπτύσσουν ήβη.

Η δίαιτα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηρή, αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του iatronet.gr, γιατί ακόμη κι ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα, θα υπολείπεται η θρέψη του, θα έχει χρόνια κόπωση και αναιμία, καθώς και κατάθλιψη, κακή υγεία και κίνδυνο από την εμφάνιση επιθετικού λευκώματος του λεπτού εντέρου. Η προσοχή του γιατρού θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς η κοιλιοκάκη συνυπάρχει σε αρκετές περιπτώσεις με αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία αφορούν όχι μόνο την γαστρεντερολογία, αλλά και μεταξύ άλλων την δερματολογία, την ρευματολογία και την ψυχιατρική. 

*Ποια τρόφιμα περιέχουν γλουτένη; Δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη είναι το σιτάρι, το ντίνκελ, η ζειά, το μονόκοκκο, το σκληρό σιτάρι και η σίκαλη, ενώ γλουτένη σε χαμηλότερο ποσοστό περιέχουν το κριθάρι και η βρώμη. Δεν περιέχουν γλουτένη δημητριακά όπως το καλαμπόκι, το ρύζι, το κεχρί, η κινόα, το τεφ και ο αμάρανθος.

Βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι εταιρείες τροφίμων πρέπει να αναγράφουν πάνω στην συσκευασία του προϊόντος αν περιέχει γλουτένη. Στα περισσότερα supermarket, θα βρείτε ειδικά προϊόντα και υποκατάστατα με την ένδειξη «gluten free» σε ξεχωριστά ράφια, ενώ υπάρχουν και αντίστοιχα φαρμακευτικά προϊόντα με την ανάλογη σήμανση. Αυτό που πρέπει πάντως να θυμάστε είναι πως η αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής μπορεί να είναι μεγάλη, και τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη να σας φαίνονται πολλά, αλλά είναι ακόμη περισσότερα αυτά που δεν την περιέχουν: Εστιάστε σε αυτά και… μείνετε υγιείς.
πηγή

Και η μοναδική λύση της Ηerbalife

Η ιδανική διατροφική λύση για τα άτομα με κοινές τροφικές αλλεργίες - γιατί δεν περιέχει σόγια, λακτόζη και γλουτένη. Τώρα κανείς δεν στερείται την εμπειρία ενός σέικ Formula 1.
 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ  ΤΗΣ HERBALIFE
κα Χαιρετάκη Τζένη 6985839995

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα