Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γλυκιά ζωή...Προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε τη μία γλυκιά λιχουδιά την ημέρα



 
Η ζάχαρη μοιάζει, ίσως όσο καμία άλλη τροφή, με νόμισμα που έχει δυο πλευρές: αποτελεί καύσιμο για τον οργανισμό, χαρίζοντας ενέργεια, πολύτιμη για τη λειτουργία του, αλλά ταυτόχρονα είναι και ύπουλος εχθρός. Κρύβεται άλλωστε σε πλείστα όσα τρόφιμα, θεωρητικώς αθώα.

Οι κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί για το προϊόν του ζαχαροκάλαμου επισκιάζουν συχνά τα οφέλη της. Η ζάχαρη περιέχει απλά σάκχαρα, απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή, ιδιαίτερα όταν απαιτείται άμεση τόνωση και ενέργεια. Τα σάκχαρα αυτά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, κατεξοχήν «τροφής» του εγκεφάλου και των μυών.

Απλά σάκχαρα δεν περιέχει ασφαλώς μόνον η ζάχαρη, αλλά και το μέλι και τα φρούτα. Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, σε μια ισορροπημένη διατροφή οι θερμίδες από τη ζάχαρη, το μέλι και τα φρούτα καλό είναι να καλύπτουν το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Προσπαθήστε να μην υπερβαίνετε αυτό το ποσοστό: το πλεόνασμα των απλών σακχάρων αποθηκεύεται στον οργανισμό ως λίπος. Φροντίστε, επίσης, να καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν απλά σάκχαρα όταν χρειάζεστε να τονώσετε άμεσα την ενεργητικότητά σας.

Η αναγκαιότητα της ζάχαρης

Στο πρωινό: τα σάκχαρα θα δώσουν άμεσα ενέργεια στον οργανισμό σας. Βάλτε μέλι ή μαρμελάδα στις φρυγανιές και ζάχαρη στον καφέ σας.

Πριν τη γυμναστική: μία ώρα προτού αθληθείτε, τροφοδοτήστε τον οργανισμό σας με σάκχαρα, τα οποία παρέχουν στους μυς την απαραίτητη γλυκόζη που θα χρειαστούν κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Όταν είστε κουρασμένοι: πολύ συχνά το αίσθημα κόπωσης οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Στο γραφείο: αν παραλείψατε το πρωινό γεύμα, επανορθώστε στο γραφείο, τρώγοντας για παράδειγμα ένα γιαούρτι με μία κουταλιά μέλι.

Όταν δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε: μία γλυκιά μπουκιά μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα συγκέντρωσής σας.

Όταν έχετε στρες: οι ορμόνες του στρες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Tρώγοντας σάκχαρα, αυξάνεται η γλυκόζη του αίματος.

Προσοχή στην κατανάλωση
Σύμφωνα με τη British Dietetic Association, η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων (π.χ. μέλι, γλυκά, μαρμελάδες, αναψυκτικά) και απλής ζάχαρης δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Ποσοστό που ισοδυναμεί με περίπου 50 γρ. απλών σακχάρων την ημέρα για μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η κακή είδηση, που προέρχεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA) της Βρετανίας, δείχνουν ότι το όριο αυτό υπάρχει για να καταστρατηγείται...

Το σημαντικό στην κατανάλωση είναι, αφενός μεν να υπάρχει αίσθηση των «μερίδων» (η μαρμελάδα είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλλά συνήθως καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες), αφετέρου δε να προτιμώνται τροφές που δεν θεωρούνται επιβαρυμένες, δηλαδή τροφές που εμπεριέχουν λιγότερο από 5 γρ. ανά 100 γρ. προϊόντος.

Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου της ποσότητας ζάχαρης που προσλαμβάνεται καθημερινά, είναι ασφαλώς το σπιτικό φαγητό.

Υπάρχουν όμως και μικρές πρακτικές συμβουλές - τρυκ, που μπορούν να απεγκλωβίσουν από την υπέρμετρη κατανάλωσή της.

Επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης και βρόμη, αντί γι' αυτά που περιέχουν ζάχαρη.

Μειώστε την κατανάλωση αναψυκτικών.

Πίνετε τον καφέ μέτριο ή σκέτο.

Διαβάζετε τις ετικέτες στα τρόφιμα της επιλογής σας. Όσο πιο «ψηλά» στη λίστα με τα συστατικά βρίσκεται η ζάχαρη, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα που εμπεριέχει το προϊόν.

Βάζετε λιγότερη ζάχαρη, απ΄ όση συνιστούν διάφορες συνταγές. Κανείς δεν έπαθε ποτέ, τίποτε με μία λιγότερο γλυκιά γεύση…

Προτιμήστε πουρέ φρέσκων φρούτων, αποξηραμένα φρούτα, ψιλοκομμένα φρούτα ή αρωματικά (π.χ. κανέλα, βανίλια, μοσχοκάρυδο) για να δώσετε τη γεύση που επιθυμείτε σε κέικ, κρέπες, δημητριακά, γάλα, γιαούρτι.

Φτιάξτε φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών, αντί για τυποποιημένους που περιέχουν ζάχαρη.

Προσέξτε τα προϊόντα στα οποία υπάρχει ένδειξη «χωρίς πρόσθετη ζάχαρη». Η φράση σημαίνει ότι δεν προστέθηκε ζάχαρη κατά την επεξεργασία τους, όχι ότι η ίδια τροφή δεν περιέχει απλά σάκχαρα.

Από τις τροφές που περιέχουν απλά σάκχαρα, επιλέξετε αυτές με υψηλή διατροφική αξία, όπως π.χ. τα φρέσκα φρούτα και τους χυμούς.

Μειώστε τη ζάχαρη σταδιακά

Η ζάχαρη δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως π.χ. η ζάχαρη, αυξάνουν την έκκριση σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ορμόνης που προκαλεί ευχάριστο αίσθημα. Ποιος κανόνας μπορεί να το αντιπαλέψει;

Η εκπαίδευση της γεύσης αποτελεί ωστόσο καθοριστικό παράγοντα στη διατροφή. Γεγονός που σημαίνει ότι είναι ζήτημα μερικών εβδομάδων να κόψετε κάποιες βασικές κακές συνήθειες. Αν έχετε, ή φοβάστε ότι έχετε, εθισμό από τη ζάχαρη, προσπαθήστε να κρατήσετε ημερολόγιο διατροφής, για να γνωρίζετε την ποσότητα που καταναλώνετε. Μην προσπαθήσετε να την κόψετε «μια κι έξω», προτιμήστε να τη μειώσετε σταδιακά. Αν χρειάζεστε οπωσδήποτε κάτι γλυκό, φάτε ένα φρούτο ή ένα μικρό κομμάτι, όχι ολόκληρη τη συσκευασία. Εναλλακτικά, προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε τη μία γλυκιά λιχουδιά την ημέραhttp://www.tovima.gr/health-fitness/article/?aid=455623

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα