Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νικήστε τις ιώσεις με σωστή διατροφή


Μια ισορροπηµένη διατροφή µπορεί όχι µόνο να µας προφυλάξει από κάθε είδους ίωση αλλά και να µας βοηθήσει να την αντιµετωπίσουµε σε περίπτωση που µας έχει ήδη ρίξει στο κρεβάτι.
Kάθε χρόνο τέτοια εποχή το ανοσοποιητικό µας σύστηµα προετοιµάζεται να αντιµετωπίσει τους συνήθεις «επιδροµείς», τις ιώσεις. Ένας «καλοταϊσµένος» οργανισµός όµως είναι ο καλύτερός µας σύµµαχος.
Και, όταν λέµε «καλοταϊσµένος», δεν εννοούµε µε χάµπουργκερ και τηγανητές πατάτες αλλά µε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Εµείς σας αποκαλύπτουµε όλα τα µικρά διατροφικά µυστικά που µπορούν να γίνουν η ασπίδα σας σε κάθε περίπτωση.
Προφυλαχτείτε

1. Μειώστε τη ζάχαρη, τα αναψυκτικά, τα γλυκίσµατα και τα σνακ.
2. Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά που υπάρχουν συχνά σε τρόφιµα όπως µπισκότα, αρτοσκευάσµατα, σφολιάτες κ.λπ.
3. Προσθέστε σκόρδο και κρεμμύδι στις σάλτσες και στα µαγειρευτά σας.
4. Καταναλώστε λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ωµέγα-3, όπως ο σολοµός, ο κολιός, ο γαύρος και οι σαρδέλες.
5. Καταναλώστε καρότα και λαχανικά µε πορτοκαλί χρώµα, που είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη και σελήνιο. Εξαιρετικές πηγές πρόσληψης σεληνίου είναι επίσης το βοδινό, τα βραζιλιάνικα καρύδια, το κοτόπουλο, τα αβγά, το τυρί, η γαλοπούλα, ο τόνος, το καλαμπόκι και το καστανό ρύζι.
6. Προτιµήστε γιαούρτι µε ζωντανά βακτήρια, τα οποία βοηθούν το σώµα να πολεµήσει τους ιούς.
7. Μην ξεχνάτε τον ψευδάργυρο. Βρίσκεται σε οστρακοειδή, πουλερικά, ξηρούς καρπούς και φασόλια και αποτελεί ένα σηµαντικό όπλο απέναντι στη γρίπη, αφού, σύµφωνα µε σύγχρονες έρευνες, η έλλειψή του αποδυναµώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα.
8. Φτιάξτε µια κοτόσουπα. Οι έρευνες επιβεβαιώνουν τις συµβουλές της γιαγιάς. Η κοτόσουπα βοηθά στο κρυολόγηµα, αφού εµπεριέχει πολλά αµινοξέα που έχουν παρόµοια αποτελέσµατα µε τα βλεννοδιαλυτικά φάρµακα.
9. Πίνετε φυσικό χυµό πορτοκάλι, που έχει άφθονη βιταµίνη C και περιορίζει τη διάρκεια ενός κρυολογήµατος.
10. Πίνετε πράσινο τσάι καθηµερινά, αφού µεταξύ των ευεργετικών του ιδιοτήτων περιλαµβάνεται και ο περιορισµός της έντασης του κρυολογήµατος.
11. Μην παραλείπετε το νερό, καθώς µεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στο σώµα µας προστατεύοντας έµµεσα το ανοσοποιητικό µας σύστηµα.
Για να αναρρώσετε
Την περίοδο της ανάρρωσης (που µπορεί να διαρκέσει από µία-δύο µέρες έως και δύο εβδοµάδες) οι κατάλληλες τροφές βοηθούν το σώµα να επανέλθει πετυχαίνοντας ταχύτερη ανάρρωση.
Οι τροφές αυτές είναι:
• Τα φρέσκα λαχανικά
• Οι χυµοί από φρέσκα φρούτα
• Οι ζωµοί, και κυρίως ο ζωµός από κοτόπουλο
• Το βραστό ή ψητό ψάρι
• Το κοτόπουλο (ψητό ή μαγειρεμένο)
• Οι σούπες (µε κοτόπουλο ή λαχανικά)
• Τα εσπεριδοειδή
Σηµαντική η ενυδάτωση
Τα υγρά (σούπες, χυµοί, νερό) παίζουν καταλυτικό ρόλο στην αντιµετώπιση των ιώσεων. Η έλλειψή τους καθιστά τον οργανισµό ευάλωτο, ενώ η αυξηµένη λήψη τους τον δυναµώνει. Ειδικά τα ζεστά υγρά θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιµα γιατί αυξάνουν τη θερµοκρασία του λαιµού και σταµατούν την εξάπλωση της ασθένειας. Επιπλέον, η πέψη των υγρών είναι ευκολότερη από των στερεών τροφών, κάτι που επίσης συµβάλλει στην καλύτερη ανάρρωση του οργανισµού.
Αποφύγετε
1. Junk food και αναψυκτικά
2. Tη µεγάλη ποσότητα ζάχαρης
3. Αλκοόλ, καφέ και αλάτι, καθώς αφυδατώνουν τον οργανισµό
4. Τηγανητά ή καυτερά φαγητά που επιβαρύνουν το στοµάχι
5. Γαλακτοκοµικά προϊόντα.
Οποιαδήποτε µορφή ήπιας άσκησης στη φάση της ανάρρωσης µπορεί να αποδειχτεί ευεργετική, καθώς ενισχύει τη ροή του αίµατος στο σώµα. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για τους ασθενείς που νιώθουν αδύναµοι και καταβεβληµένοι από την ίωση, οι οποίοι θα πρέπει να εξοικονοµούν δυνάµεις.
Δήμητρα Τσερδανέλη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
Πηγή: http://ygeiaonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4402%3A2011-02-21-22-35-24&catid=104%3Adiatrofi&Itemid=62

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα