Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απαιτήσεις αθλητών σε υδατάνθρακες, στην προπόνηση και στην αποκατάσταση Διαβάστε για την ανάγκη των αθλητών για υδατάνθρακες στην προπόνηση και στην αποκατάσταση


Οι υδατάνθρακες παρέχουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό αλλά σχετικά μικρής διάρκειας ενεργειακό καύσιμο για την άσκηση, το οποίο θα πρέπει να ανανεώνεται καθημερινά μέσω της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες. Το ημερήσιο διαιτολόγιο κάθε αθλητή θα πρέπει να περιέχει επαρκή ποσότητα υδατανθράκων, με σκοπό την εξασφάλιση των ενεργειακών αποθεμάτων τα οποία απαιτούνται για την προπόνηση και το διάστημα της αποκατάστασης του μυϊκού γλυκογόνου μεταξύ των προπονήσεων. Οι γενικοί διατροφικοί στόχοι για την κάλυψη των αναγκών σε υδατάνθρακες επηρεάζονται άμεσα από τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του κάθε αθλητή και από τις απαιτήσεις του προγράμματος της προπόνησης. Σε κάθε περίπτωση, οι πραγματικές ανάγκες του κάθε αθλητή θα πρέπει να καθορίζονται λαμβάνοντας σημαντικά υπόψη τις συνολικές ενεργειακές ανάγκες του και τις απαιτήσεις του προγράμματος προπόνησης. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν έχουν όλοι οι αθλητές το ίδιο υψηλές ανάγκες σε υδατάνθρακες κάθε μέρα. Η κατανάλωση υδατανθράκων θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες κάθε συνεδρίας προπόνησης και του αγώνα.
Διατροφικοί στόχοι για την πρόσληψη υδατανθράκων
  • Άμεση αποκατάσταση μετά την άσκηση (0 - 4 ώρες): Περίπου 1g υδατανθράκων/ Kg σωματικού βάρους/ ώρα (κατανάλωση σε τακτικά χρονικά διαστήματα)
  • Ημερήσια αποκατάσταση από ένα μέτριας διάρκειας και χαμηλής έντασης πρόγραμμα προπόνησης: 5-7g υδατανθράκων/ Kg σωματικού βάρους/ ημέρα
  • Ημερήσια αποκατάσταση από μια μέτριας έως υψηλής έντασης προπόνηση αντοχής: 7 – 10g υδατανθράκων/ Kg σωματικού βάρους/ ημέρα
  • Ημερήσια αποκατάσταση από ένα ιδιαίτερα υψηλών απαιτήσεων πρόγραμμα προπόνησης (περισσότερο από 4 έως 6 ώρες) : 10 – 12g υδατανθράκων/ Kg σωματικού βάρους/ ημέρα

Στρατηγικές για την επιλογή τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες και για τη βελτιστοποίηση της αποκατάστασης του γλυκογόνου

  • Όταν το χρονικό διάστημα μεταξύ των προπονήσεων είναι μικρότερο από 8 ώρες, τότε η κατανάλωση υδατανθράκων θα πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά από το τέλος του πρώτου τμήματος της προπόνησης. Η επίτευξη των στόχων για την πρόσληψη υδατανθράκων μέσω της κατανάλωσης σνακ κατά την αρχική φάση της αποκατάστασης προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα.
  • Κατά τη διάρκεια μεγαλύτερων περιόδων αποκατάστασης (24 ώρες), η άμεση κατανάλωση σνακ και γευμάτων πλούσιων σε υδατάνθρακες δεν είναι απαραίτητη. Τα γεύματα του αθλητή μπορούν να οργανωθούν ανάλογα με το ατομικό του πρόγραμμα. Επιπλέον, δεν φαίνεται να επιδρά στη σύνθεση του γλυκογόνου η πηγή των υδατανθράκων, το αν δηλαδή προέρχονται από στερεά ή υγρά τρόφιμα.
  • Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα γεύματα και στα σνακ αποκατάστασης να προστίθενται, εκτός από τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και τρόφιμα τα οποία παρέχουν πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά συμβάλλουν σε άλλες διαδικασίες αποκατάστασης. Στην περίπτωση της πρωτεΐνης, προωθείται επιπλέον η αποκατάσταση του γλυκογόνου, σε περιπτώσεις όπου η κατανάλωση υδατανθράκων δεν είναι επαρκής ή όταν δεν είναι δυνατή η συχνή κατανάλωση σνακ.
  • Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες με μέτριο ή υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αποτελούν μια άμεσα αξιοποιήσιμη πηγή υδατανθράκων για τη σύνθεση γλυκογόνου και θα πρέπει να αποτελούν τις κύριες διατροφικές επιλογές στα γεύματα αποκατάστασης.
  • Η επαρκής ενεργειακή πρόσληψη είναι εξίσου σημαντική για τη βέλτιστη αποκατάσταση του γλυκογόνου. Οι πρακτικές περιορισμού των γευμάτων από ορισμένους αθλητές και ιδιαίτερα από τις γυναίκες, δυσχεραίνουν την επίτευξη των στόχων για την πρόσληψη υδατανθράκων και την αποκατάσταση του γλυκογόνου.
Παραδείγματα τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες:
  • Δημητριακά πρωινού
  • Ρύζι
  • Μακαρόνια και άλλα ζυμαρικά
  • Ψωμί
  • Αθλητικά ποτά
  • Μαρμελάδα και μέλι
  • Πατάτες
  • Φρούτα και χυμοί












Βίκυ Πυρογιάννη, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr
 http://www.diet4me.gr/gymnastiki/apaithseis-athlhtwn-se-ydatanthrakes-sthn-proponhsh-kai-sthn-apokatastash.html

Σχόλια

  1. This design is steller! You certainly know how to keep a reader
    entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start
    my own blog (well, almost...HaHa!) Fantastic job. I really loved
    what you had to say, and more than that, how you presented it.
    Too cool!
    Feel free to visit my webpage how to get rid of acne overngiht

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Your means of describing the whole thing in this article is truly pleasant,
    all be able to without difficulty understand it, Thanks a lot.
    Also see my page: http://bostaditurkiet.net/fastigheter-bodrum/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Hello to all, the contents present at this web site are in
    fact amazing for people experience, well, keep up the good work fellows.
    My web-site - get rid of acne at home

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα