Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βιταμίνες για την κατάθλιψη

Είχατε ποτέ την επιθυμία να μπορούσατε να πάρετε μια βιταμίνη για την κατάθλιψη; Λοιπόν, για κάποιους από εσάς μπορεί να είναι πολύ απλό. Υπάρχει μια ποικιλία βιταμινών που η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα κατάθλιψης.

Βιταμίνες

Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β: Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β είναι απαραίτητο για την ψυχική και τη συναισθηματική ευεξία του ατόμου. Αυτές οι βιταμίνες δεν μπορούν να αποθηκευτούν στο σώμα σας, έτσι η ύπαρξή τους στον οργανισμό σας εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την καθημερινή σας διατροφή. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β καταστρέφονται από το αλκοόλ, τη ζάχαρη, τη νικοτίνη, την καφεΐνη και έτσι δεν αποτελεί έκπληξη ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν έλλειψη σε αυτές.

Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη): Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί αυτή τη βιταμίνη για να βοηθήσει τη μετατροπή της γλυκόζης, ή των σακχάρων στο αίμα, σε ‘’καύσιμα’’, ώστε ο εγκέφαλος να λειτουργεί έχοντας την απαραίτητη ενέργεια. Αν ο εγκέφαλος δεν διαθέτει την ενέργεια που χρειάζεται μπορεί το άτομο να νιώσει κούραση, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, άγχος, ακόμη και να κάνει σκέψεις αυτοκτονίας. Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα μνήμης, απώλεια της όρεξης, αϋπνία και διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος.

Βιταμίνη Β3 (νιασίνη): Η πελλάγρα, που δημιουργεί ψύχωση και άνοια, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων, προκαλείται από την έλλειψη νιασίνης. Πολλά εμπορικά προϊόντα διατροφής περιέχουν πλέον νιασίνη και έτσι η ασθένεια πελλάγρα έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί. Ωστόσο, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β3 μπορεί να προκαλέσει ταραχή και άγχος, καθώς και ψυχική και σωματική βραδύτητα.

Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): Το βασικότερο συμπτώμα ανεπάρκειας αυτής της βιταμίνης είναι η κόπωση. Άλλα συμπτώματα είναι το χρόνιο άγχος και η κατάθλιψη. Η βιταμίνη Β5 είναι απαραίτητη για το σχηματισμό ορμονών και για την πρόσληψη των αμινοξέων και της ακετυλοχολίνης, η οποία είναι χημική ουσία του εγκεφάλου και βοηθά στην αποφυγή ορισμένων τύπων κατάθλιψης.

Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη): Αυτή η βιταμίνη βοηθά στην επεξεργασία των αμινοξέων, που είναι οι δομικές μονάδες όλων των πρωτεϊνών και κάποιων ορμονών. Είναι απαραίτητη για την κατασκευή της σεροτονίνης, της μελατονίνης και της ντοπαμίνης. Η ανεπάρκεια στη βιταμίνη Β6, αν και πολύ σπάνια, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην ανοσία του ατόμου, δερματικές βλάβες και διανοητική σύγχυση. Η οριακή ανεπάρκεια εμφανίζεται μερικές φορές στους αλκοολικούς, στους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια και στις γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά. Πολλοί γιατροί και διατροφολόγοι πιστεύουν ότι οι περισσότερες δίαιτες δεν παρέχουν την ιδανική ποσότητα αυτής της βιταμίνης.

Βιταμίνη Β12: Επειδή η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η ανεπάρκεια της οδηγεί στη κακοήθη αναιμία. Η διαταραχή αυτή μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στη διάθεση, παράνοια, ευερεθιστότητα, σύγχυση, άνοια, παραισθήσεις ή μανία και τελικά το άτομο χαρακτηρίζεται από απώλεια όρεξης, ζάλη, αδυναμία, δύσπνοια, ταχυπαλμία, διάρροια και μούδιασμα στα άκρα. Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης αυξάνεται όσο μεγαλώνει ένα άτομο.

Φολικό οξύ: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για τη σύνθεση του DNA. Οι κακές διατροφικές συνήθειες συμβάλλουν στην έλλειψη του φολικού οξέος, όπως και οι ασθένειες, ο αλκοολισμός και τα διάφορα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, τα αντισυλληπτικά χάπια, τα βαρβιτουρικά και τα αντιεπιληπτικά. Δεν χορηγείται συνήθως μαζί με τη βιταμίνη Β12, δεδομένου ότι η θεραπεία για την ανεπάρκεια στη B12 μπορεί να καλύψει κομμάτι της έλλειψης του φυλλικού οξέος. Οι έγκυες γυναίκες συχνά ενθαρρύνονται να πάρουν αυτή τη βιταμίνη για την πρόληψη βλαβών του νευρικού σωλήνα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Βιταμίνη C: Η έλλειψη της βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, η οποία απαιτεί τη χρήση των συμπληρωμάτων. Τα συμπληρώματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά αν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή έχετε περάσει μια φλεγμονώδη νόσο. Το άγχος, η εγκυμοσύνη και η γαλουχία επίσης αυξάνουν την ανάγκη του σώματος για βιταμίνη C, ενώ η ασπιρίνη, η τετρακυκλίνη και τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να καταστρέφουν τις αποθήκες, αυτής της βιταμίνης, στον οργανισμό σας.

Μεταλλικά στοιχεία

Μαγνήσιο: Η ανεπάρκεια στο μαγνήσιο μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα κατάθλιψης, μαζί με σύγχυση, ταραχή, άγχος και ψευδαισθήσεις, καθώς και μια ποικιλία από σωματικά προβλήματα. Οι περισσότερες δίαιτες δεν περιλαμβάνουν αρκετό μαγνήσιο. Το άγχος συμβάλλει επίσης στην εξάντληση μαγνησίου.

Ασβέστιο:
Η ανεπάρκεια του ασβεστίου στον οργανισμό επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου προκαλούν νευρικότητα, ανησυχία, ευερεθιστότητα και μούδιασμα.

Ψευδάργυρος:
Η ανεπάρκειά του οδηγεί σε απάθεια, έλλειψη όρεξης και λήθαργο. Όταν τα επίπεδα του ψευδάργυρου στον οργανισμό είναι χαμηλά, ο χαλκός μπορεί να αυξηθεί σε τοξικά επίπεδα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει παράνοια και φόβο.

Σίδηρος:
Η κατάθλιψη είναι συχνά ένα σύμπτωμα της χρόνιας ανεπάρκειας σιδήρου. Άλλα συμπτώματα είναι η αδυναμία, η ατονία, η εξάντληση, η έλλειψη όρεξης και ο πονοκέφαλος.

Μαγγάνιο:
Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για την ορθή χρήση του συμπλέγματος των βιταμινών Β και της βιταμίνης C. Δεδομένου ότι παίζει επίσης ρόλο στο σχηματισμό των αμινοξέων, η έλλειψη του μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη που απορρέει από τα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης. Το μαγγάνιο βοηθά επίσης στη σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος και στην πρόληψη των υπογλυκαιμικών εναλλαγών της διάθεσης.

Κάλιο:
Η ανεπάρκειά του συνδέεται συχνά με την κατάθλιψη, το πολύ κλάμα, την αδυναμία και την κόπωση.
 http://www.diet4me.gr/psyxologia/vitamines-katathlipsi.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα