Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012

Η σημασία του Γλυκαιμικού Δείκτη (ΓΔ ή GI) και του Γλυκαιμικού Φορτίου (ΓΦ ή GL)

Η σημασία του Γλυκαιμικού Δείκτη (ΓΔ ή GI) και του Γλυκαιμικού Φορτίου (ΓΦ ή GL)



Τι είναι ο ΓΔ και το ΓΦ
Όλα τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες μεταβολίζονται διαφορετικά στο σώμα. Ο ΓΔ περιγράφει τη διαφορά των υδατανθράκων σύμφωνα με την επίδρασή τους στο σάκχαρο του αίματος, δηλαδή δείχνει πόσο αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής.

Το Γλυκαιμικό Φορτίο, συμπληρώνει την κατάταξη των τροφίμων με βάση το ΓΔ καθώς λαμβάνει υπόψην του την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνονται ανά μερίδα και προσδιορίζει την ολική γλυκαιμική επίδραση του τροφίμου.

Μέτρηση ΓΔ
Η κλίμακα ταξινόμησης κυμαίνεται από 0 έως 100, με το 100 να αποτελεί την τιμή που αντιστοιχεί στα τρόφιμα αναφοράς (άσπρο ψωμί ή η γλυκόζη). Έτσι τα τρόφιμα κατηγοριοποιούνται σε υψηλού, μέτριου και χαμηλού ΓΔ.

 Τρόφιμο με  Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ)
 Χαμηλό ΓΔ  <55 td="td">
 Μέτριο ΓΔ  56 - 69
 Υψηλό ΓΔ  >70
*Πηγή: American Diabetes Association

Υψηλός ΓΔ VS Χαμηλό ΓΔ
Τα τρόφιμα με υψηλό ΓΔ προκαλούν άμεση αντίδραση της ινσουλίνης με αποτέλεσμα την απότομη και μεγάλη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Η απότομη πτώση του σακχάρου που ακολουθεί, προκαλεί υπογλυκαιμία, (εξάντληση, πείνα κλπ). Ο οργανισμός τότε ωθείτε να αναζητήσει εκ νέου τροφή. Αντίθετα, τα τρόφιμα με χαμηλό ΓΔ απελευθερώνουν αργά και σταθερά γλυκόζη και συνεπώς ενέργεια στο σώμα, με αποτέλεσμα να δίνουν ένα παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού και να μειώνουν το αίσθημα της πείνας.

Οφέλη από τη διατροφή χαμηλού ΓΔ
  1. Συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη
  2. Βελτιώνουν την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη
  3. Βοηθούν στην απώλεια βάρους, όπως και στη διατήρησή της απώλειας 
  4. Συμβάλλουν στην μείωση της εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων
  5. Συμβάλλουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ 
  6. Μειώνεται το αίσθημα της πείνας, καθώς το αίσθημα κορεσμού διαρκεί περισσότερο
Πίνακας ΓΔ διαφόρων τροφίμων
 Τρόφιμο  ΓΔ
(λευκό ψωμί=100)
 Λευκό ρύζι 125
Ψητή πατάτα 121
 Cornflakes πρωινού 119
 Μέλι 104
 Καρπούζι 102
 Καρότα 101
 Λευκό ψωμί 100
 Παγωτό 87
 Χυμός πορτοκαλιού 81
 Μπανάνα 75
 Μακαρόνια 58
 Μήλος 51
 Φακές 40
 Κεράσια 31
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου