Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είκοσι συνήθειες που σαμποτάρουν το αδυνάτισμα

Πριν από λίγους μήνες, το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής εξέδωσε κατάλογο με 100 διαφορετικούς παράγοντες που μπορεί να μας βοηθήσουν ή να μας εμποδίσουν να αδυνατίσουμε.
Αν και αυτοί που μπορεί να μας βοηθήσουν είναι εν πολλοίς προφανείς (όπως λ.χ. η ανάγκη να τρώμε μικρότερες θερμίδες και να μην βασιζόμαστε σε πρόχειρα φαγητά), κάποιοι άλλοι που δεν τους... πιάνει το μάτι μας έχουν τη δύναμη να σαμποτάρουν και την πιο αποφασιστική προσπάθεια.
Να μερικοί από τους πιο απρόσμενους εχθρούς της δίαιτας:
1. Δημητριακά με ζάχαρη για πρωινό. Μια αμερικανική μελέτη έδειξε ότι η προσθήκη της ζάχαρης, όσο λίγη κι είναι, προκαλεί εντονότερη πείνα μέχρι να έρθει το μεσημέρι, με επακόλουθο να τρώει κανείς περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα απ’ ό,τι εάν είχε φάει ένα αυγό για πρωινό.
2. Τσάι με γάλα. Επιστήμονες από την Ινδία ανακάλυψαν πέρυσι ότι το τσάι περιέχει υψηλά επίπεδα ορισμένων ουσιών οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση λίπους από το έντερο. Οι πρωτεΐνες του γάλακτος, όμως, «ακυρώνουν» αυτό το όφελος.
3. Λευκό ρύζι. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ταφτς στη Βοστώνη ανακάλυψαν ότι οι πολλοί επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, ιδίως το λευκό ρύζι και το λευκό ψωμί, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του λίπους ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς.
4. Αδιαφορία για τις ετικέτες των τροφίμων. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Επιθεώρηση Καταναλωτικών Υποθέσεων» (JCA) έδειξε ότι όσοι συνηθίζουν να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων, χάνουν περισσότερα κιλά απ’ ό,τι όσοι δεν τις διαβάζουν, ακόμα και αν οι δεύτεροι γυμνάζονται!
5. Πολλοί φρουτοχυμοί. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN) έδειξε ότι οι φρουτοχυμοί και τα άλλα ροφήματα με ζάχαρη ασκούν ισχυρότερη επίδραση στο βάρος απ’ ό,τι οι θερμίδες από τα στερεά τρόφιμα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα ποτήρι ρόφημα με ζάχαρη λιγότερο την ημέρα οδηγεί σε απώλεια βάρους 1 κιλού σε έξι μήνες, δίχως άλλη αλλαγή στη διατροφή ή την γυμναστική.
6. Λίγο πιπέρι. Λίγο πιπέρι καγιέν σε κάθε γεύμα ευνοεί την απώλεια βάρους, διότι μειώνει την λαχτάρα για λιπαρά, αλμυρά και γλυκά τρόφιμα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Purdue στην Ιντιάνα.
7. Αποφυγή του γιαουρτιού. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας» (IJO) έδειξε πως οι παχύσαρκοι ενήλικες που τρώνε καθημερινά τρεις μερίδες γιαούρτι δίχως λιπαρά στο πλαίσιο μιας δίαιτας, χάνουν κατά 22% περισσότερα κιλά, κατά 61% περισσότερο σωματικό λίπος και κατά 81% περισσότερο λίπος απ’ την κοιλιά σε σύγκριση με όσους τρώνε τις ίδιες μειωμένες θερμίδες αλλά χωρίς άφθονο γιαούρτι.
8. Βιβλία και περιοδικά μαγειρικής. Η καθηγήτρια Καθλήν Πέιτζ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νοτίου Καλιφόρνιας ανακάλυψε πως όταν κοιτάζουμε φωτογραφίες πλουσίων σε λίπη εδεσμάτων, διεγείρεται το κέντρο ρύθμισης της όρεξης στον εγκέφαλο, με συνέπεια αυξημένη λαχτάρα και γλυκά και λιπαρά φαγητά.
9. Φαγητό στο γραφείο. Μελέτες έχουν δείξει πως καταναλώνουμε κατά 30% περισσότερες θερμίδες όταν τρώμε με παρέα απ’ όσες όταν τρώμε μόνοι, με τις γυναίκες να επιδεικνύουν πιο συχνά αυτή την τάση.
10. Φαγητό σε πιάτο με λάθος χρώμα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Καταναλωτικών Υποθέσεων» (JCA) έδειξε πως όταν το φαγητό τοποθετείται σε πιάτο παρόμοιου χρώματος, «χάνεται» μέσα σε αυτό, οπότε δεν καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ και έτσι τρώμε περισσότερο!
11. Έλλειψη ύπνου. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Sleep» έδειξε ότι 9 ώρες ύπνος κάθε βράδυ, καταστέλλουν τα γονίδια της παχυσαρκίας και έτσι ευνοούν το αδυνάτισμα.
12. Φαγητό μακριά απ’ τον καθρέφτη. Μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε πως όταν κάποιος τρώει μπροστά σε καθρέφτες, καταναλώνει έως και ένα τρίτο λιγότερο φαγητό απ’ ό,τι όταν δεν βλέπει απέναντί του τι ακριβώς κάνει.
13. Μεγάλη ποικιλία. Όσο λιγότερες είναι οι διατροφικές επιλογές στο σπίτι και όσο πιο συγκεκριμένη η ρουτίνα της δίαιτας, τόσο πιθανότερο είναι να πετύχει η δίαιτα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN).
14. Πρόσφατος γάμος ή διαζύγιο. Ο γάμος και το διαζύγιο υπονομεύουν την δίαιτα, κυρίως όσων έχουν περάσει τα 30 τους χρόνια, σύμφωνα με μελέτη 10.071 εθελοντών που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο.
15. Φαγητό μετά μουσικής. Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια ανακάλυψαν πως η μουσική στη διάρκεια του φαγητού μας κάνει να τρώμε περισσότερο – ιδίως όταν είναι γρήγορη, σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Εφηρμοσμένης Κοινωνικής Ψυχολογίας» (JASP).
16. Γυμναστική με μεγάλα βάρη. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ στον Καναδά ανακάλυψαν πως για το αδυνάτισμα καλύτερα είναι να σηκώνει κάποιος λίγα κιλά (1,5 έως 2,5) και να κάνει πολλές επαναλήψεις με αυτά.
17. Πολύ φαγητό μετά τη γυμναστική. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN) έδειξε πως οι γυναίκες που γυμνάζονται σκληρά καταναλώνουν μετά την προπόνηση σχεδόν όσες θερμίδες έκαψαν – οπότε έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να αδυνατίσουν.
18. Άσκηση χωρίς μουσική. Μελέτες του Πανεπιστημίου Brunel, στο Μίντλσεξ, έδειξαν πως η γρήγορη μουσική εντείνει τις προσπάθειές μας όταν γυμναζόμαστε και μας βοηθάει να γυμναζόμαστε περισσότερο και πιο αποδοτικά.
19. Ενασχόληση μόνο με αεροβική ή βάρη. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Ιατρική & Επιστήμη στα Σπορ & την Άσκηση» (MSSE) έδειξε πως καλύτερα είναι να συνδυάζονται τρέξιμο ή κολύμπι με προπόνηση με βάρη ή αντίσταση, παρά να ασχολείται κάποιος μόνο με το ένα ή το άλλο είδος γυμναστικής.
20. Γυμναστική χωρίς παρέα. Όσοι γυμνάζονται μόνοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να μην προπονούνται αρκετά σκληρά, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Νοητικής & Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα