Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΤΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΣΑΣ

Για πάμε λοιπόν. Ανασφάλειες.  Πόσες είναι οι ….ρημάδες,  και πώς τις αντιμετωπίζουμε ?
Οι  ΜΟΡΦΕΣ τις ανθρώπινες ανασφάλειες είναι οχτώ. Ούτε μία παραπάνω, ούτε μία λιγότερη.
Οχτώ. Επιστημονικός  κατοχυρωμένες.

Ανασφάλεια υγείας
Ανασφάλεια εμφάνισης
Ανασφάλεια  σωματικής δύναμης
Ανασφάλεια διανοητική
Ανασφάλεια κοινωνική
Ανασφάλεια συναισθηματική
Ανασφάλεια σεξουαλική
Ανασφάλεια ηθική
Ανασφάλεια οικονομική

Οι παραπάνω είναι όπως είπαμε οι Οχτώ ΜΟΡΦΕΣ ανασφάλειες. Αυτές οι οχτώ μορφές, χωρίζονται τώρα σε Οχτώ ΕΙΔΗ ανασφάλειας.  Αυτές είναι οι εξής :

1)Ανασφάλεια πεποίθησης = Αυτή εκδηλώνεται με κάτι που πιστεύεις. Δηλαδή μια πεποίθηση που έχεις,  όπως ‘’είμαι άσχημη’’,  ‘’δεν είμαι έξυπνος’’,  ‘’είμαι αντιπαθής’’.

2)Ανασφάλεια συχνά επαναλαμβανόμενου συναισθήματος =  η ανασφάλεια εκδηλώνεται με ένα συναίσθημα όπως φόβο η ενοχές.

3)Ανασφάλεια συγκεκριμένου προβλήματος  =  Η ανασφάλεια προέρχεται από ένα πρόβλημα που έχεις όπως δυσκολίες οργασμού, έλλειψη μόρφωσης η οικονομική στενότητα.

4)Ανασφάλεια γνώσεων  =  η ανασφάλεια προέρχεται από έλλειψη γνώσεων. Δεν ξέρεις αγγλικά , δεν ξέρεις πώς να κάνεις μια κοινωνική συζήτηση.

5)Ανασφάλεια ικανοτήτων = η ανασφάλεια προέρχεται από την έλλειψη συγκεκριμένων ικανοτήτων, όπως είναι η ταχύτητα η εξυπνάδα, η δύναμη η ακόμα η κοινωνικές ικανότητες. Τις περισσότερες φορές οι ανασφάλειες ικανοτήτων διατυπώνετε με το ΄΄  δεν μπορώ΄΄.

6)Ανασφάλεια αποφυγής  =  η ανασφάλεια εκδηλώνεται με την αποφυγή ορισμένων ανθρώπων η καταστάσεων. Για παράδειγμα αποφεύγεις τους μορφωμένους ανθρώπους, αποφεύγεις το σεξ, η αποφεύγεις την αντιπαράθεση με τους άλλους.

7)Ανασφάλεια παθητικής ανησυχίας =  η ανασφάλεια εκδηλώνεται με μια ανησυχία μήπως και σου συμβεί κάτι, χωρίς εσύ να έχεις ενεργητικό ρόλο, όπως μην πάθεις έμφραγμα, μην τρελαθείς η μήπως δεν έχεις στύση.

8)Ανασφάλεια ενεργητικής ανησυχίας =  η ανασφάλεια εκδηλώνεται με την ανησυχία μήπως κάτι που ο ίδιος κάνεις, έχει πάνω σου αρνητικές συνέπειές όπως μην κάνεις κάποιο λάθος στην δουλειά σου και σε απολύσουν η μην πεις η κάνεις κάτι και σε απορρίψουν.

Πάμε τώρα να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να ανατρέψουμε όλες αυτές τις άχρηστες για την ζωή μας ανασφάλειες.

Αντιμετοποιηση ανασφάλειας πεποίθησης  =   είμαι άσχημη, δεν είμαι έξυπνος,  είμαι αντιπαθής και άλλες χαζομάρες.

  1. Συγκεκριμενοποίησε τα κριτήρια ομορφιάς, εξυπνάδας με τα οποία κρίνεις τον εαυτό σου.
  2. διερεύνησε βρε παιδάκι μου από πού, από ποιον και από πότε και πως διαμόρφωσες αυτά τα κριτήρια. Όχι τη συγκεκριμένη πεποίθηση, αλλά τα ΚΡΙΤΗΡΙΑ.
  3. Συζήτησε τα κριτήρια αυτά με ανθρώπους που εκτιμάς, και εμπιστεύεσαι την γνώμη τους .
  4. αναζήτησε αν υπάρχουν κάποια αντικειμενικά κριτήρια για να κρήνης τον εαυτό σου. Για παράδειγμα αν αμφισβητείς την εξυπνάδα σου κάνε ένα τεστ δείκτη νοημοσύνης.
  5. αναζήτησε τεκμήρια που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις πεποιθήσεις σου, και κάνε κάτι ώστε να τα αποκτήσεις. Π.χ. Αν αισθάνεσαι αδύναμος, άρχισε να γυμνάζεσαι.

Αντιμετώπιση ανασφάλειας συχνά επαναλαμβανόμενου συναισθήματος.
Ενοχές- φόβος

  1. προσδιόρισε από πότε έχεις αυτό το συναίσθημα τόσο συχνά. Αν το έχεις από παιδί, ήταν τρόπος να σε μανουβράρουν οι  μεγάλοι. Αν το απέκτησες σε μεγάλη ηλικία, διερεύνησε την εποχή και τα γεγονότα που τα δημιούργησαν .
  2. το συναίσθημα αυτό σε κάνει ευάλωτο στη συναισθηματική εκμετάλλευση από τους γύρω σου ?
  3. διερεύνησε τα γεγονότα και τις σκέψεις, που κάνεις που πυροδοτούν το συναίσθημα.
  4. διερεύνησε αν το συναίσθημα σου δημιουργείτε ευκολότερα από ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων,  όπως το άλλο φύλο, τους μεγαλύτερους κ.λ.π.
  5. αν το συναίσθημα είναι ενοχές, προτείνω να διαβάσεις το βιβλίο ΄΄ ΟΙ ΜΑΝΟΥΒΡΕΣ΄΄  του ψυχολόγου Γιώργου Πιντέρη, ώστε να ξεκαθαρίσεις την έννοια της Ευθύνης.

Αντημετόποιηση ανασφάλειας συκγεκρημένου προβλήματος.
Δυσκολίες οργασμού, έλλειψη μόρφωσης η οικονομική στενότητα.

  1. αποφάσισε να δράσεις πάνω στο πρόβλημα.
  2. ζήτησε βοήθεια ανθρώπων που γνωρίζουν
  3. δες το πρόβλημα σαν ένα πρόβλημα προς λύση και όχι σαν κάτι που σε καθηλώνει.
  4. αν το πρόβλημα πρακτικά δεν λύνετε, εξέτασε την επίδραση που έχει πάνω σου και ζήτα τη βοήθεια ειδικών ώστε η αρνητική επίδραση  να ελαχιστοποιηθεί.

Αντηπετόποιση ανασφάλειας γνώσεων
Δεν ξέρεις αγγλικά, δεν ξέρεις πώς να κάνεις μια κοινωνική συζήτηση.

  1. διερεύνησε που και από ποιόν μπορείς να αποκτήσεις γνώσεις.
  2. προγραμμάτισε ένα συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
  3. προσδιόρισε το χρονικό διάστημα στο οποίο περιμένεις να έχεις κάποια αποτελέσματα και ποια θα είναι αυτά τα αποτελέσματα.
  4. συζήτησε με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι τη γνώμη τους κατά πόσο το πρόγραμμα σου είναι ρεαλιστικό.

Αντημετόποιηση ανασφάλειας ικανοτήτων.
Δεν μπορώ…..

  1. θέσε στον εαυτό σου το ερώτημα : θα μπορούσα να το κάνω προκειμένου να σώσω την ζωή μου?
Α)  αν απάντησες ναι, τότε είτε έχεις φοβία, είτε δεν έχεις κίνητρα.
Β )  αν απάντησες όχι, η ανασφάλεια είναι αντικειμενική, και οφείλετε είτε σε έλλειψη γνώσεων, είτε σε έλλειψη μέσων.

Αντιμετώπιση ανασφάλειας αποφυγής
Αποφεύγεις τους μορφωμένους ανθρώπους , αποφεύγεις το σεξ η αποφεύγεις την αντιπαράθεση με τους άλλους.

  1. προσδιόρισε τι συγκεκριμένα προβλέπεις ότι θα γινόταν αν δεν απέφευγες
  2. κάνε συκγεκρημένες φαντασιώσεις τρόπων με τους οποίους θα μπορούσες να αντημετοποήσης το αποτέλεσμα.
  3. έχε υπόψη σου πως κάθε φορά που αποφεύγεις , ανακουφίζεσαι από το άγχος, και έτσι επιβραβεύεις την αποφυγή.
  4. οι ανασφάλειες αποφυγής συχνά συμβαδίζουν με κάποια φοβία που θέλει επαγγελματική Αντημετόποιηση. 

Αντημετοποιηση ανασφάλειας παθητικής ανησυχίας
Μην πάθεις έμφραγμα, μην τρελαθείς.

  1. υπάρχει ιστορικό που να δικαιολογη τις ανησυχίες σου?
Αν ναι, τότε έχεις ανασφάλεια συγκεκριμένου προβλήματος και ακολούθησε τα ανάλογα βήματα.
Αν όχι, τότε χρειάζεται να διερευνήσεις το συμβολισμό που έχουν οι ανησυχίες σου.

Αντιμετώπιση ανασφάλειας ενεργητικής ανησυχίας.
Μη σε απορρίψουν
  1. Εξέτασε όσο ποιο συγκεκριμένα μπορείς, τη γνώμη που έχεις για τον εαυτό σου. Ενδέχεται να έχεις κάποια ανασφάλεια πεποίθησης.
  2. εξέτασε τις προσδοκίες σου από τον εαυτό σου. Μήπως είναι μη ρεαλιστικές?
George Koyrvas.
 
 http://koybis.wordpress.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα