Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιος είναι ο μηχανισμός της πείνας;


Ένα πολύ συνηθισμένο ερώτημα που συχνά μας απασχολεί είναι το «ποιος είναι ο μηχανισμός της πείνας», γιατί και πως καταστέλλεται μετά το φαγητό?
Θα προσπαθήσω να κάνω μια σύντομη περιγραφή του μηχανισμού και των κυριότερων συνιστωσών του.

Το πρώτο πράγμα που προκαλεί η είσοδος του φαγητού στο στομάχι είναι η διάταση δηλαδή το τέντωμα των τοιχωμάτων του.Η διάταση του στομαχιού από την εισερχόμενη τροφή και η ανίχνευση από τον οργανισμό των μακροθρεπτικών συστατικών όπως το λίπος ή η πρωτεΐνη μέσα στο έντερο είναι όλα ισχυρά μηνύματα κορεσμού. Θέτουν τέλος σε ένα γεύμα και για κάποιο χρονικό διάστημα εμποδίζουν την επιθυμία για την περαιτέρω κατανάλωση τροφής. Τελικά, η πείνα επικρατεί πάλι και η ανάγκη για φαγητό ακολουθεί.
Η εναλλαγή μεταξύ της πείνας και κορεσμού είναι επεισοδιακή και καθορίζει την ανάγκη κατανάλωσής τροφής καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εντούτοις, δεν είναι μόνο η απουσία των επεισοδιακών μηνυμάτων κορεσμού που επηρεάζουν την έκφραση της πείνας. Η μείωση των επιπέδων γλυκόζης αίματος και των επιπέδων της λεπτίνης ορμόνης του λιπώδους ιστού δείχνουν ένα έλλειμμα στη διαθέσιμη ενέργεια καθώς και στην προσωρινά «αποθηκευμένη» ενέργεια. Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν μια κατηγορία φυσιολογικών σημάτων που επηρεάζουν επίσης την έκφραση της όρεξης.
Όπως τα επεισοδιακά σήματα κορεσμού έτσι και αυτά τα σήματα ενεργούν κανονικά στους ανασταλτικούς μηχανισμούς στον υποθάλαμο δηλαδή τα ανορεξιογόνα κυκλώματα.
Η απουσία των σημάτων κορεσμού δημιουργεί μια ενεργό ανάγκη έναρξης της σίτισης. Άλλοι παράγοντες που δείχνουν την ενεργειακή κατάσταση του σώματος, όπως αδιπονεκτίνη, οι κυτοκίνες και οι γεννητικές ορμόνες, εμφανίζονται επίσης να ενεργούν στα κέντρα ενεργειακής ρύθμισης μέσα στον εγκέφαλο και ιδιαίτερα στον υποθάλαμο, για να καταστείλουν κυρίως την πείνα.
Υπάρχουν όμως και σήματα που αυξάνουν την πείνα όπως η εντερική ορμόνη γκρελίνη που εμφανίζεται αυξημένη πρίν από το γεύμα και μειώνεται μετά.
Αν χορηγήσουμε προγευματικά την ορμόνη η ανάγκη για φαγητό αυξάνεται,κατά εναν ενδιαφέροντα,τρόπο οι δέκτες γκρελίνης εντοπίζονται στις διάφορες υποθαλαμικές θέσεις που αποτελούν μέρος των ορεξιογόνων κυκλωμάτων αυξάνοντας την ανάγκη για φαγητό. Αυτά τα κυκλώματα περιέχουν πολλά νευροπεπτιδια, όπως το νευροπεπτίδιο Υ ,οι ορεξίνες,η ορμόνη μελανοκορτίνη και η γαλανίνη,ουσίες οι οποίες υποκινούν την ανάγκη για φαγητό. Η ακριβής φύση του φυσιολογικού και νευροβιολογικού μηχανισμού της όρεξης φαίνεται να είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία και πρέπει να σημειωθεί ότι οι βιολογικοί μηχανισμοί που είναι καθοριστικοί στην έκφραση της πείνας δεν είναι ανεξάρτητοι από ψυχολογικές επιδράσεις. Πράγματι, τα αισθητηριακά και γνωστικά μηνύματα που υποκινούν την πείνα παράγουν φυσιολογικές αλλαγές που δημιουργούν ανάγκες για φαγητό και μεταβολισμό της ενέργειας και βοηθούν στη συνέχεια αυτές τις διαδικασίες. Αυτό φέρνει και τους ψυχολογικούς παράγοντες να είναι σημαντικοί στην έκφραση της όρεξης.
Ένας λοιπόν ορμονικός κύκλος επηρεαζόμενος από αντικειμενικά ερεθίσματα και βιοχημικές διαδικασίες αλλά και την ψυχική μας διάθεση δημιουργεί αλλά και καταστέλλει το αίσθημα της πείνας με κέντρο τον εγκέφαλο και ειδικά τον υποθάλαμο.

 http://thenutritionistinformer.blogspot.com/2010/09/blog-post_21.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα