Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η κοινωνική ισότητα χαρίζει μακροζωία


 Νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ υποστηρίζει πως η κοινωνική ισότητα οδηγεί σε αυξημένη διάρκεια ζωής. Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας μια ομάδα θηλαστικών του Ισραήλ, η οποία φέρει την ονομασία «Βραχώδεις υέρακες». Η έρευνα αυτή έρχεται να αμφισβητήσει παλαιότερες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες, το μέγεθος ενός κοινωνικού δικτύου είναι εκείνο που οδηγεί σε μακροζωία και καλύτερη υγεία.

    Οι βραχώδεις υέρακες είναι μικρά χορτοφάγα θηλαστικά, τα οποία κατοικούν σε διάσπαρτες αποικίες, οι οποίες βρίσκονται στην Αφρική και στην Μέση Ανατολή. Η έρευνα κράτησε 11 ολόκληρα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων, οι επιστήμονες κατέγραψαν τις συμπεριφορές των μελών του είδους, τα οποία κατοικούν στην προστατευμένη περιοχή Εν Γκέντι του Ισραήλ. Αφού συγκέντρωσαν τα δεδομένα, τα ανέλυσαν στη συνέχεια, μέσω των μαθηματικών μοντέλων της διαμόρφωσης σχέσης και της κεντρικότητας νεύματος. Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά, καθώς αποδείχτηκε πως στις ομάδες εκείνες, στις οποίες οι κοινωνικοί δεσμοί χαρακτηρίζονταν από μεγαλύτερη ισότητα, τα μέλη τους ζούσαν περισσότερο.

    Η κοινωνική οργάνωση των υέρακων φαίνεται να εμφανίζει εξάλλου έντονη ποικιλομορφία. Σε ορισμένες ομάδες, τα μέλη τους τείνουν να έχουν παρόμοια δίκτυα και σχέσεις δυνάμεως. Σε άλλες, ορισμένα μέλη εμφανίζονται πιο ισχυρά και διαθέτουν μεγαλύτερα δίκτυα, ενώ κάποια άλλα είναι πιο αδύναμα και ζουν μοναχικά. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως στις πρώτες κοινωνίες, τα μέλη της ομάδας εμφανίζουν αυξημένη διάρκεια ζωής, σε αντίθεση με τις δεύτερες. Μάλιστα ο καθηγητής Αμιγιαάλ Ιλάνυ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, χαρακτηρίζει αυτές τις πρώτες ομάδες ως «σοσιαλιστικές».

    Που οφείλεται όμως αυτή η διαφορά; Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα, αλλά ο Ιλάνυ πιστεύει πως έχει να κάνει με τα μειωμένα επίπεδα άγχους. «Στις ομάδες εκείνες, στις οποίες επικρατεί η ισότητα, υπάρχει μεγαλύτερη ηρεμία και ελάχιστα περιστατικά παρενόχλησης», δηλώνει χαρακτηριστικά. Παλαιότερες μελέτες εξάλλου έχουν ήδη δείξει πως οι ιεραρχικές κοινωνίες παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα άγχους, τα οποία χαρακτηρίζουν τόσο εκείνους που βρίσκονται στην κορφή, όσο και στον πάτο της κοινωνικής πυραμίδας.

    Οι ερευνητές στρέφουν τώρα το ενδιαφέρον τους στην εφαρμογή των πορισμάτων της συγκεκριμένης έρευνας και στην ανθρώπινη κοινωνία. Μέχρι τώρα, οι μελέτες πάνω στη σύνδεση κοινωνικών σχέσεων και υγείας, στους ανθρώπους και στα άλλα θηλαστικά, είχαν περιοριστεί στις ατομικές σχέσεις. «Σε αντίθεση με άλλους λέμε πως τελικά δεν είναι το εύρος των κοινωνικών σχέσεων που έχει σημασία. Εκείνο που μετράει είναι η συνολική διαμόρφωση των κοινωνικών σχέσεων μέσα στην ομάδα», δηλώνει ο Ιλάνυ.
http://www.blue-planet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα