Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Ψαρώ-στε" υγιεινά!


Τρώτε ψάρια! Κάνει καλό σε καρδιά και αντιγήρανση!
Τρώτε ψάρια για να κάνετε...έξυπνα μωρά!
Το ψάρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική διατροφή και την παράδοση. Έχει σημαντική διατροφική αξία για τους παρακάτω λόγους.

  • Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά ψάρι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο:

Επιπλέον μπορεί να συμβάλει στην προφύλαξη – πρόληψη εμφάνισης αρκετών χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών.  Μέχρι στιγμής, ωστόσο, το κύριο όφελος είναι πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων.
Μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος θανάτου από στεφανιαία νόσο (ΣΝ) ήταν 36%
χαμηλότερη σε άτομα που ακολουθούν μια "μέτρια" λήψη λιπαρών τρώγοντας  κάθε εβδομάδα ψάρια – που είναι πλούσια σε ωμέγα-3.

Εκτρεφόμενα τιλάπια περιέχουν μικρές ποσότητες ω-3 λιπαρά οξέα, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο ευεργετικά για την καρδιά. Σε αντίθεση  ο σολομός, ο τόνος και η πέστροφα, ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3  συμβάλουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η American Heart Association συνιστά τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα - ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Τα οστρακοειδή (που δεν είναι στην πραγματικότητα ψάρια, αλλά μια άλλη ομάδα που ζει στο νερό), είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης.

  • Είναι καλύτερα να πάρετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια, παρά από συμπληρώματα ιχθυελαίων.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, είναι καλύτερο να πάρετε ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από τα τρόφιμα.
Ωστόσο, εάν είστε ασθενής από καρδιακή νόσο ή αν για κάποιο άλλο λόγο και δεν μπορείτε να πάρετε  ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής σας, μπορείτε να εξετάσετε την περίπτωση για την πρόσληψή τους από τα συμπληρώματα ιχθυελαίων.
Όπως πάντα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε λήψη συμπληρωμάτων.

  • Οι έγκυες γυναίκες συμβουλεύονται να αποφεύγουν την κατανάλωση ψαριών λόγω της πιθανής έκθεσης στον υδράργυρο και σε άλλες τοξίνες.
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ συνιστά στις έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες να τρώνε τουλάχιστον 8 και μέχρι 12 μερίδες  θαλασσινών την εβδομάδα.
«Μετριοπαθή στοιχεία δείχνουν ότι η πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, από θαλασσινά, συνδέεται με βελτίωση της υγείας των παιδιών, όπως η οπτική και γνωστική ανάπτυξη.
Ωστόσο, συνιστάται στις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τα είδη των ψαριών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, ειδικότερα του καρχαρία, του ξιφία, και το σκουμπρί.
Σχεδόν όλα τα ψάρια και τα οστρακοειδή περιέχουν ίχνη υδραργύρου. Ιδιαίτερα το λαβράκι, ο τόνος, ο ξιφίας, και μερικοί καρχαρίες έχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις υδραργύρου.


  • Τα θαλασσινά είναι η πιο κοινή αιτία των αλλεργιών
Η αλλεργία μπορεί να εμφανισθεί σε ένα μόνο είδος ψαριού ή σε ποικιλία ψαριών.
Αν είστε αλλεργικοί στα θαλασσινά, είναι πιθανό να είναι μια δια βίου αλλεργία - και μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, ακόμα και απειλητική για τη ζωή.
Τα θαλασσινά, επίσης, μπορεί να αποτελέσουν  πηγή τροφικής δηλητηρίασης από παράσιτα, ειδικά όταν τρώγονται ωμά.
Μαγειρεμένα θαλασσινά μπορούν επίσης να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, σε μικρότερη συχνότητα, λόγω τοξινών.
Παρά τους περιστασιακούς κινδύνους, ωστόσο, για τους ανθρώπους που δεν είναι αλλεργικοί στα θαλασσινά, ο σωστός χειρισμός των ψαριών και των οστρακοειδών είναι ένα ασφαλές και υγιές μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής
Τα ψάρια προσφέρουν πρωτεΐνη ανάλογη με αυτήν του κρέατος, αλλά περιέχουν ανώτερη ποιότητα λίπους, και λιπαρών οξέων απαραίτητων και αναγκαίων για την καλή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του ανθρώπου.
http://www.iatropedia.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα