Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Καταπολέμηση του καρκίνου με το γέμισμα του πιάτου
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη τροφή που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά ο σωστός συνδυασμό των τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή. Στο φαγητό είναι ενδεδειγμένη μια ισορροπία που θα αποτελείται από τουλάχιστον τα 2/3 από φυτικές τροφές με βάση τα δημητριακά και να μην υπερβαίνει το 1/3 σε ζωικές πρωτεΐνες. Αυτό το “καινούργιο Αμερικάνικο πιάτο – New American Plate” αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση του καρκίνου, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα του Καρκίνου. Κάντε έλεγχο των επιλογών σας για το γέμισμα του πιάτου σας.


Καταπολέμηση του καρκίνου με χρώμα
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο – και όσο περισσότερο χρώμα τόσο περισσότερα τα συστατικά που περιέχουν. Αυτές οι τροφές μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο με ένα δεύτερο τρόπο, με το να κερδίσετε και να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος. Η επιβάρυνση με επιπλέον κιλά αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του παχέος εντέρου, του οισοφάγου και των νεφρών. Στόχος είναι τουλάχιστον πέντε γεύματα την ημέρα, τα οποία προετοιμάστηκαν με υγιεινό τρόπο.

Καταπολέμηση του καρκίνου με το πρωινό
Το φυλλικό οξύ είναι μια σημαντική βιταμίνη Β, που βοηθά στην προστασία κατά των καρκίνων του παχέος εντέρου, του ορθού, και του μαστού. Μπορείτε να το βρείτε σε αφθονία στο πρωινό τραπέζι. Πρωινό εμπλουτισμένο με δημητριακά και προϊόντα ολικής αλέσεως σιταριού είναι καλές πηγές φυλλικού οξέος. Επίσης, πηγές είναι ο χυμός πορτοκαλιού, τα πεπόνια και οι φράουλες.

Περισσότερη τροφή πλούσια σε φυλλικό οξύ
Άλλες καλές πηγές φυλλικού οξέος αποτελούν τα σπαράγγια και τα αυγά. Μπορείτε επίσης να βρείτε το φυλλικό οξύ στο συκώτι κοτόπουλου, στα φασόλια, στους σπόρους ηλίανθου και στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι ή το μαρούλι. Σύμφωνα με την ACS, ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε το φυλλικό οξύ, δεν είναι από ένα χάπι, αλλά τρώγοντας αρκετά φρούτα, λαχανικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Απαρνηθείτε τα πρόχειρα φαγητά
Τα περιστασιακά σάντουιτς Ρούμπεν ή το χοτ-ντογκ στο γήπεδο πιθανότατα δεν πρόκειται να σας βλάψουν. Όμως, τα επεξεργασμένα κρέατα όπως η μορταδέλα, το ζαμπόν και τα hot dogs μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του στομάχου. Επίσης, τρώγοντας τα κρέατα που έχουν διατηρηθεί με κάπνισμα (καπνιστά) ή με αλάτι (παστά)  αυξάνεται η έκθεση σε παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

Καταπολέμηση του καρκίνου με ντομάτες
Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για το λυκοπένιο – τη χρωστική ουσία που δίνει στις ντομάτες το κόκκινο χρώμα τους ή κάτι άλλο, που επιδρά. Αλλά, υπάρχουν κάποιες μελέτες που συνδέουν την κατανάλωση  ντοματών με το μειωμένο κίνδυνο σε πολλές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα επεξεργασμένα προϊόντα ντομάτας, όπως ο χυμός, η σάλτσα, η πάστα ντομάτας αυξάνουν το δυναμικό καταπολέμησης του καρκίνου.

Αντικαρκινικό δυναμικό του τσαγιού
Ακόμη και αν τα στοιχεία δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, το τσάι, ειδικά το πράσινο τσάι, φαίνεται να έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση. Σε εργαστηριακές μελέτες, το πράσινο τσάι έχει επιβραδύνει ή εμποδίσει την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, του ήπατος, του μαστού και του προστάτη. Είχε επίσης παρόμοια δράση στον πνεύμονα και το δέρμα. Και σε ορισμένες μακροχρόνιες μελέτες το τσάι συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για τους καρκίνους της ουροδόχου κύστεως, του στομάχου και του παγκρέατος.

Σταφύλια και καρκίνος
Τα σταφύλια και οι χυμοί σταφυλιών, κυρίως τα μοβ και κόκκινα σταφύλια περιέχουν ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε εργαστηριακές μελέτες, έχει εμποδίσει το είδος των ζημιών που μπορούν να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία του καρκίνου στα κύτταρα. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να πούμε ότι τρώγοντας σταφύλια ή πίνοντας χυμούς σταφυλιών ή κρασί μπορούν να αποτρέψουν ή να θεραπεύσουν τον καρκίνο .

Λιγότερο αλκοόλ για μειωμένο κίνδυνο καρκίνου
Οι καρκίνοι του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος και του μαστού συνδέονται με το οινόπνευμα. Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει επίσης τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει ότι ακόμη και το προτεινόμενο ημερήσιο όριο των 2 ποτών για τους άνδρες και 1 για τις γυναίκες αυξάνει τον κίνδυνο. Οι γυναίκες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού επιβάλλεται να μιλήσουν με έναν γιατρό για το τι ποσότητα αλκοόλ, εάν υπάρχει, είναι ασφαλή με βάση τους προσωπικούς τους παράγοντες κινδύνου.

Το νερό και η κατανάλωση άλλων υγρών μπορεί να προστατεύσει
Το νερό δεν σβήνει μόνο τη δίψα σας, αλλά αυτό μπορεί να σας προστατεύσει από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως. Η μείωση του κινδύνου προέρχεται από το γεγονός ότι το νερό αραιώνει την συγκέντρωση των πιθανών καρκινογόνων παραγόντων στην κύστη. Επίσης, πίνοντας περισσότερα υγρά η συχνότητα ούρησης αυξάνεται. Αυτό μειώνει το χρόνο που οι διάφορες ουσίες μένουν σε επαφή με την επένδυση της κύστης.

Το ισχυρό φασόλι
Τα φασόλια έχουν μεγάλη διατροφική αξία και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορούν να βοηθήσουν, πάρα πολύ, στην καταπολέμηση του καρκίνου. Περιέχουν αρκετά ισχυρά φυτοχημικά, που μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα του οργανισμού από τη φθορά που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Στο εργαστήριο οι ουσίες αυτές επιβράδυναν την ανάπτυξη του όγκου και εμπόδισαν τους όγκους να απελευθερώσουν ουσίες που καταστρέφουν τα γειτονικά κύτταρα.

Το λάχανο εναντίον του καρκίνου
Τα σταυρανθή λαχανικά περιλαμβάνουν το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το γλυκόξινο λάχανο και το κατσαρό λάχανο. Αυτά τα μέλη της οικογένειας του λάχανου κάνουν ένα άριστο μείγμα, που μπορούν πραγματικά να νοστιμέψουν μια σαλάτα. Αλλά, το κυριότερο είναι ότι συστατικά των λαχανικών μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να αντικρούσει τον καρκίνο, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού, των πνευμόνων και του τραχήλου της μήτρας.

Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το πράσινο σινάπι, το μαρούλι, το λάχανο, τα ραδίκια, το σπανάκι, η σέσκουλα έχουν αφθονία ίνων, φυλλικό οξύ, και  καροτενοειδή. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία κατά του καρκίνου του στόματος, του λάρυγγα, του παγκρέατος, των πνευμόνων, του δέρματος και του στομάχου.

Προστασία προερχόμενη από τα εξωτικά μπαχαρικά
Η κουρκουμίνη είναι το κύριο συστατικό του Ινδικού μπαχαρικού κουρκούμη με πιθανή αντικαρκινική δράση. Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να καταστείλει το μετασχηματισμό, τον πολλαπλασιασμό και την εισβολή των καρκινικών κυττάρων σε ένα ευρύ φάσμα καρκίνων.

Μέθοδοι μαγειρέματος των υλικών
Πώς μπορείτε να μαγειρεύετε το κρέας έτσι ώστε να μειώνεται ο πιθανός κίνδυνος για καρκίνο που προέρχεται από τον τρόπο μαγειρέματος; Το τηγάνισμα, το ψήσιμο στη σχάρα και το ψήσιμο του  κρέατος σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν την εμφάνιση χημικών ουσιών που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Άλλες μεθόδους μαγειρέματος, όπως το μαγείρεμα σε κατσαρόλα, το τσιγάρισμα ή το μαγείρεμα στον ατμό φαίνεται να παράγουν πολύ μικρότερες ποσότητες αυτών των χημικών ουσιών. Και όταν κάνετε στιφάδο ή σούπα το κρέας, θυμηθείτε να προσθέσετε πολλά υγιεινά, προστατευτικά λαχανικά.

Χυμώδες μείγμα φρούτων με ποντς
Οι φράουλες και τα βατόμουρα έχουν ένα φυτοχημικό που ονομάζεται ελλαγικό οξύ. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό μπορεί πραγματικά  να καταπολεμήσει τον καρκίνο με πολλούς τρόπους ταυτόχρονα, συμπεριλαμβανομένων της απενεργοποίησης ορισμένων ουσιών που προκαλούν καρκίνο και την επιβράδυνση της αύξησης των καρκινικών κυττάρων.

Μύρτιλλα (βακκίνια -blueberries) για την υγεία
Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα βακκίνια έχουν μεγάλη αξία στην υποστήριξη της υγείας μας, αρχής γενομένης με τον καρκίνο. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τον καρκίνο με την απαλλαγή του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες προτού αυτές να κάνουν ζημιά στα κύτταρα. Δοκιμάστε ένα γεύμα βρώμης, κρύα δημητριακά, γιαούρτι, ακόμα και σαλάτα με βακκίνια, έτσι ώστε να αυξήσετε την κατανάλωση αυτών των υγιεινών μούρων.

Άδεια για τη ζάχαρη
Η ζάχαρη δεν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο άμεσα. Αλλά μπορεί να εκτοπίζει άλλες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές που βοηθούν στην προστασία κατά του καρκίνου. Επίσης, αυξάνει τις θερμίδες, συμβάλλοντας στην πρόσληψη βάρους και την παχυσαρκία. Το περιττό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Τα φρούτα προσφέρουν μια γλυκιά εναλλακτική λύση συνδυάζοντας την μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες.

Μην βασίζεστε στα συμπληρώματα
Οι βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία κατά του καρκίνου. Αλλά αυτό συμβαίνει όταν κάποιος τις προσλάβει φυσικά από τα τρόφιμα. Τόσο η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία όσο και το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα του Καρκίνου τονίζουν ότι είναι πολύ καλύτερη η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που καταπολεμούν τον καρκίνο, από τροφές, όπως ξηροί καρποί, φρούτα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά παρά να πάρει τα συστατικά αυτά από συμπληρώματα. Η υγιεινή διατροφή είναι η καλύτερη .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα