Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σκνίπες, κουνούπια, μέλισσες, σφήκες..οι εφιάλτες του καλοκαιριού..




http://www.cosmo.gr/images/wasp_190209.jpg
Επαναφέρω παλαιότερο σημείωμα για τους…ενοχλητικούς συγκάτοικούς μας του καλοκαιριού, εξ αιτίας της ιδίας φίλης, που
αγωνιωδώς μου ζήτησε οδηγίες για…τις σκνίπες ,αυτή τη φορά μια και βρίσκεται σε ορεινο χωριό με πολλά ..ελαφάκια , όπως βάφτισε η μικρή της κόρη τις κατσίκες που τριγυρίζουν ζωηρές και ευτυχισμένες εξω απ το εξοχικό της…
Το..Αγωνιώδες το ερώτημα:
Είμαι γλυκοαίματη, και τραβώ τα κουνούπια σαν μαγνήτης…
Τί να κάνω;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρόληψη, δηλαδή καθόλου ΖΑΧΑΡΗ !
 
Και τα κουνούπια , θέλουν το αίμαπου…θα θρέψει τα παιδιά τους , να είναι πλούσιο σε γλυκόζη..
Ετσι αν κόψουμε τα γλυκά, το αίμα μας, δεν θα είναι συμπαθές στα κουνούπια. Τόσο απλό..
Αυτά για τους υπάκουους, που κόβουν τα γλυκά. όχι μόνο για να μην κάνουν…χάρη στα κουνούπια..
Να δούμε λίγο τί ακριβώς είναι τα εντομοαπωθητικά, ή μήπως να λέγαμε εντομοκτόνα καλύτερα;
Η εντομο-απωθητική ουσία που χρησιμοποιείται περισσότερο στον κόσμο στα προϊόντα που προστατεύουν από τα τσιμπήματα των εντόμων, είναι η: DΕΕΤ, ή άλλως :
 
Ν-διαιθυλο-μετα-τολουαμίδη.
Αυτή εμφανίζεται εργαστηριακά τοξική για το νευρικό σύστημα των θηλαστικώνκαι πρέπει να θεωρηθεί εντομοκτόνος αντί εντομοαπωθητική, ώστε να ελέγχεται αυστηρότερα, υποστηρίζουν ερευνητές.
Σε μελέτη που δημοσιοποιήθηκε από την ιστοσελίδα της επιθεώρησης «ΒioΜed Central Βiology», διεθνής ομάδα υπό τους Γάλλους Βενσάν Κορμπέλ (Ινστιτούτο Έρευνας για την Ανάπτυξη, Μονπελιέ) και Μπρινό Λαπιέ (Πανεπιστήμιο του Ανζέρ)
απέδειξε για πρώτη φορά ότι η ουσία DΕΕΤ,
εμποδίζει τη δράση της ακετυλο-χολινεστεράσης, ενός ενζύμου σημαντικού για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των νευρικών κυττάρων μας.
Η Ν-διαιθυλο-μετα-τολουαμίδη, δηλαδή η DΕΕΤ, είναι η ουσία αναφοράς στα απωθητικά κουνουπιών.
«Τη χρησιμοποιούν κάθε χρόνο περίπου 200 εκατομμύριαάνθρωποι και τα πενήντα τελευταία χρόνια εφαρμόστηκαν περισσότερες από 8 δισεκατομμύρια δόσεις»,
Το μόριο αυτό ενεργεί
αλλάζοντας την οσφρητική αντίληψητου κουνουπιού και συνεπώς τη συμπεριφορά του:
 
το έντομο δεν θα τσιμπήσει δέρμα εμποτισμένο με σκεύασμα που έχει στη βάση του την DΕΕΤ.
«Στις δοκιμές διαπιστώσαμε ότι τα κουνούπια πέθαιναν, κάτι που παρατηρούμε με τα εντομοκτόνα, αλλά κανονικά όχι με τα απωθητικά», εξηγεί ο Μπρινό Λαπιέ.
«Ξέροντας ότι η χημική δομή της DΕΕΤ είναι συγγενής με τη χημική δομή ορισμένων οργανο-φωσφορικών ή καρβαμινικών αλάτων που υπάρχουν στα εντομοκτόνα, επιδιώξαμε να διαπιστώσουμε αν, όπως αυτά, εμποδίζει τη δράση της ακετυλο-χολι-νεστεράσης».
Τα εντομοκτόνα περιέχουν οργανοφωσφορικα, και όλοι πλέον θα πρέπει να γνωρίζουμε οτι : Οι οργανοφωσφορικές ενώσεις δρουν σε συνεργασίαμε την χολινε-στεράση, που είναι ένα ένζυμο απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος τόσο στα πρωτεύοντα θηλάστικά αλλά και σε άλλους οργανισμούς, ας πούμε των υμενοπτέρων ( Να γιατί πεθαίνουν τα κουνούπια). Επιδρούν στην ηλεκτρική αγωγιμότητα,των κυττάρων, δεσμεύοντας την ακετυλο-χολινε-στεράση, ώστε να παρεμποδίζεται ή και να διακόπτεται η μετάδοση των ηλεκτρικών σημάτων από το ένα κύτταρο στο άλλο ή από το κύτταρο στο όργανο αποδέκτη.
Κατά συνέπεια δηλητηριάζουν το νευρικό σύστημα τόσο των ζώων, όσο και των ανθρώπων, αδρανοποιώντας το εν λόγω ένζυμο, το οποίο ρυθμίζει, όπως είπαμε,την ανταλλαγή σημάτων μεταξύ των νευρικών κυττάρων.
Με λίγα λόγια, το νευρικό σύστημα σταματά να λειτουργεί σωστά, ή υπολειτουργεί, και μαζί του και ο εγκέφαλος.
Το θετικό είναι ότι ο οργανισμός έχει την δυνατότητα να αποβάλει το δηλητήριο και να ξαναρχίσει να δημιουργεί αποθέματα χολινεστεράσης , αρκεί να σταματήσουμε να αυτο-δηλητηριαζόμαστε σαν τον Μιθριδάτη λίγο-λίγο, απομακρυνόμενοι απο τα αφύσικα αυτά προϊόντα.
Σε τεστ που έγιναν στο εργαστήριο, η ομάδα επιβεβαίωσε ότι η εντομοαπωθητική ουσία επιβραδύνει τη δράσητου ενζύμου τόσο στο έντομο όσο και στα νευρικά κύτταρα των θηλαστικών (στην προκειμένη περίπτωση του ποντικού).
«Ο τρόπος δράσης της DΕΕΤ μοιάζει πολύ με αυτή των οργανοφωσφορικών και καρβαμινικών εντομοκτόνων, αν και αγνοούμε ακόμη αν προσβάλλει στο ίδιο σημείο την ακετυλο-χολινεστεράση», εξηγεί ο Μπρινό Λαπιέ.
Η εργασία αυτή δεν αποδεικνύειότι η DΕΕΤ είναι τοξική για το νευρικό σύστημα των ανθρώπων, όμως δημιουργεί αυτή την υπόθεση.
«Θα προσπαθήσουμε να το εκτιμήσουμε σε μια νέα μελέτη», λέει.

Επειδή έχει ταξινομηθεί στην κατηγορία των
απωθητικών και όχι σ΄ αυτή των εντομοκτόνων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά κριτήρια, η DΕΕΤ υπόκειται στους κανονισμούς που ισχύουν για τα καλλυντικά και όχι για τα εντομοκτόνα, που είναι αυστηρότεροι.
«Η μελέτη μας σημαίνει ότι τα τεστ που έχουν γίνει για την DΕΕΤ …δεν είναι πλέον επαρκή και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα», υποστηρίζει ο Μπρινό Λαπιέ.
Αυτή είναι η επιστημονική άποψη, ή μια επιστημονική αποψη.
Η ουσία είναι τί ζημιά μπορεί να μας προκαλέσεισε βάθος χρόνου..Αυτό μπορεί να το σκεφθεί κανείς αν γνωρίσει λίγο παραπάνω αυτό το ένζυμο με το δύσκολο όνομα :
ακετυλο-χολινεστεράση.
Οσο κι αν φαίνεται απίθανο, την συναντούμε στην φοβερή νόσο του Αlzheimer.
 
Που οφείλει το όνομά της στο γερμανό γιατρό:
ALOIS ALZHEIMER(γεν. 1864) ιπου περιέγραψε πρώτος τις αλλοιώσεις της νόσου στον εγκέφαλο το 1906.
Ολοι ξέρουμε πλέον οτι είναι μία προοδευτικά εξελισσόμενη νευρο-εκφυλιστική νόσο του ΚΝΣ που αρχίζει με διαταραχές της πρόσφατης μνήμης και φθάνει μέχρι την πλήρη διακοπή της επαφής με την πραγματικότητα.
Σαν κυριότεροι παράγοντες που συμμετέχουν στην εμφάνιση της νόσου αυτής, θεωρούνται:
α.η κληρονομικότητα, με την έννοια της αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης της νόσου, όταν νοσεί κάποιος πρώτου βαθμού συγγενής.
β.πιθανή γονιδιακή βλάβη που σχετίζεται με τα χρωμοσώματα 21, 19, 14. και..
γ.Η μείωση της δραστηριότητας της ακετυλο-χολινεστεράσης, βασικού ενζύμου για τη σύνθεση της χολινεστεράσης, με αποτέλεσμα την απενεργοποίηση των αντίστοιχων κυττάρων.
Με την πάροδο του χρόνου, και με μια ζωή γεμάτη μικρές ή και μεγάλες καταχρήσεις, και το νευρικό μας σύστημα να τεντώνει και να ξετεντώνει δεκάδες φορές μέσα στην μέρα, σας θυμίζω μια κοινή φράση που ακούγεται πλέον κι απο νήπια : ¨Ρε μάνα , έκανες τα νεύρα μου τσατάλια ¨,δεν νομίζω οτι φροντίζουμε και πολύ το πολύτιμο αυτό ένζυμο..Για σκεφτείτε να το..βοηθάμε κιόλας με εντομοαπωθητικά- εντομοκτόνα;..
Δεν λέω οτι κάτι τρέχει..Αν όμως τρέχει…γιατί απορούμε μετά, όταν αρχίσουμε να έχουμε διάφορα προβλήματα με το..μυαλό μας..
Κι όμως υπάρχουν θαυμάσια οικολογικά εντομοαπωθητικά..Η μανούλα μου, χρησιμοποιούσε..ξύδι αραιωμένο με νερό. Το κακό ήταν οτι μύριζε λίγο, αλλά τα κουνούπια δεν πλησίαζαν.
 
Ενα πορτοκάλι ή λεμόνι με πολλά μοσχοκάρφια ( γαρύφαλα), καρφωμένα πάνω του, είναι ιδανικό για κουνούπια και σκνίπες, που δεν αντέχουν την μυρωδιά της ευγενόλης που αναδύεται με την βοήθεια του χυμού..
Και σε τελική ανάλυση, η παλιά καλή κουνουπιέρα, μας εξασφαλίζει αδιατάρακτο και κυρίως καθαρό ύπνο.
 
Τώρα για τις εξόδους μας τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια, μια ξυνή κολώνια είναι ότι πρέπει.
Δοκιμάστε την Be,της CalvinKlein..Είναι ξυνή και θαυματουργή…Και μην ξεχνάτε: Στις δοκιμές με τα εντομοαπωθητικά…
«ΠΕΘΑΙΝΑΝ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ»
«Στις δοκιμές διαπιστώσαμε ότι τα κουνούπια πέθαιναν, κάτι που παρατηρούμε με τα εντομοκτόνα, αλλά κανονικά όχι με τα απωθητικά.. Ηταν το συμπέρασμα των ερευνητών…Ας δούμε, όμως και μιά άλλη , ιδιαίτερη κατηγορία…
Καλοκαιρινων τσιμπήματων..
Ξέρετε ότι τα τσιμπήματα της
μέλισσας και της σφήκαςδιαφέρουν, αλλά και απαιτούν διαφορετικήαντιμετώπιση;
 
Το κεντρί της μέλισσας που έχει όξινο δηλητήριο εξουδετερώνεται από την αλκαλική αμμωνία,και ως εκ τούτου ,απαιτεί αμμωνία,
ενώ εκείνο της σφήκας μεαλκαλικόPH ,χρειάζεται οξύ, δηλαδή,απαιτεί ξύδι ή λεμόνι.
Η διαφορά αυτή εξηγείται, όπως φάνηκε απ τα παραπάνω,από το διαφορετικό της τοξίνης, που εκχέουν στο θύμα τους.
Ας δούμε τώρα τις μικροσκοπικές, πανέμορφες, αλλά συνάμα και απίθανα ενοχλητικές πρωταγωνίστριες των βραδυνών μας αναπολήσεων , με θέα τον έναστρο ουρανό, και τις λιγωτικές μυρωδιές του δάσους και του φρεσκοποτισμένου χώματος.. τις σκνίπες που ζουν μέσα σε τρύπες, κορμούς δένδρων, πέτρινους τοίχους, πεσμένα φύλλα και γενικά σε σκοτεινούς χώρους, και εμφανίζονται τη νύχτα, για να γίνουν ο χειρότερος εφιάλτης μας..Κι αυτό γιατί:
Οι σκνίπες μπορεί να είναι μολυσμένες με το παράσιτο που προκαλεί λεϊσμανίαση στους ανθρώπους (και τη νόσο κάλα αζάρ στους σκύλους), μία νόσο που συνήθως προσβάλλει το δέρμα, αλλά μπορεί να προσβάλλει και τα εσωτερικά όργανα (σπλάγχνα).
Ετησίως ανιχνεύεται στη χώρα μας σε 30-50 ανθρώπους, κυρίως σε παιδιά ή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Επιστήμονες από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και την Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» συνιστούν να προστατεύουμε τα παιδιά από τις σκνίπες τις βραδινές ώρες καλύπτοντας χέρια και πόδια με ελαφρά βαμβακερά πουκάμισα, χωρίς κολώνιες, μαλακτικά ρούχων με αρώματα, και κυρίως αποφεύγοντας κάθε είδους γλυκές τροφές, όπως παγωτά, σοκολάτες, ποπ κορν, κλπ .
Να ψεκάζουμε τα σημεία του σπιτιού και του κήπου όπου μπορεί να αναπτύσσονται σκνίπες με ειδικά βιολογικά φάρμακα, τα οποία δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον ούτε κάνουν κακό στην υγεία.
Και το σπουδαιότερο..Οταν πάμε για ύπνο, ας ξεχάσουμε τις ταμπλέτες και τα υγρά εντομοαπωθητικά, και ας θυμηθούμε τις παλιές, καλές…κουνουπιέρες, με μικρό όμως ..οφθαλμό, ώστε να εμποδίζουν την..εισοδο στις σκνιπουλες..
Ειλικρινά δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο γλυκός γίνεται ο ύπνος, μέσα απ την κουνουπιέρα, με τις σκνιπούλες να τσιρίζουν θυμωμένα γιατί δεν μπορούν να σας τσιμπίσουν..
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιο επικίνδυνοι μήνες του χρόνου είναι από τον Απρίλιο έως και τον Νοέμβριο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα