
«Τον τελευταίο χρόνο πουλάμε καθημερινά τουλάχιστον μία τυποποιημένη συσκευασία σπιρουλίνας, που περιέχει από 90 έως 110 κάψουλες», λέει η κ. Νίκη Χάργκρεϊβς, ιδιοκτήτρια καταστήματος με βιολογικά προϊόντα στα Καλύβια Αττικής. «Έρχονται από το Μαρκόπουλο, τα Σπάτα, το Λαγονήσι, την Ανάβυσσο ακόμα και από το Λαύριο, για να προμηθευτούν σπιρουλίνα.
Έχει γίνει μόδα και είναι το πιο δημοφιλές από τα λεγόμενα super foods. Οι περισσότεροι χορτοφάγοι
παίρνουν καθημερινά σπιρουλίνα για να δώσουν πρωτεΐνες στον οργανισμό τους».
«Εμείς μάθαμε για τη σπιρουλίνα από το Ίντερνετ. Ψάχνοντας περισσότερο είδαμε πως οι περισσότεροι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη ποιότητα σπιρουλίνας παράγεται στην Ελλάδα και πλέον ζητάμε μόνο αυτή», υποστηρίζει η κ. Τσιάκιρη.
«Αν και λέγεται “χάπι των αστροναυτών” είναι απόλυτα φυτικό προϊόν», επισημαίνει ο κ. Μιχάλης Ζουλουμίδης, ο μοναδικός παραγωγός σπιρουλίνας σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν σήμερα 80 παραγωγοί και εμείς καλύπτουμε το 40% της αγοράς. Παράγουμε 5.000 κιλά τον χρόνο με στόχο να γίνουν 15.000 το 2009 και να δεκαπλασιαστούν τα επόμενα τρία χρόνια».
Η ιδέα της καλλιέργειας της σπιρουλίνας στα Θερμά Νιγρίτας γεννήθηκε πριν από 17 χρόνια και το 1997 έγινε πράξη με τη δημιουργία της πρότυπης γεωργικής μονάδας «Άλγη», η οποία διαθέτει ένα θερμοκήπιο έκτασης 2,5 στρεμμάτων και εξειδικευμένο προσωπικό, που επιβλέπεται από 4 ειδικούς επιστήμονες και τη διευθύντρια του εργαστηρίου του Τμήματος Αλγολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Σόφιας, Σέβντα Φουρνατζίεβα.
«Στη Βουλγαρία γινόταν από τη δεκαετία του 1960 καλλιέργεια σπιρουλίνας, αλλά ήταν πειραματική. Περισσότερο παρήγαγαν χλορέλα, ένα άλλο είδος φυκιού, το οποίο όμως έχει λίγοτερο ευεργετικές ιδιότητες από τη σπιρουλίνα», επισημαίνει ο κ. Ζουλουμίδης.
«Πρόκειται για φυσικό οργανισμό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και σίδηρο», σημειώνει ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος
«Βοηθά μόνο ψυχολογικά»
Επιφυλακτικός για τα αποτελέσματα της σπιρουλίνας εμφανίζεται ο παθολόγος και κλινικός φαρμακολόγος κ. Αναστάσιος Σπαντιδέας. «Πιστεύω ότι τα οφέλη της σπιρουλίνας είναι περισσότερο ψυχολογικά, παρά πραγματικά. Είναι πολύ καλύτερη η πρόσληψη βιταμινών και ως εκ τούτου και αντιοξειδωτικών από τις τροφές, παρά από σκευάσματα. Εντούτοις, δεν θεωρώ την πρόσληψή της επικίνδυνη εφόσον δεν γίνεται κατάχρηση. Σε περίπτωση κατάχρησης μπορεί να παρουσιαστεί στομαχόπονος, δυσπεψία ή διάρροια. Με κανονική δοσολογία δεν μπορούμε να μιλάμε για παρενέργειες, όμως νομίζω ότι έχουν αποδοθεί στην σπιρουλίνα ιδιότητες υπερβολικές και ουσιαστικά ανύπαρκτες», υποστηρίζει ο κ. Σπαντιδέας, για να καταλήξει ότι αποτελεί απλά άλλο ένα συμπλήρωμα διατροφής, που σήμερα είναι της μόδας.
«Είναι τροφή»
«Δεν πρόκειται για συμπλήρωμα διατροφής αλλά για τροφή», επιμένει, ωστόσο, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Θόδωρος Σωτηρούδης. «Στο Τσαντ της Αφρικής μαζεύουν σπιρουλίνα από την ομώνυμη λίμνη και φτιάχνουν ψωμί με το οποίο τρέφονται καθημερινά. Οι αστροναύτες, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, την καλλιεργούν στις αποστολές τους και τρέφονται με αυτήν ενώ υπάρχουν προγράμματα του ΟΗΕ για καλλιέργεια σπιρουλίνας με σκοπό την καταπολέμηση του υποσιτισμού αλλά και της εξάπλωσης του ΑΙDS. Έχει αποδειχθεί ότι ορισμένες ουσίες της σπιρουλίνας μπλοκάρουν τη δράση του ΗΙV. Προσοχή όμως πρέπει να δώσουν οι πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα καθώς η σπιρουλίνα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και γι΄ αυτό μπορεί να τους βλάψει».
Ένα φύκι που μπορεί να καλλιεργηθεί
Η σπιρουλίνα είναι ένα φύκι το οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί: «Τρία είναι τα βασικά στοιχεία που προσδιορίζουν τον ιδανικό τόπο καλλιέργειας της σπιρουλίνας», σημειώνει ο κ. Σωτηρούδης. «Η ποιότητα του νερού, η περιεκτικότητά του σε διοξείδιο του άνθρακα και η ηλιοφάνεια.
Το πλούσιο γεωθερμικό πεδίο στη Νιγρίτα Σερρών μαζί με την απουσία βαρέων μετάλλων από το νερό, την καθιστούν ιδανικό τόπο για την καλλιέργεια της σπιρουλίνας».
«Αυτοί οι παράγοντες μαζί, δεν υπάρχουν πουθενά αλλού σε όλη την Ευρώπηκαι ειδικά το ζεστό νερό εδώ απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα», προσθέτει ο κ. Ζουλουμίδης.
Στα Θερμά οι συνθήκες είναι κατάλληλες- εάν όχι ιδανικές- για την παραγωγή της σπιρουλίνας σε υδατοκαλλιέργεια, γεγονός που δεν άφησε αδιάφορους τους ξένους επενδυτές.
«Έγιναν πολλές διαπραγματεύσεις για να δίνουμε όλη την παραγωγή μας στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα σε εμπορική εταιρεία που θα πουλούσε σπιρουλίνα στη ΝΑSΑ αλλά δεν τα βρήκαμε και έτσι δεν προχώρησε το σχέδιο της αποκλειστικής προμήθειας των αστροναυτών από εμάς», λέει ο κ. Ζουλουμίδης.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου