Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πως να ζήσετε… 100 χρόνια!


Απλά μαθήματα για… 100 χρόνια ζωή. Δεν μιλάμε για γιατροσόφια αλλά για προτάσεις υγείας που βασίστηκαν σε πειράματα που έγιναν από βοτανολόγους σε ασθενείς…
Πρωτοκυκλοφόρησε το 1936 στην ευημερούσα Ελβετία. Μεταφράστηκε στην κατοχική Ελλάδα του 1939. Και κυκλοφόρησε πρόσφατα στη σημερινή Ελλάδα του άγχους, και όχι μόνο…Τίτλος: “Πώς να ζήσετε εκατό χρόνια”. Συγγραφέας: Ο Ελβετός βοτανολόγος δόκτορας Καμίλ Ντρόζ.
Όχι. Δεν πρόκειται για γιατροσόφια, αλλά για προτάσεις υγείας που βασίστηκαν σε πειραματική εφαρμογή των ασθενών του βοτανολόγου, τους οποίους γιάτρευε δωρεάν . Είναι ένας οδηγός- πρόδρομος αυτού που τα τελευταία χρόνια ονομάζουμε “ολιστική προσέγγιση στον τρόπο ζωής”.
Σήμερα τον συγγραφέα θα τον λέγαμε “εναλλακτικό θεραπευτή”. Γιατί ο ξακουστός στην εποχή του,
επιστήμονας διαλαλούσε ότι η υγιεινή διατροφή, για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να συνδυάζεται με την ψυχοπνευματική στάση. Θέλοντας να κάνει κτήμα των όλων των ανθρώπων αυτή τη φυσιολατρική- φιλοσοφική αντίληψη, έγραψε το εν λόγω βιβλιαράκι με λόγια λαϊκά. Το εκλαϊκευμένο αυτό εγχειρίδιο, οι εκδόσεις Πέρασμα, όπως τονίζουν, το προσφέρουν ως «αίσθημα αισιοδοξίας κόντρα στον ανίκητο φόβο του θανάτου».
Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Λιλίκα Νάκου (1904-1989) στο προλογικό της σημείωμα συνοψίζει επιγραμματικά το δόγμα της ισορροπίας σώματος και ψυχής με τη φράση του Ντρόζ ότι «όλες οι αρρώστιες προέρχονται από την κακή υγιεινή και την κακή χρήση της ζωής». Οπαδός και η ίδια αυτής της αξιακής αντίληψης και θεραπευμένη από τα βότανά του, αναφέρει το περιστατικό όταν ο δόκτωρ Ντρόζ, σε ένα ταξίδι του στο Παρίσι, οδηγήθηκε από φίλους του στο Χρηματιστήριο όπου έμεινε άφωνος βλέποντας τρελαμένους με το χρήμα χρηματιστές να φωνάζουν, ενισχύοντας τη θέση του ότι η φιλαργυρία σκοτώνει! Και επιβεβαιώθηκε, καθώς οι αυτοκτονίες των χαμένων του Χρηματιστηρίου συνεχώς πύκνωναν τότε, λίγο πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως συμβαίνει και τώρα, παγκοσμίως, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ο δόκτωρ Ντροζ, κάνοντας τη θεωρία του τρόπο ζωής, πέθανε σε προχωρημένη ηλικία, αφού μελέτησε 850 είδη βοτάνων, αφήνοντας στην ιατρική ένα συμπληρωματικό θεραπευτικό οπλοστάσιο, απέναντι στις παντοειδείς ασθένειες. Οι τίτλοι των κεφαλαίων του βιβλίου μαρτυρούν το έργο του:
Ο θυμός βλάπτει την υγεία. Πως έρχονται οι συμφορήσεις. Η ομορφιά των γηρατειών. Πρόγραμμα ημέρας για άνδρες και γυναίκες. Ο φθόνος εχθρός της υγείας. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του λάχανου για ευλογιά, εγκαύματα, βρογχικά. Η ωφέλειες από τη μολόχα και το δυόσμο. Το φυτό κοτέζ κατά της φυματίωσης. Η διατροφή των νευρασθενών. Η επιλογή εργασίας σε συνάρτηση με τον νευρικό μας σύστημα. Η λουΐζα για τους νευρόπονους. Η αντιπυρετική καστανιά. Το λίπος στα παιδιά ως αρρώστια.
Όλο το βιβλιαράκι το διαπερνά η “κουλτούρα” ενός σωματικού-θα λέγαμε- ψυχισμού. Η βασικές του συστάσεις είναι … πέρα από τα βότανα: “Μην συγχύζεσαι άνθρωπε… Ο γκρινιάρης εξασθενεί, γιατί αυτοδηλητηριάζεται… Κάνε ζωή κοντά στη φύση… Διατροφή με χορτοφαγία… Ζήσε χωρίς το δηλητήριο της φιλοδοξίας”…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα