Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΟΣΟ EΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΙΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Πολλοί συχνά διερωτούνται εάν το φιλί μπορεί να είναι αιτία σοβαρών κινδύνων για την υγεία.
Η απορία είναι δικαιολογημένη δεδομένου ότι κατά το φίλημα υπάρχει ανταλλαγή υγρών του σώματος και ως εκ τούτου φόβος μετάδοσης μολυσματικών παραγόντων.
Παράλληλα υπάρχει διαδεδομένη και η εντύπωση ότι ο ιός του Epstein Barr (EBV) προκαλεί πολύ συχνά την "ασθένεια του φιλιού" που επηρεάζει συνήθως έφηβους και νέους ενήλικες.
Όμως ποια είναι η πραγματική κατάσταση; Πόσο επικίνδυνο είναι το φιλί για την υγεία;
Είναι γεγονός ότι κατά το φιλί υπάρχει ανταλλαγή υγρών του σώματος. Κατά συνέπεια ο κίνδυνος
μετάδοσης μολυσματικών παραγόντων είναι πραγματικός.
Ευτυχώς ο οργανισμός μας έχει συστήματα άμυνας. Μερικοί μικροοργανισμοί εξουδετερώνονται πιο εύκολα ενώ άλλοι δυσκολότερα.
Ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS, δεν μεταδίδεται εύκολα από το φιλί. Δεν είναι σίγουρο αν ποτέ έχει μεταδοθεί ο ιός αυτός με το φιλί. Εάν αυτό έχει συμβεί πιθανόν να έγινε σε περιπτώσεις όπου υπήρχαν ανοικτές πληγές στο στόμα. Στις περιπτώσεις αυτές η μετάδοση δεν έγινε λόγω ανταλλαγής σάλιου αλλά λόγω έκθεσης σε αίμα που περιείχε το μολυσματικό παράγοντα.
Ενώ ο ιός του AIDS και της ηπατίτιδας Β πολύ δύσκολα μεταδίδονται δια μέσου του φιλιού και ιδίως μόνο όταν υπάρχουν ανοικτές πληγές με αίμα στο στόμα, αντίθετα μεταδίδονται εύκολα λόγω σεξ. Το AIDS και η ηπατίτιδα Β μεταδίδονται εύκολα κατά τη σεξουαλική επαφή ενώ η ηπατίτιδα Γ δεν μεταδίδεται εύκολα λόγω σεξ.
Αναφορικά με την "ασθένεια του φιλιού" πρέπει να τονίσουμε ότι εμφανίζεται μόνο σε πολύ μικρό αριθμό ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό EBV. Ο ιός EBV μπορεί να μεταδοθεί κατά το φιλί με ανταλλαγή σάλιου.
Στο γενικό πληθυσμό, το 95% έχουν αντισώματα εναντίον του ιού EBV. Όμως μόνο πολύ λίγοι άνθρωποι θυμούνται να έχουν περάσει την "ασθένεια του φιλιού".
Η πραγματικότητα είναι ότι από όσους αποκτούν τον ιό EBV, μόνο λίγοι θα παρουσιάσουν τη λοιμώδη μονοπυρήνωση που είναι γνωστή και ως ασθένεια του φιλιού. Για άγνωστους λόγους, οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν μηχανισμούς άμυνας που δεν επιτρέπουν στον ιό EBV να τους προκαλέσει τη λοιμώδη μονοπυρήνωση.
Η λοιμώδης μονοπυρήνωση χαρακτηρίζεται από ψηλό πυρετό, αύξηση του μεγέθους των λεμφαδένων, πόνο στο λαιμό, αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, πονοκέφαλο, κούραση, μυαλγίες και πόνους στις αρθρώσεις.
Η διάρκεια της ασθένειας είναι περίπου 2 εβδομάδες. Οι πλείστοι ασθενείς ανακάμπτουν πλήρως. Ένα μικρό ποσοστό συνεχίζουν να έχουν κούραση.
Η σπλήνα μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος λόγω λοιμώδους μονοπυρήνωσης. Για το λόγο αυτό συστήνεται στους ασθενείς  να αποφεύγουν σπορ επαφής που εμπεριέχουν τον κίνδυνο ρήξης της σπλήνας.
Υπάρχουν άλλοι ιοί που μεταδίδονται εύκολα κατά το φίλημα στο στόμα και την ανταλλαγή σάλιου. Ο ιός HSV τύπου 1 που προκαλεί το στοματικό έρπητα, μεταδίδεται εύκολα.
Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι οι ασθένειες που σχετίζονται με το φιλί έχουν πολύ μικρή αρνητική επιρροή στην υγεία μας.
Στην πλειονότητα των καταστάσεων που συμβαίνουν συνήθως, το φιλί δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία μας. 
.medlook.net

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα