Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011

ΠΟΣΟ EΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΙΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Πολλοί συχνά διερωτούνται εάν το φιλί μπορεί να είναι αιτία σοβαρών κινδύνων για την υγεία.
Η απορία είναι δικαιολογημένη δεδομένου ότι κατά το φίλημα υπάρχει ανταλλαγή υγρών του σώματος και ως εκ τούτου φόβος μετάδοσης μολυσματικών παραγόντων.
Παράλληλα υπάρχει διαδεδομένη και η εντύπωση ότι ο ιός του Epstein Barr (EBV) προκαλεί πολύ συχνά την "ασθένεια του φιλιού" που επηρεάζει συνήθως έφηβους και νέους ενήλικες.
Όμως ποια είναι η πραγματική κατάσταση; Πόσο επικίνδυνο είναι το φιλί για την υγεία;
Είναι γεγονός ότι κατά το φιλί υπάρχει ανταλλαγή υγρών του σώματος. Κατά συνέπεια ο κίνδυνος
μετάδοσης μολυσματικών παραγόντων είναι πραγματικός.
Ευτυχώς ο οργανισμός μας έχει συστήματα άμυνας. Μερικοί μικροοργανισμοί εξουδετερώνονται πιο εύκολα ενώ άλλοι δυσκολότερα.
Ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS, δεν μεταδίδεται εύκολα από το φιλί. Δεν είναι σίγουρο αν ποτέ έχει μεταδοθεί ο ιός αυτός με το φιλί. Εάν αυτό έχει συμβεί πιθανόν να έγινε σε περιπτώσεις όπου υπήρχαν ανοικτές πληγές στο στόμα. Στις περιπτώσεις αυτές η μετάδοση δεν έγινε λόγω ανταλλαγής σάλιου αλλά λόγω έκθεσης σε αίμα που περιείχε το μολυσματικό παράγοντα.
Ενώ ο ιός του AIDS και της ηπατίτιδας Β πολύ δύσκολα μεταδίδονται δια μέσου του φιλιού και ιδίως μόνο όταν υπάρχουν ανοικτές πληγές με αίμα στο στόμα, αντίθετα μεταδίδονται εύκολα λόγω σεξ. Το AIDS και η ηπατίτιδα Β μεταδίδονται εύκολα κατά τη σεξουαλική επαφή ενώ η ηπατίτιδα Γ δεν μεταδίδεται εύκολα λόγω σεξ.
Αναφορικά με την "ασθένεια του φιλιού" πρέπει να τονίσουμε ότι εμφανίζεται μόνο σε πολύ μικρό αριθμό ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό EBV. Ο ιός EBV μπορεί να μεταδοθεί κατά το φιλί με ανταλλαγή σάλιου.
Στο γενικό πληθυσμό, το 95% έχουν αντισώματα εναντίον του ιού EBV. Όμως μόνο πολύ λίγοι άνθρωποι θυμούνται να έχουν περάσει την "ασθένεια του φιλιού".
Η πραγματικότητα είναι ότι από όσους αποκτούν τον ιό EBV, μόνο λίγοι θα παρουσιάσουν τη λοιμώδη μονοπυρήνωση που είναι γνωστή και ως ασθένεια του φιλιού. Για άγνωστους λόγους, οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν μηχανισμούς άμυνας που δεν επιτρέπουν στον ιό EBV να τους προκαλέσει τη λοιμώδη μονοπυρήνωση.
Η λοιμώδης μονοπυρήνωση χαρακτηρίζεται από ψηλό πυρετό, αύξηση του μεγέθους των λεμφαδένων, πόνο στο λαιμό, αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, πονοκέφαλο, κούραση, μυαλγίες και πόνους στις αρθρώσεις.
Η διάρκεια της ασθένειας είναι περίπου 2 εβδομάδες. Οι πλείστοι ασθενείς ανακάμπτουν πλήρως. Ένα μικρό ποσοστό συνεχίζουν να έχουν κούραση.
Η σπλήνα μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος λόγω λοιμώδους μονοπυρήνωσης. Για το λόγο αυτό συστήνεται στους ασθενείς  να αποφεύγουν σπορ επαφής που εμπεριέχουν τον κίνδυνο ρήξης της σπλήνας.
Υπάρχουν άλλοι ιοί που μεταδίδονται εύκολα κατά το φίλημα στο στόμα και την ανταλλαγή σάλιου. Ο ιός HSV τύπου 1 που προκαλεί το στοματικό έρπητα, μεταδίδεται εύκολα.
Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι οι ασθένειες που σχετίζονται με το φιλί έχουν πολύ μικρή αρνητική επιρροή στην υγεία μας.
Στην πλειονότητα των καταστάσεων που συμβαίνουν συνήθως, το φιλί δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία μας. 
.medlook.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου