Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μυϊκή μάζα και υγεία


Yπάρχει πολύ μεγάλη σχέση μεταξύ της μυϊκής μάζας και της καλής υγείας, όπως λέει ο Robert Wolfe, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Arkansas in Fayetteville.
'Οσο μεγαλώνουμε, τείνουμε να χάνουμε μυϊκή μάζα, ιδιαίτερα όταν δεν αθλούμαστε' και 'η απώλεια της μυϊκής μάζας, τελικά, επηρεάζει την ποιότητα ζωής, την ισορροπία της, τη δύναμή μας και την ικανότητα να αναρρώνουμε από αρρώστιες και ατυχήματα'.

Ουσιαστικά, οι μύες είναι υπεύθυνοι για την κίνησή μας και την πέψη των τροφών, πχ: στην περίπτωση του μύ της καρδιάς- αντλεί τα θρεπτικά συστατικά διαμέσου του σώματός μας. Η καρδιά μας, το μυαλό μας, το δέρμα μας και τα άλλα όργανα είναι σε μία συνεχή κατάσταση αναδιοργάνωσης του αναδομούμενου ιστού, ο οποίος έχει καταστραφεί.
Οι μύες προσφέρουν μία σημαντική παροχή αμινοξέων εξασφαλίζοντας τα ζωτικά μέρη να μείνουν δυνατά.
Καθώς αθλούμαστε, όχι μόνο μειώνουμε το ρίσκο να αναπτύξουμε διαβήτη ή οστεοπόρωση, αλλά όσο μεγαλύτερο ποσοστό μυϊκής μάζας έχουμε τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε.

Για να κρατήσουμε τους μύες δυνατούς και με υγεία χρειαζόμαστε μία σωστή διατροφή.
Ψάρι
Ιδιαίτερα τα ψάρια πλούσια σε ω3 λιπαρά, όπως ο σολομός, η πέστροφα, οι σαρδέλες κλπ.
Γιατί;το άπαχο ψάρι περιέχει όλα τα θεμελιώδη αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας για να συνθέσει το μυϊκό ιστό και παρέχει τα δομικά υλικά για να δημιουργήσει και να επισκευάσει άλλους ιστούς.
Το χτίσιμο της μυϊκής μάζας βασίζεται στο ποσοστό των καταναλισκόμενων πρωτεϊνών (αμινοξέων). Μολονότι οι περισσότεροι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι αθλούμενοι προσλαμβάνουν περισσότερες ποσότητες πρωτεϊνών από το κανονικό για να 'χτίσουν' τους μύες τους, πολλοί σε μεγαλύτεροι ηλικία δεν προσλαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα πρωτεϊνών. Ένας στους τρεις ανθρώπους πάνω από 60 χρονών χάνει πολύ μυϊκή μάζα, διότι δεν λαμβάνει αρκετή ποσότητα πρωτεϊνών για να αποτρέψει την καταστροφή του μυϊκού ιστού, που επηρεάζει την ικανότητά του να λειτουργεί. Σύμφωνα με έρευνες, τα ω3 λιπαρά που βρίσκονται στα ψάρια μπορούν να επιβραδύνουν την καταστροφή της μυϊκής μάζας.
Συνιστάται η κατανάλωση τουλάχιστον 2-3 γευμάτων την εβδομάδα από ψάρια πλούσια σε ω3 λιπαρά.
Γλυκοπατάτα
Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου και αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι πολύ καλά για τη σύνθεση των μυών.
Γιατί; Όταν κάποιος γυμνάζεται εξασκεί τους μύες του δημιουργώντας ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν τον αφοπλισμό των ελεύθερων ριζών και την επισκευή του μυϊκού ιστού ξαναχτίζοντάς τον όταν αυτός σπάει.
Άλλα φαγητά που περιέχουν κάλιο και αντιοξειδωτικά είναι το μαρούλι, το πιπέρι, το ακτινίδιο, το πεπόνι και τα πορτοκάλια. Πρέπει να καταναλώνουμε 5-9 μερίδες την ημέρα από λαχανικά και 2-3 μερίδες από φαγητά πλούσια σε κάλιο.
Γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά
Το γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνη D, τα οποία είναι χρήσιμα για την ορθή λειτουργία των μυών.
Γιατί; έρευνες έχουν δείξει άμεση συσχέτιση της βιταμίνης D με την αύξηση και την ανθεκτικότητα της μυϊκής μάζας. Χαμηλά ποσοστά βιταμίνης D συνδέονται με την εξασθένηση της μυϊκής μάζας.
Επιλέξτε μάρκα γιαουρτιών με χαμηλά λιπαρά (1%- 2%).
Κινοα - Quinoa
Το Κινοα - Quinoa, είναι ένας αρχαίος καρπός από τη Νότια Αμερική, πλoύσιος σε υδατάνθρακες (βασική πηγή ενέργειας), καθώς και σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, κάλιο και σίδηρο.
Γιατί;  Οι υδατάνθρακες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του μυϊκού ιστού, διότι αν δεν καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες υδατανθράκων, ο οργανισμός μας για την παροχή ενέργειας στο σώμα μας θα χρησιμοποιήσει πρωτεΐνες, αντί να τις χρησιμοποιεί για τη σύνθεση νέου μυϊκού ιστού.
Το Kινοα - Quinoa, είναι επίσης καλή πηγή καλίου και περιέχει αρκετά μέταλλα συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, ο οποίος ως γνωστόν μας βοηθάει να μένουμε δυνατοί.
Καταναλώστε μισή κούπα κινοα για πρωινό μαζί με αποξηραμένα φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως, ή προσθέστε μία μικρή ποσότητα στις σούπες ή στις σαλάτες.
iatronet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα