Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

ΑΒΓΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ


ΚΟΚΚΙΝΟ: Βράζουμε μαζί  4 τουλάχιστον ψιλοκομμένα παντζάρια και ένα φλιτζάνι του καφέ ξίδι. Νερό βάζουμε ίσα να καλυφθούν.
ΚΟΚΚΙΝΟ-ΓΚΡΙ: Μαύρα φραγκοστάφυλλα.
ΓΑΛΑΖΙΟ: Κόκκινο λάχανο. Αν θέλουμε ανοιχτό μπλε, τα βράζουμε με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας στην κατσαρόλα όχι παντζάρια, αλλά κόκκινο λάχανο.
ΠΡΑΣΙΝΟ: Φλούδες από φρέσκα καρύδια, σπανάκι ή μαϊντανό. θα τα βάλουμε με το ανάλογο ξίδι σε νερό όπου έχουμε πρώτα βράσει ένα κιλό περίπου σπανάκι.
ΜΩΒ: Βιολέτες. Βράστε τρεις χούφτες βιολέτες στο ίδιο νερό με τα αυγά για 10-12 λεπτά περίπου. 
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Σκόνη τσίλι ή πάπρικας.
ΚΙΤΡΙΝΟ: Φλούδες ξερών κρεμμυδιών ή φύλλα μηλιάς ή χαμομήλι αποξηραμένο. Είναι κάπως περίπλοκο να πετύχουμε ένα κιτρινωπό χρώμα, αλλά αξίζει: Τυλίγουμε ένα ένα τα αβγά με ξερές φλούδες κρεμμυδιού και τα βάζουμε το καθένα σε ένα κομμάτι καλτσόν δένοντάς το κόμπο, για να παραμείνουν οι φλούδες στη θέση τους. Συμπληρώνουμε το ξίδι και το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει.
ΚΑΦΕΤΙ – ΧΡΥΣΟ: Μαύρο τσάι ή καφέ
ΠΡΑΣΙΝΟΚΙΤΡΙΝΟ: Φύλλα τσουκνίδας.

Οι αναλογίες για να δημιουργήσετε τον μαγικό ζωμό – βαφή είναι: 2 – 2 1/2 λίτρα νερό, μισό φλιτζάνι ξύδι και 3-4 φλιτζάνια από το αντίστοιχο λαχανικό ή  3-4 κουταλιές μπαχαρικού.
Μην ξεχνάμε ότι τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, πλυμένα με νερό και ξύδι και σκουπισμένα πριν τα βράσουμε. Τέλος, όταν θα είναι έτοιμα, βαμμένα, τα ακουμπάμε σε μια εφημερίδα για να στεγνώσουν και όταν κρυώσουν τα γυαλίζουμε με ένα πανί ποτισμένο με λάδι.
Για να μην απογοητευτείτε από το αποτέλεσμα  θα πρέπει να ξέρετε ότι όσο κι αν βράσετε τα αυγά στο χρωματισμένο νερό,  ποτέ δεν θα αποκτήσουν έντονο χρώμα παρά μόνο μια παλ απόχρωση  ανάλογα με το είδος του λαχανικού  ή του μπαχαρικού που έχετε διαλέξει.
Ειδικά για το οικολογικό αυτό βάψιμο, είναι απαραίτητο τα αυγά να είναι άσπρα, γιατί στα σκουρόχρωμα το χρώμα θα είναι σχεδόν «αόρατο».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου