Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ

Το Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας είναι κοινό τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες ενώ είναι πιο κοινό σε νεαρότερες ηλικίες. Τα άτομα με Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας (Night eating syndrome, NES), εμφανίζουν πρωινή ανορεξία και βραδινή υπερφαγία που συνοδεύεται από διαταραχές του ύπνου εφόσον υπάρχουν  συνεχείς διακοπές νυχτερινής κατανάλωσης φαγητού. Σε πιο ήπιες περιπτώσεις το άτομο ξυπνάει το βράδυ προκειμένου να φάει ή να τσιμπολογήσει και μετά ξανακοιμάται. Η χρονιότητα και η σοβαρότητα σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει το άτομο να σηκωθεί το βράδυ και να μαγειρέψει ένα δείπνο πλούσιο συνήθως σε υδατάνθρακες. Η νυχτερινή υπερφαγία μπορεί να παρουσιαστεί είτε ως μια χρόνια συνεχής διαταραχή πρόσληψης τροφής είτε να κάνει την εμφάνιση της σε περιόδους έντονου άγχους προκειμένου να διευκολυνθούν τα συναισθήματα στρες. Συχνά τα άτομα εμφανίζουν κατάθλιψη ή μια Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή και χαμηλή αυτοεκτίμηση συμπτώματα που εκτονώνονται μέσω του φαγητού.
Τα άτομα με Νυχτερινή Υπερφαγία εμφανίζουν την τάση να προσλαμβάνουν μειωμένη ποσότητα τροφής στο πρώτο μισό της ημέρας ενώ η πρόσληψη αυξάνεται σταδιακά. Ο ύπνος διακόπτεται μέχρι και 4 φορές σε ένα βράδυ προκειμένου το άτομο να καταναλώσει την απαραίτητη ποσότητα τροφής που θα το ανακουφίσει. Σε αντίθεση με τη φυσιολογική κατανάλωση που καταλαμβάνει περίπου το 80% της συνολικής πρόσληψης τροφής από το πρωί μέχρι το βράδυ, τα άτομα με Νυχτερινή Υπερφαγία μπορεί να καταναλώσουν μέχρι και 60% της τροφής κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Τα βραδινά γεύματα είναι συνήθως πλούσια σε υδατάνθρακες, γλυκόζη και πρωτεΐνες. Ο συνδυασμός και η αναλογία αυτών των συστατικών προάγει τη σεροτονίνη που διευκολύνει τόσο τον ύπνο αλλά και δημιουργεί ένα αίσθημα χαλάρωσης, ευχαρίστησης και ηρεμίας ενώ καταπολεμά τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Βέβαια μετά την κατανάλωση τροφής τα άτομα αυτά συχνά νιώθουν ενοχές. Η Νυχτερινή Υπερφαγία συνδέεται συχνά με την κατάθλιψη, την παχυσαρκία και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Σε σχέση με την ψυχογενή βουλιμία, τα άτομα με Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας δεν χρησιμοποιούν αντισταθμιστικές μεθόδους ή συμπεριφορές (χρήση διουρητικών/ καθαρτικών/ πρόκληση εμέτου) προκειμένου να ‘απαλλαγούν’ από το σύνολο των θερμίδων που έχουν καταναλώσει. Επίσης τα άτομα με Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας δεν καταναλώνουν ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα τροφών όπως στην ψυχογενή βουλιμία. Τα γεύματα είναι συνήθως μικρά και συχνά ενώ στην ψυχογενή βουλιμία ο όγκος είναι μεγάλος και εμπεριέχεται μόνο σε ένα γεύμα. Στο Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας η κατανάλωση τροφής είναι συνειδητή σε αντίθεση με άλλες νυχτερινές διαταραχές πρόσληψης τροφής.
Τα άτομα με Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας συνήθως έχουν αυξημένο βάρος αλλά αναφέρουν πως πριν την έναρξη της διαταραχής το βάρος τους κυμαινόταν σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν προσέλθουν σε κάποιον διαιτολόγο ή διατροφολόγου προκειμένου να επιτύχουν απώλεια βάρους δυσκολεύονται πολύ να το μειώσουν. Αυτή η δυσκολία εμφανίζεται και μεταξύ των ομάδων παχύσαρκων ατόμων  που παρουσιάζουν ή όχι το σύνδρομο. Το Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας διαταράσσει τον μεταβολισμό εφόσον ο οργανισμός έχει μειωμένες λειτουργίες σε φάσεις ξεκούρασης (όπως ο ύπνος) και συσσωρεύει λίπος.
Συμπερασματικά, υπάρχουν τρεις παράγοντες που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη του συνδρόμου και περιλαμβάνουν διαταραχές στη διάθεση, οδηγούν σε προβλήματα ύπνου και προκειμένου να διευκολυνθεί η διοχέτευση του άγχους και της κακής ψυχολογικής διάθεσης αναπτύσσεται έλλειψη ισορροπίας στη διατροφή.  Υπάρχει σαφής σύνδεση με νευροενδοκρινολογικούς μηχανισμούς που είναι πιθανόν να οδηγήσουν στην εμφάνιση της παχυσαρκίας. Έχει βρεθεί ότι τα άτομα με Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας έχουν μειωμένα επίπεδα μελατονίνης και λεπτίνης κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η διάγνωση παρόλα αυτά είναι αντιφατική εφόσον η εγκυρότητα και η κλινική χρήση της έχει αμφισβητηθεί. Προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημα κριτήρια ενώ φαίνεται ότι προσβάλλει μεταξύ 1-2% του πληθυσμού.
Η θεραπεία του Συνδρόμου Νυχτερινής Υπερφαγίας είναι πολύπλευρη και περιλαμβάνει τη συμμετοχή τόσο Κλινικού Διαιτολόγου, Ψυχολόγου και πιθανόν σε περιπτώσεις που η κατάθλιψη είναι σε υψηλότερα επίπεδα η συμμετοχή του ψυχιάτρου προκειμένου να χορηγηθεί αντικαταθλιπτική αγωγή. Τα άτομα με το σύνδρομο αυτό είναι εγκλωβισμένα σε έναν φαύλο κύκλο που διαιωνίζεται και συντηρείται από σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές. Η Γνωστική Συμπεριφορική θεραπεία συμβάλλει σημαντικά στην εξάλειψη αυτού του φαύλου κύκλου με τεχνικές που τροποποιούν τις δυσλειτουργικές πεποιθήσεις.
DIETUP.GR

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα