Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ


Γνωρίζατε ότι το γαστρεντερικό μας σύστημα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία καλής διάθεσης και τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος; Αμέσως μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, μια σειρά μυϊκών συσπάσεων, χημικών αντιδράσεων και μεταδόσεων ηλεκτρικών σημάτων σε όλο το μήκος της γαστρεντερικής οδού λειτουργούν συντονισμένα για την πέψη της τροφής, μια διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί από 9 ώρες έως και 1-2 ημέρες για να ολοκληρωθεί πλήρως. Κατά την περίοδο αυτή το στομάχι και το λεπτό έντερο διασπούν την τροφή σε μικρά μόρια τα οποία μπορούν να απορροφηθούν από τη μικροχλωρίδα του και να περάσουν στην αιματική κυκλοφορία. Παράλληλα, το κατώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου προωθεί το υγρό περιεχόμενο των γευμάτων προς το παχύ το οποίο με τη σειρά του το διοχετεύει στο αίμα για την ενυδάτωση του σώματος. Όσο απλή και αν ακούγεται αυτή η διαδικασία, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να τη διαταράξουν, αλλά και να διασφαλίσουν την ομαλή της εξέλιξη.
Είναι ο “δεύτερος εγκέφαλός σας”!

Εάν το σκεφτείτε καλά δεν θα σας εκπλήξει να μάθετε πως το γαστρεντερικό μας σύστημα, ή ο “δεύτερος εγκέφαλος” είναι απόλυτα συγχρονισμένο με τον πραγματικό μας εγκέφαλο. Απλά σκεφτείτε ποια ήταν η τελευταία φορά που ένας έντονος φόβος ή στρες σας έκανε να τρέξετε αμέσως στην τουαλέτα, ή πότε μια κράμπα ή ένα μικρό κύμα ναυτίας σας υπενθύμισε ένα θέμα που σας στρεσάρει και προσπαθείτε να διευθετήσετε. Κάθε τάξη νευροχημικών ουσιών που παράγονται στον εγκέφαλο, παράγονται επίσης και στο έντερο. Ακόμη, κάθε φορά που ο εγκέφαλος ταυτοποιεί έναν παράγοντα ως στρεσογόνο για το σώμα εκκρίνει μια σειρά ορμονών στρες που “επικοινωνούν” με το γαστρεντερικό μας σύστημα, ούτως ώστε τα αισθητήρια νεύρα στο στομάχι να ρυθμίσουν την έκκριση του οξέος τροποποιώντας το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε έντονη δυσφορία. Μην ξεχνάτε πως τα ερεθίσματα που δέχεστε από το γαστρεντερικό σας σύστημα είναι ο τρόπος του σώματος να σας επικοινωνήσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Όταν κάτι σας ενοχλεί πραγματικά, ο “δεύτερος εγκέφαλος” θα σας ενημερώσει άμεσα και ξεκάθαρα.
Ακολουθήστε τους ρυθμούς του και φροντίστε για την άριστη λειτουργία του!
Το στομάχι δεν μπορεί να διαχειριστεί κατάλληλα τα γρήγορα και βιαστικά γεύματα. Στη θέα και τη μυρωδιά, ακόμη και στη σκέψη ενός ωραίου φαγητού, η διαδικασία της πέψης, μέσω της έκκρισης των πεπτικών ενζύμων από τους σιελογόνους αδένες και το στομάχι, ξεκινά. Καθίστε στο τραπέζι, σε ένα ήρεμο περιβάλλον και απολαύστε το γεύμα σας. Μασήστε καλά την τροφή, για να υποβοηθήσετε τη χώνεψη και αφήνετε το πιρούνι στο πιάτο ενδιάμεσα στις μπουκιές. Μην κάνετε παράλληλα κάποια άλλη δραστηριότητα και προσπαθήστε το γεύμα σας να διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά, διότι τόσος είναι ο χρόνος που χρειάζεται το στομάχι να επικοινωνήσει με τον εγκέφαλο (ορμονικό ερέθισμα) και να επέλθει το αίσθημα του κορεσμού.
Επιπλέον, φροντίστε να προσλαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες μέσω της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης. Οι φυτικές ίνες αποτελούν την τροφή της εντερικής μικροχλωρίδας, που είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Εάν πάσχετε από κάποια ευαισθησία ή ασθένεια του πεπτικού, όπως είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή η νόσος του Crohn, τρόφιμα εμπλουτισμένα με προβιοτικά στελέχη των βακτηρίων Lactobacillus και Bifidobacteria (κυρίως γαλακτοκομικά), μπορεί να σας προσφέρουν επιπλέον οφέλη. Τέλος, αποφύγετε τρόφιμα που έχετε καταλάβει πως σας προκαλούν ενοχλήσεις. Τέτοια μπορεί να είναι τα διάφορα όξινα, πικάντικα, λιπαρά και γλυκά τρόφιμα, τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη (καφές, τσάι, αναψυκτικά τύπου cola), οι σοκολάτες, τα κρεμμύδια, τα φασόλια και τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, ραπανάκια και άλλα). Ωστόσο, επειδή η τελευταία κατηγορία λαχανικών είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά προσπαθήστε να τα καταναλώνετε σε μικρότερες ποσότητες.
Αποτελεί την ασπίδα του οργανισμού έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών!
Ένα μεγάλο φορτίο ξένου υλικού εισέρχεται μέσω της τροφής, και όχι μόνο, στο σώμα μας καθημερινά. Ο πεπτικός σωλήνας είναι το πρώτο σύστημα του οργανισμού που έρχεται αντιμέτωπο με αυτό και πρέπει να διακρίνει κατά πόσο είναι ασφαλές για το σώμα, και να του επιτρέψει να απορροφηθεί, ή όχι. Γι’ αυτό το λόγο, το γαστρεντερικό σύστημα αποικίζεται ήδη από την πρώτη ημέρα ζωής του κάθε ατόμου με μικρόβια που αποτελούν μία από τις αποτελεσματικότερες γραμμές άμυνας του σώματος ενάντια στις βλαβερές ουσίες. Η σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από την κληρονομικότητα, τη διατροφή, την προσωπική υγιεινή, τη χρήση φαρμάκων και άλλα. Εκτός από την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν πως η εντερική μικροχλωρίδα μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας και διάφορων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση και οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου. Για να την προστατέψετε αποφύγετε την άσκοπη και αλόγιστη χρήση φαρμάκων (αντιβιοτικών, καθαρκτικών και άλλων), που ευνοούν την ανάπτυξη των παθογόνων μικροβίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου