Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η καλή υγεία προϋποθέτει να ακούμε τα μηνύματα του σώματός μας


Η καλή υγεία προϋποθέτει να ακούμε τα μηνύματα του σώματός μας
Τα Πολυάριθμα Μηνύματα του Σώματος

Δεν είναι απαραίτητο να κατανοούμε τους επακριβείς μηχανισμούς μέσω των οποίων αποστέλλονται τα σήματα πείνας όταν ο οργανισμός χρειάζεται τροφή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να φάμε και να παρατηρήσουμε πώς υποχωρεί η πείνα. Αν παραβλέπουμε συστηματικά τη φυσική επιθυμία πρόσληψης τροφής, το στομάχι, το πάγκρεας και το λεπτό έντερο μπορεί να «αναστατωθούν» και να αρχίσουν να προσαρμόζονται στον νέο κανόνα που θεσπίσαμε, παράγοντας ελάχιστη ποσότητα πεπτικών χυμών, προκειμένου να η σπαταληθούν οι πολύτιμοι πόροι του οργανισμού. Έτσι, αν ξαφνικά καταναλώσουμε ένα φυσιολογικό γεύμα, θα υποφέρουμε από δυσπεψία.
Από την άλλη, αν το στομάχι μας λέει ότι δεν πεινάμε, ότι προς το παρόν δεν χρειάζεται τροφή, αλλά εμείς τρώμε από ευγένεια, περιέργεια, νωθρότητα ή επειδή ενδίδουμε σε κάποιον πειρασμό, παραβλέπουμε τις επιταγές του πεπτικού μας συστήματος. Επειδή ο οργανισμός δεν είναι έτοιμος να χωνέψει τροφή σε εκείνη τη φάση, αποκλείεται να το πράξει. Αυτό είναι άλλο ένα αίτιο της δυσπεψίας.
Όποτε αισθανόμαστε τη φυσική ανάγκη για αφόδευση, ο οργανισμός μας μας παροτρύνει να σπεύσουμε στην τουαλέτα. Αν παραβλέψουμε αυτό το σήμα επειδή εμφανίζεται σε ακατάλληλη στιγμή, ο οργανισμός μας αναγκάζεται να κατακρατήσει νερό. Τελικά, η φυσική ορμή που μας ωθεί να αφοδεύσουμε εξασθενεί και ολοένα και περισσότερο νερό διαφεύγει από το κοπρώδες υλικό. Έτσι, τα κόπρανα γίνονται τόσο ξηρά και σκληρά, ώστε το σήμα που προάγει την αφόδευση καταστέλλεται. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως «δυσκοιλιότητα». Τα καταστροφικά βακτήρια αρχίζουν να διασπούν ένα μέρος των αποβλήτων, προκαλώντας το σχηματισμό τοξινών και άλλων επιβλαβών ουσιών.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει τοξίκωση του αίματος και ποικίλες πεπτικές διαταραχές.
Όταν το σώμα μας αισθάνεται κουρασμένο, είναι φυσιολογικό να θέλουμε να ξαπλώσουμε και να κοιμηθούμε.
Ωστόσο, ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα τσιγάρο μας προσφέρει επαρκή ποσότητα αδρεναλίνης για να παραμείνουμε ξύπνιοι. Αν αγνοούμε σε μόνιμη βάση τα σήματα του οργανισμού που μας προτρέπουν να κοιμηθούμε, η υπερέκκριση αδρεναλίνης και των λοιπών στρεσογόνων ορμονών μπορεί να μας κάνει υπερδραστήριους, δυσχεραίνοντας τη χαλά­ρωση και τον ύπνο.
Η παράβλεψη των φυσικών μηνυμάτων του σώματος αποτελεί το βασικότερο αίτιο των σύγχρονων παθήσεων. Η ήδη αρκετά μεγάλη σύγχυση γύρω από τα ζητήματα υγείας επιδεινώνεται από τα καταιγιστικά μηνύματα που δεχόμαστε από τα βιβλία, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τα περιοδικά. Ιδίως τα τελευταία, μας βομβαρδίζουν με αμέτρητες συμβουλές για τις τελευταίες δίαιτες και τα προγράμματα διατροφής και άσκησης. Για παράδειγμα, πρόσφατα μας είπαν ότι οι πατάτες και τα ζυμαρικά συγκα­ταλέγονται στα πιο παχυντικά τρόφιμα. Κατόπιν, οι διαιτο­λόγοι κήρυτταν ότι είναι ιδανικά για το αδυνάτισμα, ενώ η τελευταία μόδα που προβλέπει αποχή από υδατάνθρακες, τα θεωρεί εντελώς ανθυγιεινά. Μπερδεμένοι ανάμεσα σε διάφορες θεωρίες για την υγεία, αναζητούμε ικανοποιητι­κές απαντήσεις για τα προβλήματα μας. Στο τέλος, το σώμα μας εξαντλείται καθώς προσπαθεί να προσαρμοστεί στη μία ή στην άλλη δίαιτα. Τότε ίσως συνειδητοποιήσουμε ότι οι ανάγκες του σώματος μας είναι μοναδικές και μεταβάλ­λονται διαρκώς – συχνά από τη μια μέρα στην άλλη.
Αν είστε ευαίσθητο άτομο, θα έχετε παρατηρήσει ότι ορισμένες ημέρες του μήνα ή σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας χωνεύετε ευκολότερα ένα συγκεκριμένο τρόφιμο. Το ίδιο τρόφιμο μπορεί να μας προσφέρει πολλή ενέργεια μια μέρα, και να αναστατώσει το στομάχι μας μια άλλη. Η ίδια μακαρονάδα μπορεί να είναι πολύ εύπεπτη τη μια μέρα, αλλά να κάτσει στο στομάχι μας σαν ογκόλιθος μια άλλη. Μπορεί ακόμα να βάλουμε βάρος εύκολα εξαιτίας της μακαρονάδας, την ημέρα που ήταν δύσπεπτη. Εκτός από τους ημερήσιους και εποχιακούς κύκλους, η απάντηση σε αυτή τη μυστηριώδη συμπεριφορά του σώματος βρίσκεται κυρίως στην αδιάκοπη κίνηση των πλανητών και στις θέσεις που καταλαμβάνουν στο ουράνιο στερέωμα.

Η Καλή Υγεία Προϋποθέτει να Ακολουθούμε το Ένστικτο μας

Το 1984, ο νομπελίστας Κάρλο Ρούμπια απέδειξε ότι το αν­θρώπινο σώμα αποτελείται κυρίως από ενέργεια και από ελάχιστη ύλη. Για να είμαστε ακριβείς, για κάθε σωματίδιο ύλης υπάρχουν 974.600.000 μονάδες ενέργειας (φωτόνια). Με άλλα λόγια, μόνο το ένα δισεκατομμυριοστό του σώ­ματος μας αποτελείται από ύλη, ενώ το υπόλοιπο είναι κρα­δασμοί. Η ύλη που απαρτίζει το υλικό μας σώμα, η καρέκλα στην οποία καθόμαστε και ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, συμπεριφέρονται κβαντομηχανικά. Επειδή όλες οι εξωτερι­κές επιρροές, όπως οι ηλιακές καταιγίδες, οι κλιματικές αλ­λαγές και η διάβαση της σελήνης από τους αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου αναπαριστούν διάφορες ενεργειακές κα­ταστάσεις, ευνοούν ανάλογες δραστηριότητες, αποκρίσεις και μετασχηματισμούς μέσα στο σώμα μας. Ως συνέπεια της έκθεσης σε αυτά τα ερεθίσματα, ο οργανισμός αποστέλλει διακριτικά μηνύματα, προκειμένου να μας ενημερώσει για τις ανάγκες του για τροφή, νερό, ανάπαυση, άσκηση, θερ­μότητα ή δροσιά. Ωστόσο, αυτό απαιτεί ευαισθησία και επίγνωση.
Και αυτά απουσιάζουν αν καταστέλλουμε συστημτικά τις φυσικές ορμές του οργανισμού μας (πείνα, δίψα, ανάγκη για αφόδευση, ούρηση, ύπνο, κτλ.), φορτώνουμε το πεπτικό μας σύστημα με σκουπίδια και εξαρτιόμαστε συναισθηματικά από την άποψη άλλων ατόμων, ανεξάρτητα από το πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι αυτή.
Ένα καλό σύστημα φροντίδας της υγείας έχει πάντα ένα γνώρισμα: μας μαθαίνει να αφουγκραζόμαστε το σώμα μας και να είμαστε αυτάρκεις, ώστε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι είναι ευεργετικό για εμάς. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αφήστε τα βιώματα σας να σας υποδείξουν τι είναι ωφέλιμο για εσάς και τι όχι. Καμία θεωρία δεν επαρκεί από μόνη της για να μας χαρίσει την τέλεια υγεία. Καθώς αρχίζουμε να ακούμε τα διακριτικά μηνύματα του σώματος, θα διαπιστώσουμε ότι η συμπεριφορά, οι δραστηριότητες, οι ορμές του και τα παθολογικά συμπτώματα δεν είναι καθόλου τυχαία.
Τα προβλήματα υγείας εμφανίζονται όταν αμφιβάλλουμε ότι ο οργανισμός μας έχει την ικανότητα να κάνει σωστές επιλογές – και δυστυχώς, αυτό έχουμε μάθει να πιστεύουμε, σχεδόν από την αρχή της ζωής μας. Μας παρότρυναν να παραβλέπουμε πολλά φυσικά μας ένστικτα, ή να τα καταστέλλουμε με ανόητους κανόνες, ανυπόστατες αντιλήψεις, χειρισμούς και διαφημίσεις. Μας υποδεικνύουν πώς πρέπει να ζούμε, τι πρέπει να τρώμε, πότε πρέπει να κοιμόμαστε, ακόμα και πότε πρέπει να αφοδεύουμε.
Αν αγνοούμε συστηματικά τα βασικά μας ένστικτα, ο νους αρχίζει να αναζητά υποκατάστατα, γεγονός που δημιουργεί (εύλογες) επιθυμίες για τρόφιμα, ροφήματα,
διεγερτικά, σεξ, κτλ. Δίνοντας λίγη επιπλέον προσοχή στο σώμα, σύντομα θα διακρίνετε τη διαφορά ανάμεσα σε μια αρμονική και μια δυσαρμονική επιρροή. Αν, για παράδειγμα, το στομάχι σας είναι γεμάτο και εσείς θέλετε να φάτε κάτι ακόμα, θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι το στομάχι σας αυτό που αποζητά επιπλέον τροφή. Η σφοδρή επιθυμία για ορισμένα τρόφιμα, ουσιαστικά μας λέει ότι ο οργανισμός μας δεν είναι πια σε θέση να πέψει και να αφομοιώσει την τροφή σωστά, και πάσχει από πλημμελή θρέψη.
Ο κυτταρικός υποσιτισμός είναι αυτός που προκαλεί αυτού του είδους τις επιθυμίες. Αν το στομάχι σας είναι άδειο και εινάτε, ρωτήστε το τι θέλει να φάει. Οι διατροφικές και συναισθηματικές ανάγκες μας διαφέρουν από μέρα σε μέρα και καθορίζονται από τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο άμεσο και το απώτερο περιβάλλον. Κατά συνέπεια, κανένα τυποποιημένο διατροφικό πρόγραμμα δεν μπορεί να εκπληρώσει τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού. Και το χειρότερο είναι ότι μπλοκάρει και διαστρεβλώνει τα μηνύματα που προσπαθεί να αποστείλει το σώμα μας.
Τα φυσικά ένστικτα του σώματος καθορίζονται από δυνάμεις που απαντούν παντού στη φύση. Αυτές εκδηλώνονται με μοναδικό τρόπο σε κάθε οργανισμό και καθορίζουν τις φυσικές τάσεις και τα ένστικτα μας. Επίσης, σε αυτές οφείλονται τα ειδικά χαρακτηριστικά του σωματότυπού μας.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Andreas Moritz

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα