Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013

«Η ευεξία είναι για όλους μας το ζητούμενο»

KATERINA 1
«Η σωστή επιλογή τροφής, βοηθάει την σωματική, πνευματική και ψυχική απόδοση», μας είπε η σύμβουλος διατροφής Κατερίνα Βαμβακάρη – Γεωργή, επαγγελματίας με πολλές περγαμηνές στο χώρο της διαιτολογίας. Η ίδια τονίζει πως «μπορούμε να απομυθοποιήσουμε τη λέξη ‘δίαιτα’ και να αντιμετωπίσουμε τη διατροφή μας σαν έναν τρόπο ζωής».
Στο δε βιβλίο της με τίτλο «Η σωστή πλευρά της διατροφής για Υγεία, Ευεξία, Μακροζωία» (εκδοτικός οίκος Αγγελάκη, Αθήνα 2009), η κ. Βαμβακάρη υπογραμμίζει πως «σκοπός μου δε είναι να πείσω τους ανθρώπους να υποβληθούν σε στερήσεις και δίαιτες, αλλά να μάθουν να επιλέγουν τις κατάλληλες τροφές, αυτές που τους ταιριάζουν, αυτές που τους αρέσουν, χωρίς όμως να προκαλούν αύξηση του σωματικού τους βάρους ή προβλήματα υγείας». Και προσθέτει πως «η ισορροπημένη διατροφή, είναι πηγή ζωής για όλους μας».

4Η οικονομική κρίση περιορίζει όλο και περισσότερο τις επιλογές μας. Πως μπορούμε να τρώμε υγιεινά και καλά και συγχρόνως φτηνά;
Σε σύγκριση με παλαιότερες κρίσεις η τωρινή οικονομική δυσπραγία έχει περισσότερες επιπτώσεις. Οι συνθήκες διαβίωσης επηρέασαν αλλά και διαμόρφωσαν την καταναλωτική συμπεριφορά. Η επιλογή πια ενός αγαθού γίνεται μετά από μια αλυσιδωτή διαδικασία. Μέχρι πρότινος, οι επιλογές των αγαθών ήταν αυθόρμητες και ίσως επηρεασμένες από την συσκευασία, την ιδιαιτερότητα και το marketing του προϊόντος. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και ίσως ο μοναδικός επηρεασμός που δεχόμαστε είναι η τιμή του αγαθού. Όμως το διατροφικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουμε, πρέπει να συνδέεται απόλυτα και με την θρεπτική αξία του.
Η επιστροφή στις ρίζες μας, ήτοι τα παραδοσιακά φυσικά προϊόντα, είναι η μεγάλη θετική αλλαγή που έφερε η οικονομική κρίση. Μπορούμε να τρεφόμαστε οικονομικά, θρεπτικά και υγιεινά, αν υιοθετήσουμε το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής το οποίο είχαμε ξεχάσει. Δηλαδή τη συχνότερη κατανάλωση φυτικών τροφών όπως όσπρια, λαδερά φαγητά, λαχανικά, φρούτα. Είναι τροφές οι οποίες πρέπει απαραίτητα να συγκαταλέγονται μέσα στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο και μάλιστα ορισμένα τρόφιμα σε καθημερινή χρήση. Πρέπει να αποφεύγουμε το τηγάνισμα των τροφών όπου αυτό σημαίνει καλύτερη ποιότητα τροφής και ταυτόχρονα οικονομία υλικού. Επιβάλλεται να γίνεται περιορισμένη κατανάλωση τυριών, ζωικών τροφών και των παραγώγων τους, ενώ το ελαιόλαδο να είναι το κύριο μαγειρικό λίπος. Εν αντιθέσει με την κατανάλωση ψαριών που πρέπει να συγκαταλέγεται συχνότερα μέσα στο εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής. Μπορούμε να πειραματιστούμε, φτιάχνοντας  παραδοσιακά σπιτικά γλυκά και εδέσματα. Να μην αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες ευπαθών τροφίμων. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται άμεση κατανάλωση και οικονομία. Να αποφεύγουμε να αγοράζουμε τρόφιμα, λαχανικά, φρούτα εκτός εποχής, καθώς είναι ακριβότερα και δεν έχει γίνει η ωρίμανσή τους με φυσικό τρόπο.
4Ακούμε συνεχώς για διατροφικά σκάνδαλα. Πόσο σίγουρος μπορεί να είναι πλέον ένας καταναλωτής για αυτά που έχει στο τραπέζι του;
Τα διατροφικά σκάνδαλα που κατά καιρούς εμφανίζονται, έχουν να κάνουν με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών, από την μια πλευρά και από την άλλη πλευρά, με τους ελλιπείς  μηχανισμούς ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως προς το δεύτερο, οι μηχανισμοί αυτοί ελέγχου ευτυχώς, συνεχώς βελτιώνονται, προς όφελος των καταναλωτών.
4Για πολλούς, η ευεξία είναι ένα από τα ζητούμενα. Τι ρόλο παίζει εδώ η διατροφή;
KATERINA 2
Η ευεξία είναι για όλους μας το ζητούμενο. Ο ρόλος της διατροφής είναι ο πρωταρχικός παράγοντας. Ο οργανισμός του ανθρώπου έχει ανάγκη πολλών θρεπτικών και βασικών στοιχείων για την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη του.  Ευεξία, ενέργεια, δύναμη δεν μπορούν να υπάρχουν αν το σώμα μας δεν τροφοδοτείται με απαραίτητες πρωτεΐνες όπου ο ρόλος τους είναι η καλή λειτουργία των κυττάρων, των αντισωμάτων, των ένζυμων και των ορμονών.
Εκτός από τις πρωτεΐνες, απαραίτητη και πρωταρχική είναι η κατανάλωση υδατανθράκων, τροφοδοτώντας το σώμα με ενέργεια. Η χρησιμότητα των βιταμινών είναι σημαντική για την θρέψη  του οργανισμού. Οι βιταμίνες  είναι μεταφορείς ενέργειας και στοιχείων μετά από μια πολύπλοκη σειρά χημικών διεργασιών. Βοηθούν την παραγωγή ορμονών, είναι σωματοφύλακες κατά των ιώσεων, ενισχύουν την άμυνα, την ανάπτυξη και την ζωτικότητα. Παρέχουν ισορροπία και σταθερότητα στο νευρικό σύστημα. Η βασική τους πηγή είναι φυτική. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και η τροφή λειτουργεί τις περισσότερες φορές σαν φάρμακο.
4Η μακροζωία, εξαρτάται πολύ από τη διατροφή μας. Υπάρχει σήμερα ανάγκη για εκπαίδευση στην διαιτολογία στην πρωτοβάθμια & δευτεροβάθμια εκπαίδευση;
Η ποιότητα της τροφής έχει ως βασικό πλεονέκτημα την μακροζωία. Η κατανάλωση τροφών με έντονη αντιοξειδωτική δράση βοηθά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς καταπολεμούν ορισμένους παθογόνους μικροοργανισμούς, επιταχύνουν την ανάρρωση με αποτέλεσμα την καλή υγεία.  Δεδομένου ότι η χώρα μας έχει δυστυχώς το αρνητικό ρεκόρ υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών, ναι, υπάρχει ανάγκη επιμόρφωσης στην εκπαίδευση σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των νέων παιδιών, που πολύ συχνά επιλέγουν να διατρέφονται στα ταχυφαγεία- fast-food. Όμως η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών και σακχάρων έχει δημιουργήσει αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν πληροφορίες στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης του Περιβάλλοντος και σε ορισμένα άλλα μαθήματα. Όμως, στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, λόγω και της ταχείας ανάπτυξης των παιδιών, χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση και εκπαίδευση  για το σωστό διατροφικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθούμε. Απαραίτητη ενημέρωση πρέπει να γίνεται και στους γονείς, ώστε η σωστή καθημερινή οικογενειακή σίτιση να γίνει το όπλο για την καλή υγεία των παιδιών τους.

Νίκος Χιδίρογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου