Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Η ευεξία είναι για όλους μας το ζητούμενο»

KATERINA 1
«Η σωστή επιλογή τροφής, βοηθάει την σωματική, πνευματική και ψυχική απόδοση», μας είπε η σύμβουλος διατροφής Κατερίνα Βαμβακάρη – Γεωργή, επαγγελματίας με πολλές περγαμηνές στο χώρο της διαιτολογίας. Η ίδια τονίζει πως «μπορούμε να απομυθοποιήσουμε τη λέξη ‘δίαιτα’ και να αντιμετωπίσουμε τη διατροφή μας σαν έναν τρόπο ζωής».
Στο δε βιβλίο της με τίτλο «Η σωστή πλευρά της διατροφής για Υγεία, Ευεξία, Μακροζωία» (εκδοτικός οίκος Αγγελάκη, Αθήνα 2009), η κ. Βαμβακάρη υπογραμμίζει πως «σκοπός μου δε είναι να πείσω τους ανθρώπους να υποβληθούν σε στερήσεις και δίαιτες, αλλά να μάθουν να επιλέγουν τις κατάλληλες τροφές, αυτές που τους ταιριάζουν, αυτές που τους αρέσουν, χωρίς όμως να προκαλούν αύξηση του σωματικού τους βάρους ή προβλήματα υγείας». Και προσθέτει πως «η ισορροπημένη διατροφή, είναι πηγή ζωής για όλους μας».

4Η οικονομική κρίση περιορίζει όλο και περισσότερο τις επιλογές μας. Πως μπορούμε να τρώμε υγιεινά και καλά και συγχρόνως φτηνά;
Σε σύγκριση με παλαιότερες κρίσεις η τωρινή οικονομική δυσπραγία έχει περισσότερες επιπτώσεις. Οι συνθήκες διαβίωσης επηρέασαν αλλά και διαμόρφωσαν την καταναλωτική συμπεριφορά. Η επιλογή πια ενός αγαθού γίνεται μετά από μια αλυσιδωτή διαδικασία. Μέχρι πρότινος, οι επιλογές των αγαθών ήταν αυθόρμητες και ίσως επηρεασμένες από την συσκευασία, την ιδιαιτερότητα και το marketing του προϊόντος. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και ίσως ο μοναδικός επηρεασμός που δεχόμαστε είναι η τιμή του αγαθού. Όμως το διατροφικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουμε, πρέπει να συνδέεται απόλυτα και με την θρεπτική αξία του.
Η επιστροφή στις ρίζες μας, ήτοι τα παραδοσιακά φυσικά προϊόντα, είναι η μεγάλη θετική αλλαγή που έφερε η οικονομική κρίση. Μπορούμε να τρεφόμαστε οικονομικά, θρεπτικά και υγιεινά, αν υιοθετήσουμε το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής το οποίο είχαμε ξεχάσει. Δηλαδή τη συχνότερη κατανάλωση φυτικών τροφών όπως όσπρια, λαδερά φαγητά, λαχανικά, φρούτα. Είναι τροφές οι οποίες πρέπει απαραίτητα να συγκαταλέγονται μέσα στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο και μάλιστα ορισμένα τρόφιμα σε καθημερινή χρήση. Πρέπει να αποφεύγουμε το τηγάνισμα των τροφών όπου αυτό σημαίνει καλύτερη ποιότητα τροφής και ταυτόχρονα οικονομία υλικού. Επιβάλλεται να γίνεται περιορισμένη κατανάλωση τυριών, ζωικών τροφών και των παραγώγων τους, ενώ το ελαιόλαδο να είναι το κύριο μαγειρικό λίπος. Εν αντιθέσει με την κατανάλωση ψαριών που πρέπει να συγκαταλέγεται συχνότερα μέσα στο εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής. Μπορούμε να πειραματιστούμε, φτιάχνοντας  παραδοσιακά σπιτικά γλυκά και εδέσματα. Να μην αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες ευπαθών τροφίμων. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται άμεση κατανάλωση και οικονομία. Να αποφεύγουμε να αγοράζουμε τρόφιμα, λαχανικά, φρούτα εκτός εποχής, καθώς είναι ακριβότερα και δεν έχει γίνει η ωρίμανσή τους με φυσικό τρόπο.
4Ακούμε συνεχώς για διατροφικά σκάνδαλα. Πόσο σίγουρος μπορεί να είναι πλέον ένας καταναλωτής για αυτά που έχει στο τραπέζι του;
Τα διατροφικά σκάνδαλα που κατά καιρούς εμφανίζονται, έχουν να κάνουν με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών, από την μια πλευρά και από την άλλη πλευρά, με τους ελλιπείς  μηχανισμούς ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως προς το δεύτερο, οι μηχανισμοί αυτοί ελέγχου ευτυχώς, συνεχώς βελτιώνονται, προς όφελος των καταναλωτών.
4Για πολλούς, η ευεξία είναι ένα από τα ζητούμενα. Τι ρόλο παίζει εδώ η διατροφή;
KATERINA 2
Η ευεξία είναι για όλους μας το ζητούμενο. Ο ρόλος της διατροφής είναι ο πρωταρχικός παράγοντας. Ο οργανισμός του ανθρώπου έχει ανάγκη πολλών θρεπτικών και βασικών στοιχείων για την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη του.  Ευεξία, ενέργεια, δύναμη δεν μπορούν να υπάρχουν αν το σώμα μας δεν τροφοδοτείται με απαραίτητες πρωτεΐνες όπου ο ρόλος τους είναι η καλή λειτουργία των κυττάρων, των αντισωμάτων, των ένζυμων και των ορμονών.
Εκτός από τις πρωτεΐνες, απαραίτητη και πρωταρχική είναι η κατανάλωση υδατανθράκων, τροφοδοτώντας το σώμα με ενέργεια. Η χρησιμότητα των βιταμινών είναι σημαντική για την θρέψη  του οργανισμού. Οι βιταμίνες  είναι μεταφορείς ενέργειας και στοιχείων μετά από μια πολύπλοκη σειρά χημικών διεργασιών. Βοηθούν την παραγωγή ορμονών, είναι σωματοφύλακες κατά των ιώσεων, ενισχύουν την άμυνα, την ανάπτυξη και την ζωτικότητα. Παρέχουν ισορροπία και σταθερότητα στο νευρικό σύστημα. Η βασική τους πηγή είναι φυτική. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και η τροφή λειτουργεί τις περισσότερες φορές σαν φάρμακο.
4Η μακροζωία, εξαρτάται πολύ από τη διατροφή μας. Υπάρχει σήμερα ανάγκη για εκπαίδευση στην διαιτολογία στην πρωτοβάθμια & δευτεροβάθμια εκπαίδευση;
Η ποιότητα της τροφής έχει ως βασικό πλεονέκτημα την μακροζωία. Η κατανάλωση τροφών με έντονη αντιοξειδωτική δράση βοηθά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς καταπολεμούν ορισμένους παθογόνους μικροοργανισμούς, επιταχύνουν την ανάρρωση με αποτέλεσμα την καλή υγεία.  Δεδομένου ότι η χώρα μας έχει δυστυχώς το αρνητικό ρεκόρ υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών, ναι, υπάρχει ανάγκη επιμόρφωσης στην εκπαίδευση σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των νέων παιδιών, που πολύ συχνά επιλέγουν να διατρέφονται στα ταχυφαγεία- fast-food. Όμως η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών και σακχάρων έχει δημιουργήσει αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν πληροφορίες στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης του Περιβάλλοντος και σε ορισμένα άλλα μαθήματα. Όμως, στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, λόγω και της ταχείας ανάπτυξης των παιδιών, χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση και εκπαίδευση  για το σωστό διατροφικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθούμε. Απαραίτητη ενημέρωση πρέπει να γίνεται και στους γονείς, ώστε η σωστή καθημερινή οικογενειακή σίτιση να γίνει το όπλο για την καλή υγεία των παιδιών τους.

Νίκος Χιδίρογλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα