Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Και μετά το Πάσχα τι;

Είναι αλήθεια ότι οι ποσότητες φαγητού που καταναλώνονται συνήθως τις γιορτές ξεπερνούν κατά πολύ τις ανάγκες του σώματός μας και τα αποτελέσματα γίνονται δυστυχώς αμέσως εμφανή...

Συνήθως, κατά τη διάρκεια των εορτών, η αύξηση του σωματικού βάρους κυμαίνεται από 0,5- 2 κιλά για τα άτομα φυσιολογικού βάρους, ενώ για τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα η αύξηση ξεπερνάει τα 2 κιλά.

Η περίοδος μετά το Πάσχα, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος Μαρία Κοκκίνου, είναι για τους περισσότερους η καλύτερη για δίαιτα. Το καλοκαίρι δεν είναι τόσο μακριά και τα λιγότερα ρούχα ήδη μαρτυρούν ότι κάτι… δεν πήγε καλά στις γιορτές. Η υπερκατανάλωση φαγητού και η αύξηση βάρους οδηγούν συνήθως σε πανικό για αδυνάτισμα. Το επόμενο βήμα είναι να καταφύγουμε σε δίαιτες εξπρές, οι οποίες όχι μόνο έχουν καθαρά προσωρινό αποτέλεσμα, αλλά έχει αποδειχθεί ότι είναι επικίνδυνες για την υγεία μας.

Αποφύγετε το λάθος να εφαρμόσετε προγράμματα-αστραπή. Αν και τα πρώτα εμφανή αποτελέσματα θα σας ενθουσιάσουν, το τελικό θα σας απογοητεύσει. Στερητικές δίαιτες που έχουν ως βάση τη μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων, εξαντλούν αποθέματα γλυκογόνου, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με μόρια νερού. Έτσι, ουσιαστικά μεγάλο κομμάτι του βάρους που έχει χαθεί αποτελείται από νερό. Το σώμα μας έχει τόση ανάγκη το αποθεματικό γλυκογόνο και το νερό, που αργά ή γρήγορα θα το αναπληρώσει και έτσι θα χαθεί το αποτέλεσμα απώλειας βάρους που με τόση στέρηση και προσπάθεια πετύχατε.

Επίσης αποφύγετε τις εξαντλητικές «αποτοξινώσεις». Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν θα σας βοηθήσει, αλλά θα σας δημιουργήσει μεγαλύτερη επιθυμία για φαγητό τις επόμενες ημέρες. Με το να τρώτε κάποιες μέρες υπερβολικές ποσότητες φαγητού και στη συνέχεια να προσπαθείτε να «εξιλεωθείτε» μη τρώγοντας σχεδόν τίποτα, μόνο κακό μπορείτε να κάνετε στον οργανισμό σας.

Προς την κατεύθυνση μιας υγιεινής και μακροχρόνιας απώλειας βάρους απαιτείται ενημέρωση από διαιτολόγους-διατροφολόγους για σωστή θρέψη, ανθρωπομετρικές μετρήσεις και εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής. Η σωστή διατροφή είναι η καλύτερη λύση για να απαλλαγείτε από τα κιλά των εορτών και να μη διαιωνίζετε το πρόβλημα της υγείας και της σιλουέτας σας. Μιλώντας φυσικά για σωστή διατροφή, κάθε άλλο παρά στέρηση ή υποταγή σε αυστηρούς κανόνες διαιτολογίας εννοούμε. Αυτό που προτείνεται σήμερα για τη σωστή και υγιεινότερη απώλεια βάρους είναι το σύγχρονο πρότυπο Αλλαγής Διαιτητικής Συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με αυτό, δεν εντάσσουμε το άτομο σε αυστηρά υποθερμιδικά προγράμματα διατροφής, αλλά με βάση τις υπάρχουσες διατροφικές του συνήθειες εφαρμόζουμε σύγχρονες τεχνικές για τη σταδιακή αλλαγή της διατροφικής του συμπεριφοράς, με απώτερο στόχο τη σωστή και μόνιμη απώλεια βάρους. Η προσαρμογή της καθημερινότητας σε ένα διατροφικό πλαίσιο ανάλογο με τη δραστηριότητα, τις συνήθειες και τις γευστικές ιδιαιτερότητες του καθενός είναι η καλύτερη μέθοδος απώλειας βάρους και κυρίως απώλειας λίπους. Μόνο έτσι σταματούν να εμφανίζονται αυξομειώσεις κιλών, οι οποίες - εκτός των άλλων- είναι και πολύ ψυχοφθόρες.

Επειδή το πασχαλινό τραπέζι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και αλάτι, καλό είναι για μια με δυο μέρες να περιορίσετε την κατανάλωση κρέατος ή άλλων τροφίμων που είναι πλούσια σε λίπος. Το μικρό φούσκωμα που αισθάνεστε οφείλεται κατά βάση σε κατακράτηση υγρών. Μη λάβετε υπ’ όψιν σας το τι δείχνει η ζυγαριά και αντιδράστε στην εικόνα ακόμη ενός πλούσιου γεύματος, τρώγοντας ελαφρές τροφές. Δώστε τη δυνατότητα στο ταλαιπωρημένο σας πεπτικό σύστημα να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση, επιλέγοντας αρκετά γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά και νερό στο διαιτολόγιό σας. Με αυτό τον τρόπο θα ξεπρηστείτε και θα επανέλθετε στα κιλά που είχατε πριν από το Πάσχα.

Ένα καλό πρωινό θα σας δώσει αρκετές βιταμίνες και ενέργεια για να ξεκινήσετε ευχάριστα τη μέρα σας, ενώ θα έχετε εξασφαλίσει από νωρίς την αρχή των καύσεων του οργανισμού. Ένα με δύο φρούτα (ή χυμός) ενδιάμεσα θα αποτρέψουν το αίσθημα της πείνας και σας καλύψουν με θρεπτικά συστατικά, έτσι ώστε να αντεπεξέλθετε με επιτυχία στις απαιτήσεις της ημέρας. Μην παραλείπετε να τρώτε σαλάτα καθημερινά με το μεσημεριανό σας γεύμα. Έτσι θα εξασφαλίσετε αρκετές φυτικές ίνες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το μεσημεριανό καλό θα ήταν να μην ξεπερνά σε μέγεθος μια μερίδα εστιατορίου. Ένα απογευματινό φρούτο, εκτός των άλλων, θα βοηθήσει να φάτε ένα ελαφρύ βραδινό και έτσι να μην καταπονήσετε το στομάχι σας την ώρα που οι καύσεις σας αρχίζουν να «πέφτουν».

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσετε και μια μικρή αύξηση της φυσικής δραστηριότητας (π.χ. λίγο περπάτημα), τότε σίγουρα θα χάσετε τα κιλά που πήρατε στις γιορτές.

Πηγή: MediDiatrofi.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα