Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανακαλύψτε την «κρυμμένη» ζάχαρη


Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα, ο μέσος ενήλικας καταναλώνει καθημερινά περίπου 20 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, που αντιστοιχούν σε 320 θερμίδες, οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι άχρηστες και μετατρέπονται γρήγορα σε περιττά κιλά. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόση κρυμμένη ζάχαρη περιέχεται στη διατροφή τους.
Σήμερα, πολλοί προτιμούν τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και, επειδή τρώμε πολλά προϊόντα χωρίς ή με λίγα λιπαρά, δεν γνωρίζουμε ότι σε πολλά εξ αυτών η ζάχαρη είναι υποκατάστατο του λίπους και ότι στην πραγματικότητα «ανταλλάσσουμε το λίπος με ζάχαρη».
Κυρίως τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν κρυφή ζάχαρη, ανάλογα με την ποσότητα που περιέχεται στο τρόφιμο, με φθίνουσα σειρά. Αυτό σημαίνει ότι το συστατικό που περιέχεται σε μεγαλύτερη ποσότητα (έχει το μεγαλύτερο βάρος), αναγράφεται πρώτο και εκείνο με το μικρότερο βάρος αναγράφεται τελευταίο.
Καλό είναι να γνωρίζει κανείς ποιες μπορεί να είναι «οι ύποπτες τροφές που κρύβουν ζάχαρη», καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει είτε να τις περιορίσει (στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής) είτε να τις αποφύγει τελείως.
Οφείλουμε ως καταναλωτές να διαβάζουμε με προσοχή τις πληροφορίες στη συσκευασία τροφίμων. Η ζάχαρη μπορεί να αναφέρεται με άλλο όνομα, ενώ το προϊόν μπορεί να περιέχει κάποια άλλη γλυκαντική ουσία. Η αγγλική κατάληξη «-οse» ή η ελληνική «οζη» πρέπει να σας «ταρακουνήσει» (fructose, glucose, sucrose= φρουκτόζη, γλυκόζη, σουκρόζη).
Τρόφιμα που περιέχουν κρυφή ζάχαρη
• τα γιαούρτια χαμηλών λιπαρών με γεύση φρούτων (έχει υπολογιστεί ότι ένα κεσεδάκι περιέχει μέχρι και επτά κουταλάκια ζάχαρη)
• σχεδόν όλες οι κονσέρβες
• προμαγειρεμένα και κατεψυγμένα φαγητά
• ντοματοχυμός μαγειρικής
• κέτσαπ
• αναψυκτικά
• κομπόστες & τυποποιημένοι χυμοί
• επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού (με προσθήκη σοκολάτας, αποξηραμένων φρούτων, κ.λπ.) και μπάρες δημητριακών
• κράκερ, κριτσίνια και διάφορα αρτοσκευάσματα
• διάφορες έτοιμες σάλτσες που κυκλοφορούν στο εμπόριο π.χ. barbecue sauce
• επιδόρπια γιαουρτιού
• σιρόπι
Συνεπώς, θα πρέπει ως καταναλωτές να διαβάζουμε με προσοχή τις πληροφορίες στη συσκευασία των τροφίμων. Καλό είναι να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές, όπως λευκό ψωμί, άσπρα ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα, αντικαθιστώντας τα με ολικής αλέσεως προϊόντα.
Μπορούμε, αντί για επεξεργασμένα δημητριακά, να προσθέσουμε μόνοι μας στα δημητριακά του πρωινού μας κομμάτια φρέσκων φρούτων. Το ίδιο ισχύει και για το γιαούρτι.
Προτιμήστε φυσικούς χυμούς, αντί για τυποποιημένους. Αποφύγετε τα αναψυκτικά και φτιάξτε τα δικά σας soft drinks, π.χ. 1 ½ λίτρο νερό, φύλλα δυόσμου, λίγες ροδέλες λεμονιού τρεις ώρες στο ψυγείο και είναι έτοιμο για κατανάλωση.
Τέλος, προσέξτε τα προϊόντα στα οποία αναγράφεται «χωρίς πρόσθετη ζάχαρη». Αυτό σημαίνει ότι δεν προστέθηκε ζάχαρη κατά την επεξεργασία της τροφής και όχι ότι η ίδια τροφή δεν περιέχει ζάχαρη!
Και να θυμάστε πάντα ότι πρέπει να καταναλώνουμε μη επεξεργασμένα τρόφιμα, ώστε να παρέχουμε στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
ΠΗΓΗ: nutrimed.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα