Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μήπως η κουζίνα σου σε... παχαίνει;

Αναζητάς αποτελεσματικούς τρόπους για να ελέγξεις το βάρος σου; Μια καλή αρχή είναι να αλλάξεις τα πιάτα, τα ποτήρια και το φωτισμό της κουζίνας σου!
Διάβασε κάτι που αποκλείεται να έχει περάσει από το μυαλό σου: κάποια από τα «χαρακτηριστικά» της κουζίνας σου μπορεί να σαμποτάρουν κάθε προσπάθειά σου να ελέγξεις το βάρος σου. Νομίζεις ότι υπερβάλλουμε; Πρόσφατες έρευνες και έγκριτοι ειδικοί τα επιβεβαιώνουν. 
Η σκοτεινή πλευρά του... φωτός
Το έντονο φως μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του στρες και αυτό με τη σειρά του μπορεί να ανοίξει την όρεξή σου και να σε κάνει να τρως πιο γρήγορα και πιο πολύ. 
Τι να κάνεις: Κατά πάσα πιθανότητα η λύση είναι «ενσωματωμένη» στα έπιπλα της κουζίνας σου, αφού αυτά, πλέον, είναι εφοδιασμένα με περισσότερες από μία πηγές φωτισμού (λάμπες φθορισμού κάτω από τα κρεμαστά ντουλάπια, σποτ, ένα κεντρικό φωτιστικό κ.λπ.), τις οποίες μπορείς να ρυθμίσεις ανάλογα. Την ώρα που ετοιμάζεις το φαγητό είσαι ελεύθερη να ανάψεις όσα φώτα θες.  Όταν όμως σερβίρεις, φρόντισε ο φωτισμός σου να αντιστοιχεί το πολύ σε 240 Watts συνολικά. 
Δείξε μου το πιάτο σου
Έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 50% του πληθυσμού συνηθίζει να αδειάζει τελείως το πιάτο του κάθε φορά που κάθεται στο τραπέζι. Δυστυχώς, τα τελευταία πέντε χρόνια η διάμετρός τους έχει επιμηκυνθεί κατά 3 έως 5 εκατοστά, γεγονός, που σε διευκολύνει στο να πάρεις (έως και 22%) περισσότερες θερμίδες από εκείνες που αντιστοιχούν σε μία μερίδα. 
Τι να κάνεις: Να προσαρμόσεις στα μέτρα σου τους κανόνες του σερβιρίσματος: χρησιμοποίησε το πιάτο της σαλάτας για το κυρίως φαγητό και το μεγάλο πιάτο για τη σαλάτα.
Μείνε στον πάγκο
Υπάρχει κάποιος που δεν αφήνει τις εφημερίδες, τα περιοδικά ή τους λογαριασμούς του σπιτιού να συσσωρεύονται στον πάγκο της κουζίνας; Μια ακατάστατη κουζίνα μπορεί να σε εμπνεύσει για εξίσου ακατάστατες διατροφικές συνήθειες. Για παράδειγμα, είναι πιο εύκολο να παραγγείλεις πίτσα από το να κάνεις στην άκρη όλα όσα έχεις στοιβάξει στον πάγκο και να αρχίσεις να μαγειρεύεις.
Τι να κάνεις: Τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο: αφιέρωσε ένα άλλο σημείο στην αλληλογραφία σου και στις εφημερίδες και φρόντισε να διατηρείς άδειο και καθαρό το μεγαλύτερο μέρος του πάγκου, έτσι ώστε να ετοιμάζεις το φαγητό με άνεση.
Σε χαμηλό ή ψηλό ποτήρι
Έχει διαπιστωθεί ότι πίνεις μεγαλύτερες ποσότητες χυμού όταν χρησιμοποιείς χαμηλά και φαρδιά ποτήρια, παρά όταν έχεις ψηλά και στενά. Και αυτό γιατί ασυναίσθητα λαμβάνεις υπόψη σου το ύψος και όχι το πλάτος, οπότε χάνεις την αίσθηση της ποσότητας και βάζεις διαρκώς συμπλήρωμα.
Τι να κάνεις: Χρησιμοποίησε τα ψηλά και στενά ποτήρια για αναψυκτικά και τα χαμηλά και φαρδιά αυστηρά για νερό. Όταν κάνεις δίαιτα αυτά που πίνεις έχουν την ίδια αν όχι μεγαλύτερη σημασία με αυτά που τρως. 
Το μάτι είναι αχόρταγο
Συνηθίζεις να ψωνίζεις προμήθειες για ένα μήνα και να τις φυλάς σε μεγάλα μπολ ή δοχεία; Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν έχεις περίσσεια τροφίμων ή υλικών, μαγειρεύεις έως και 23% περισσότερη ποσότητα από αυτήν που χρειάζεσαι. Φυσικά, το μεγαλύτερο μέρος της έξτρα ποσότητας καταλήγει στο στομάχι σου και όχι στα σκουπίδια.
Τι να κάνεις: Σε καμία περίπτωση να μην ξεχάσεις τις οικονομικές συσκευασίες. Μπορείς όμως να μοιράσεις το περιεχόμενό τους σε μικρότερα μπολ, έτσι ώστε να μην βλέπεις μεγάλες ποσότητες όταν μαγειρεύεις.
Η πολλή διαφάνεια βλάπτει
Σύμφωνα με έρευνες, ενδίδουμε πιο εύκολα όταν έχουμε τον πειρασμό μπροστά στα μάτια μας. Που σημαίνει ότι για να αντισταθείς σε εκείνα τα υπέροχα σοκολατάκια, θα πρέπει να τα βάλεις σε ένα αδιαφανές μπολ.
Τι να κάνεις: Βάλε όλα τα σνακ που σε βάζουν σε πειρασμό σε αδιαφανή δοχεία. Έπειτα τοποθέτησε τα δοχεία αυτά σε μέρη που δεν τα φτάνεις εύκολα. Ή βρες εναλλακτικές λύσεις για τα σνακ. Για παράδειγμα, αν τρως 1 φλ. φρούτα αντί για πατατάκια κάθε μέρα, μπορεί να χάσεις έως και 2 κιλά σε 6 μήνες.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
Η κουζίνα είναι το δωμάτιο όπου βλέπεις τηλεόραση, δέχεσαι τις φίλες σου, προγραμματίζεις τις δουλειές που θα κάνεις κάθε μέρα. Οπότε είναι λογικό επακόλουθο να τσιμπολογάς ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 
Τι να κάνεις: Μεταφέρσου στο καθιστικό. Βγάλε τον Η/Υ, το τηλέφωνο και την τηλεόραση έξω από την κουζίνα. Επιπλέον, όταν τελειώσεις με το μαγείρεμα και το γεύμα, σβήνε τα φώτα και κατευθύνσου σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού: δήλωσε στον εαυτό σου ότι η κουζίνα «έκλεισε».
.................................................................................................................

prevention.gr
Από τη Χρ. Χρόνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα