Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι τροφές που σου αλλάζουν τη διάθεση



Σας έχει τύχει ποτέ ενώ βρίσκεστε σε άσχημη διάθεση, η κατανάλωση μιας αγαπημένης τροφής να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα στη στιγμή;
Καταλαβαίνετε πως μιλώ για τις τροφές της «παρηγοριάς», έτσι όπως ονομάζονται, που συνήθως δεν κάνουν καλό στην υγεία μας μακροπρόθεσμα, αλλά βοηθούν στην άμεση βελτίωση της διάθεσής μας. Αυτή η επίδραση οφείλεται στην παραγωγή των ενδορφινών, μιας κατηγορίας ουσιών που διεγείρουν τα θετικά συναισθήματα. Ωστόσο, η επίδραση αυτή είναι προσωρινή. Όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για τη σωστή λειτουργία τους, και ο εγκέφαλος δεν αποτελεί εξαίρεση.
Ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας είναι το φυλλικό οξύ. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2009 στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrition Reviews», το 38% των ενηλίκων που παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης έχουν έλλειψη ή ανεπάρκεια φυλλικού οξέως. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές η συγκεκριμένη ανεπάρκεια μπορεί να περιορίζει την ικανότητα του σώματος να παράγει τους νευροδιαβιβαστές που λειτουργούν ως σταθεροποιητές της διάθεσης.
Η θειαμίνη είναι μία άλλη βιταμίνη η οποία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης, όπως αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα μίας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο «Public Health Nutrition». Πιο συγκεκριμένα, τέσσερις διπλά τυφλές κλινικές δοκιμές έδειξαν πως η αύξηση των επιπέδων της θειαμίνης οδήγησε στη βελτίωση της διάθεσης των συμμετεχόντων. Τα άτομα που είχαν χαμηλά επίπεδα θειαμίνης, αντίθετα, παρουσίαζαν συμπτώματα ανορεξίας, μυϊκής αδυναμίας, ευερεθιστότητας και κατάθλιψης.
Για τη διατήρηση μιας καλής διάθεσης εξίσου σημαντική είναι και η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου. Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει άρθρο του περιοδικού «Medical Hypotheses» έπειτα από τη λήψη συμπληρώματος μαγνησίου για επτά ημέρες με κάθε γεύμα, ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη έδειξαν σημαντικά σημεία ανάρρωσης. Βέβαια, τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να μην είναι τυπικά, αφού σε κάθε περίπτωση αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να αποζητούν ειδική ψυχοθεραπεία. Πάντως, τα ανεπαρκή επίπεδα μαγνησίου μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στους νευρώνες του εγκεφάλου που να οδηγούν σε συμπτώματα κατάθλιψης.
Για να καταπολεμήσετε, λοιπόν, σωστά και υγιεινά την αρνητική διάθεση, καταναλώστε μία διατροφή πλούσια σε μη επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά:
Φυλλικό οξύ: Ο χυμός πορτοκαλιού, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φιστίκια, τα φασόλια, τα όσπρια και τα εντόσθια αποτελούν καλές πηγές φυλλικού οξέως.
Θειαμίνη: Το μοσχαρίσιο συκώτι, η μαγιά μπύρας, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα δημητριακά, το ρύζι, οι σπόροι ηλίανθου, η χοιρινή μπριζόλα, τα φύτρα σιταριού, τα μπιζέλια, τα μαυρομάτικα φασόλια, η φάβα, το πλιγούρι βρώμης και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι οι κυριότερες πηγές θειαμίνης.
Μαγνήσιο: Το σπανάκι, τα αποξηραμένα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα θαλασσινά και το κακάο είναι τροφές-πηγές του ασβεστίου.
iator.gr

περισσότερα καλά νέα:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα