Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συμβουλές για να μην παχύνετε στις γιορτές

20111203-100102.jpg
Κατά μέσο όρο προσλαμβάνονται 2 με 4 κιλά μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου και αυτό συμβαίνει επειδή λόγω του καιρού αυξάνεται η κατανάλωση θερμίδων και μειώνεται η κίνηση ενώ λόγω των Χριστουγεννιάτικων εορτών αυξάνονται οι κοινωνικές μας υποχρεώσεις και κατά συνέπεια η κατανάλωση γλυκών, αλκοόλ και σύνθετων φαγητών.
Για να αποφύγετε την αύξηση βάρους τα φετινά Χριστούγεννα σας παρουσιάζουμε 5 πρακτικές συμβουλές.
1) Να έχετε την κατάλληλη διατροφική συμπεριφορά
Μην διατηρείτε την συμπεριφορά ‘Χριστούγεννα είναι, ας φάω ελεύθερα αυτές τις 10 μέρες και από Γενάρη θα ξεκινήσω δίαιτα’ γιατί αυτό θα σας δυσκολέψει αργότερα, όταν θα διαπιστώσετε ότι έχουν προστεθεί 3-4 κιλά μέσα στις γιορτινές μέρες. Δεν είναι δύσκολο αν χάσετε εντελώς τον έλεγχο, να αυξηθεί το βάρος, ιδιαίτερα αν τρώτε αργά το βράδυ σύνθετα και λιπαρά φαγητά, καταναλώνετε 2-3 ποτά την ημέρα μαζί με ξηρούς καρπούς και έχετε και 1-2 μελομακάρονα ή κουραμπιέδες μέσα στην ημέρα ως έξτρα σνακ.
2) Να σταματάτε λίγο πριν νιώσετε εντελώς χορτάτες
Μην περιμένετε να αφήσετε το γιορτινό τραπέζι ότι πλέον θα έχετε φάει τόσο που δεν θα μπορείτε να κουμπώσετε το πάνω κουμπί του παντελονιού σας. Η κατάλληλη στιγμή να αποχωρήσετε είναι όταν θα αισθανθείτε κορεσμό αλλά θα υπάρχει και περιθώριο για 5-6 μπουκιές φαγητού ακόμα. Ο εγκέφαλος χρειάζεται 20 λεπτά για να πάρει τα μηνύματα του κορεσμού. Αν εσείς σηκωθείτε λίγο πριν νιώσετε εντελώς χορτάτοι, μετά από λίγο θα νιώσετε πλήρη κορεσμό.
3) Διατηρείστε τα συνήθη επίπεδα φυσικής δραστηριότητας σας
Μην αφήνετε πίσω την συνήθη ρουτίνα άσκησης που έχετε λόγω διακοπών μετά θα είναι δυσκολώτερο να επανέλθετε σε αυτήν. Αν πάλι δεν κάνετε κάποια μορφή άσκησης φροντίστε να κινείστε περισσότερο, να ανεβαίνετε με σκάλες αντί του ασανσέρ και να αποφεύγετε τη χρήση αυτοκινήτου όταν μπορείτε.
4) Μοιράστε γλυκά των γιορτών
Ένας καλός τρόπος να αποφύγετε την περιττή κατανάλωση γλυκών κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι να κρατήσετε μερικά (4-5) σε ένα πιάτο του φρούτου και τα υπόλοιπα να τα μοιράσετε σε φίλους και συγγενείς. Έχοντας γλυκά στο ψυγείο και στο ντουλάπι σας μπαίνετε στον πειρασμό να το ανοίγετε και να τα δοκιμάζετε χωρίς να έχετε πραγματικά τη διάθεση να φάτε κάτι γλυκό.
5) Παραμείνετε ήρεμες στις γιορτές
Το άγχος της προετοιμασίας για τις γιορτές αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και έτσι τρώμε για να νιώσουμε καλύτερα (στα αγγλικά ο όρος comfort eating). Ηρεμήσετε και απολαύστε αυτές τις μέρες χωρίς υπερβολές για το αν θα πετύχει το τραπέζι που θα κάνετε ή όχι. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν οι νοικοκυρές είναι αγχωμένες για το αν θα πετύχει το τραπέζι που θα κάνουν στις γιορτινές μέρες τσιμπολογάνε περισσότερο κατά την προετοιμασία του γιορτινού φαγητού.
Πηγή: fe-mail.gr


Διαβάστε περισσότερα: http://www.greek-radar.gr%ce%bb%ce%ad%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%cf%87%cf%8d%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%bf/#ixzz1fvLLFiUT

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα