Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς μπορώ να τρέφομαι οικονομικά;


Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των τροφίμων που παρατηρείται παγκοσμίως, φαίνεται πως έχουν μεγάλη … επίπτωση στην υγεία καθώς επίσης και στη διατροφική κατάσταση των ατόμων.


Η συνεχής ανατίμηση των αγαθών και των ειδών διατροφής, έχει κάνει τους καταναλωτές επιφυλακτικούς τόσο στην επιλογή όσο και την αγορά των τροφών, σε τέτοιο βαθμό που να επηρεάζεται και η πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.


Για να μπορέσει να επιτευχθεί λοιπόν, μια ισορροπημένη από θρεπτικά συστατικά διατροφή, χωρίς όμως να επιβαρύνεται οικονομικά ο καταναλωτής, μπορεί να υιοθετήσει πρακτικές και ταυτόχρονα οικονομικές λύσεις.


Η επιλογή φρούτων και λαχανικών εποχής, αποτελεί ασφαλή λύση για την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και ταυτόχρονα οικονομική λύση, καθώς είναι πιο οικονομικά από τα αντίστοιχα εισαγωγής ή θερμοκηπίου.


Τα αμυλούχα τρόφιμα (πατάτες, ψωμί, ρύζι), εκτός του ότι μας προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία), διατηρούν (προς το παρόν τουλάχιστον) τις τιμές τους σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.


Τα όσπρια αποτελούν μια πολύ θρεπτική και ταυτόχρονα οικονομική λύση. Η κατανάλωση τους 1-2 φορές την εβδομάδα προσφέρει διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, χωρίς να στοιχίζει ακριβά.


Το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό) σε σύγκριση με το λευκό (κοτόπουλο, γαλοπούλα), είναι σίγουρα πιο ακριβό και περιέχει περισσότερο κορεσμένο λίπος. Αντίθετα, το λευκό κρέας αποτελεί τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, αλλά περιέχει χαμηλές ποσότητες σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη.




Μια οικονομική και ταυτόχρονα υγιεινή λύση είναι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος 1 φορά την εβδομάδα. Τα ψάρια αποτελούν σημείο αιχμής, όσον φορά στο κόστος και η χαμηλή κατανάλωσή τους οδηγεί σε χαμηλή πρόσληψη των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που περιέχουν.


Σίγουρα, υπάρχουν είδη ψαριών με υψηλό κόστος, που καθιστά απαγορευτική την αγορά τους, υπάρχουν όμως και αρκετά είδη ψαριών (σαρδέλα, τσιπούρα ιχθυοτροφείου, γαύρος), με χαμηλό κόστος, που αποτελούν σημαντικές πηγές αναγκαίων θρεπτικών συστατικών.


Εκτός από τον προγραμματισμό στην αγορά και την κατανάλωση των τροφών, ένας ακόμη τρόπος εξοικονόμησης στην κουζίνα, είναι η …ανακύκλωση φαγητού. Συχνά, πετάμε το χθεσινό φαγητό ή το προχθεσινό ψωμί, επειδή απλώς μπαγιάτεψε. Τι θα λέγατε να ετοιμάζατε γευστικές πίτες, χρησιμοποιώντας το κρέας ή το κοτόπουλο που περίσσεψε προσθέτοντας απλά λίγα μυρωδικά;


Με το ρύζι ή τα μακαρόνια που ενδεχομένως έχουν περισσεύσει, μπορούμε να ετοιμάσουμε ρυζοσαλάτα ή μακαρονοσαλάτα, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα θρεπτικό κυρίως ή συνοδευτικό πιάτο. Τα φρούτα τα οποία έχουν παραωριμάσει, μπορούν να γίνουν θρεπτικότατες σπιτικές μαρμελάδες ή κομπόστα, ενώ το γάλα που πλησιάζει την ημερομηνία λήξεως μπορεί να γίνει ρυζόγαλο ή πανακότα.


Τέλος, το ψωμί που έχει περισσεύσει και έχει αρχίσει να σκληραίνει μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα μπιφτέκια μας ή κόβοντας το σε κυβάκια, να μετατραπεί σε ωραιότατα κρουτόν που θα συνοδεύσουν τη σαλάτα μας ή κάποια σούπα.


Η οικονομική κρίση σίγουρα έχει δυσκολέψει πάρα πολύ την κατάσταση και αυτό φαίνεται να έχει αντίκτυπο και στη διατροφή του ατόμου. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο καταναλωτής να διατρέφεται υγιεινά και οικονομικά. Αρκεί να έχει σωστό προγραμματισμό, τόσο στις αγορές του, όσο και στη διαχείριση των περισσευμάτων του φαγητού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα